Lahodná tradícia slávneho turnaja: Bez tohto by Wimbledon nebol Wimbledonom

Jahody na WimbledoneJahody na Wimbledone

WIMBLEDON - Wimbledonský tenisový turnaj má prakticky tri základné farby. Prvá je biela, ktorú musí tenisti povinne obliekať na zápasy. Druhú zelená vďaka trávnatým povrchom. A tretí? Tou je jahodová červená.

Jahody k slávnemu grandslamu v All England Clube neodmysliteľne patria. "Je povinnosť si ich tu dať," povedala svetová šestka Lucie Šafářová, vlaňajšia semifinalistka turnaja, ktorá ale jahody jej bez smotany, keďže má intoleranciu na mlieko. "Že by som si doma kúpila jahody a smotanu, to by ma ani nenapadlo. Ale sem to patrí," pridala sa jedenásta hráčka rebríčka Karolína Plíšková.

Podľa organizátorov sa počas štrnástich dní turnaja predá 142 tisíc porcií, pričom každá obsahuje desať jahôd a krém. Celkom to robí 28-tisíc kilogramov jahôd, ktoré sú na farme v Kente natrhané najneskôr deň vopred, a sedem tisíc litrov šľahačky.

Jahody ochutnáva vždy aj dvojnásobná víťazka Wimbledonu Petra Kvitová. Podobne ako Šafářová ale bez smotany. "Máme ich aj v šatni, sem tam si zobnem. Sú šťavnaté," chválila druhá hráčka sveta a Klára Koukalová dodala: "Sladučké."

Jahody majú v obľube aj ostatní hráči. Vtipnú anketu urobila vlani televízia Live Tennis. Stan Wawrinka, Roger Federer či Novak Djokovič povedali na otázku, ako jedia jahody, že so smotanou a Andy Murray všetky rozosmial odpovedí: "Rukou." 

V Anglicku sú wimbledonské jahody brané aj tak trochu ako ukazovateľ vývoja inflácie. Tú odráža ich cena. Podľa nej to ale vyzerá, že sa libra drží šiestym rokom rovnako, keďže jahody vo Wimbledone stojí od roku 2010 stále 2,5 libry.

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: youtube, VIDEO: youtube.com
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy