Beňuš po návrate z Ria netajil strach z jednej veci: Dennodenne. Toto je fakt zlé!

Matej BeňušMatej Beňuš Zdroj: SITA

ČUNOVO - Jediný slovenský reprezentant vo vodnom slalome, ktorý má už dlhšie istú účasť na OH 2016 v Rio de Janeiro, kanoista Matej Beňuš, sa v týchto dňoch vrátil z dvojtýždňového tréningového kempu v dejisku augustového vrcholu sezóny (5. - 21. 8.). Člen Športového centra polície (ŠCP) Bratislava od zisku letenky do Ria navštívil vodnoslalomársky areál v Riu už tretí raz, čo je podľa neho veľká devíza.

"Môžem povedať, že olympijský kanál pre vodný slalom nebude extra ťažký, ako bol pred štyrmi rokmi v Londýne, ale nebude ani ľahký. Taká zlatá stredná cesta. Navyše je dosť technický, jazdy v ňom si treba dôkladne natrénovať. Preto som rád, že v Brazílii som od novembra bol trikrát a ešte minimálne tri razy tam pôjdem," konštatoval 28-ročný rodák z Bratislavy.

"Vodní slalomári nie sú ani plavci, ani strelci, ktorí majú v podstate vždy rovnaké podmienky pre svoj šport, voda v areáli sa stále mení, každú chvíľu pulzuje inak. My to potrebujeme otestovať a nájsť zradné úseky trate. Navyše, všetko bude závisieť od toho, kde stavitelia trate umiestnia bránky. Preto do Brazílie pôjdeme ešte v júni, v júli po Svetových pohároch. Vychádza to tak, že každý mesiac budeme dva týždne v Riu," vysvetlil Matej Beňuš dôvody svojich juhoamerických výjazdov. "Táto sezóna je pre mňa špecifická v tom, že veľa cestujem a menej súťažím. Naposledy som sa v súťaži predstavil vo februári a najbližšiu súťaž budem mať v polovici mája - na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši. Už sa na tie preteky v domácom prostredí veľmi teším."

Pozitívnou stránkou jeho nedávneho pobytu v Brazílii bolo predovšetkým to, že nemusel trénovať v Liptovskom Mikuláši, kde minulý týždeň dokonca snežilo. "My sme v Brazílii mali 38 stupňov každý deň. Bolo to tiež náročné, ale zvykol som si. Inú možnosť ani nemám. Každý deň hodinu a pol som trénoval v skupine s Brazílčanmi, Angličanmi a Japoncami, ale dalo sa to zvládnuť. Nebol som z toho nejako extra zničený," zdôraznil zverenec trénera Juraja Minčíka, ktorý trochu revidoval svoj pohľad na dejisko OH v porovnaní s tým, čo vravel po návrate z prvého pobytu v novembri minulého roka.

"Viete, nemôžem stále hovoriť, že je tam všetko zlé. Veď som v Riu už niekoľkokrát bol - a ešte tam do olympiády aj niekoľkokrát pôjdem. Najhoršia je situácia s dopravou. Každý deň sme v zápche strávili tri hodiny. To je fakt zlé. Síce sľubujú, že počas olympiády to bude iné, že bude vyčlenený olympijský pruh, ale veľmi tomu neverím. Navyše, olympijská dedina je ešte ďalej ako hotel, v ktorom sme počas posledného dvojtýždňového pobytu bývali, takže cestovanie bude o niečo zložitejšie. Doprava bude veľkou skúškou trpezlivosti. Na to sa musíme už teraz prichystať, s tým musíme počítať," opísal Beňuš starosti s cestu z hotela do areálu vodných športov a späť. Má s tým bohaté skúsenosti, veď celé dva týždne meral iba túto trasu.

"Na vode v Riu som sa už cítil dosť dobre, už si začínam na ňu zvykať. Síce stále na kanáli ešte robia, budujú infraštruktúru, ale na preteky bol pripravený už aj v novembri 2015. Jazdiť sa na ňom dá, verím, že v čase olympiády bude pripravený na sto percent. Vlastne už dva - tri týždne pred OH bude v ňom veľký tréningový kemp, vtedy by to malo byť prichystané aj so všetkými detailmi. Robia na ňom stále. Stavebný ruch tam neutícha. Malo by to byť bez problémov. Aspoň pokiaľ sa rozprávame o vodnom slalome. Na ostatných športoviskách som nebol, k tomu sa vyjadriť neviem. Mňa teraz zaujíma iba naša súťaž," zdôraznil Matej Beňuš, ktorý by v Riu chcel nadviazať na unikátnu medailovú sériu Michala Martikána. "Rád by som to dokázal. Neberiem to ako záväzok, ale najmä ako veľkú výzvu, s ktorou sa chcem úspešne popasovať," reagoval Matej Beňuš na tému ambícii, s ktorými v auguste bude cestovať do Ria de Janeiro.

Viac o téme: Matej Beňuš
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy