Čo sa píska v hokeji: Hokejové pravidlá a signály rozhodcov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: IIHF

Rozhodcovia majú signály, ktoré aj bez slov povedia, prečo prerušili hru. Tieto gestá sú skvelým medzinárodným jazykom a platia všade: od našej extraligy cez Európu, KHL, NHL až po majstrovstvá sveta či olympijské hry. Ovládate ich, ale ste zvedaví, ako sa za posledný rok zmenili hokejové pravidlá? V Európe a v Rusku nijako. Tie sa totiž menia každé štyri roky a tie aktuálne platia od svetového šampionátu v Minsku ešte ďalšie dva roky. Fanúšika teda nesmie pomýliť novinka v NHL o novom predĺžení či iné detaily. V Európe ideme na majstrovstvách sveta po starom v rámci pravidiel IIHF.

Najčastejšie signály arbitrov nám pomohol vysvetliť v pruhovanom drese rozhodcov Lukáš Peczena z Pro Sport Academy.

1. gesto: Zdvihnutá pravicaZdvihnutá pravica: ak ju ukazuje hlavný rozhodca, znamená signalizované vylúčenie. Ak čiarový, ofsajd. Ofsajd píska čiarový rozhodca, ak je v útočnom pásme skôr útočiaci hráč ako puk. Zakázané uvoľnenie: vyhodenie puku z obrannej polovice za bránkovú čiaru mimo bránkoviska. Vhadzuje sa pred vlastným brankárom.

2. gesto: Vrazenie

 
3. gesto: DržanieDržanie: dve minúty dostane hráč, ak drží protihráča rukami alebo hokejkou.
4. gesto: Trestné strieľanieTrestné strieľanie: po faule v čistej šanci, nasleduje trestné strieľanie a nie dvojminútový trest.
 
5. gesto: TelefonátTelefonát: hlavný rozhodca si nie je istý, či má gól uznať, tak ide volať videorozhodcovi. Môže tak však spraviť len v presne určených prípadoch: nebol gól dosiahnutý rukou alebo kopnutý alebo vysokou hokejkou? Bol celým objemom za bránkovou čiarou? Nepadol gól až po prerušení hry?
6. gesto: SeknutieSeknutie: dve minúty dostane hráč, ak hokejkou sekne po tele alebo po hokejke súpera a prekáža mu v pohybe.
 
7. gesto: Príliš veľa hráčov na ľadePríliš veľa hráčov na ľade: po zlom striedaní nasleduje menší trest pre hráčsku lavičku.
8. gesto: PodrazeniePodrazenie: ak hráč hokejkou alebo vlastným telom zaviní pád súpera.
 
9. gesto: Osobný trestOsobný trest (v hokejovej hantírke „panenka“): trest 10 minút za spochybnenie alebo urážku rozhodcu.
10. gesto: Oddychový časOddychový čas – timeout: 30 sekúnd pre poradu hráčov s trénermi. Počas oddychového času nesmie hrať hudba na štadióne a využíva sa aj na prerušenie obrovského tlaku súpera. Pýta si ho tréner od rozhodcu počas prerušenej hry.
 
11. gesto: Nedovolené bránenieNedovolené bránenie: dve minúty dostane hráč, ak prekáža v pohybe súperovi bez puku.
12. gesto: Nebezpečná hra - Zdvihnutá hokejkaNebezpečná hra so zdvihnutou hokejkou: hráč sa hokejkou nad úrovňou ramien dotkne súpera.
 
13. gesto: Narazenie hlavy a krkuNarazenie hlavy a krku: okrem menšieho trestu na 2 minúty nasleduje aj automatický osobný trest na 10 minút.
14. gesto: NapadnutieNapadnutie: dvojminútový trest za prudké narazenie súpera pri mantineli alebo pri bránke.
 
15. gesto: KroščekKrosček: úder hokejkou, ak sa nedotýka ľadu a hráč ju drží obidvoma rukami.
16. gesto: HrubosťHrubosť: zhodenie rukavíc a bitka alebo zranenie súpera.
 
17. gesto: HákovanieHákovanie: dve minúty dostane hráč, ak hokejkou pridrží protihráča. Ak ho zraní, dostane vyšší trest.
18. gesto: Faul lakťom
 
19. gesto: Gól neplatíGól neplatí: rozpaženie rúk; ak to signalizuje čiarový arbiter, znamená to, že hra pokračuje a hráči sa nedopustili ofsajdu.
 
20. gesto: Gól platí
 
Rozhodcu sme fotili na štadióne v Hamuliakove. Za priestory ďakujeme klubu HO Hamikovo Hamuliakovo.
Viac o téme: MS v hokeji 2016
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: IIHF
  • Zdroj: kt; Športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy