Zjazdári vedú aj vojnu medzi sebou: Nútené členstvo a neoprávnené obohacovanie!

Sprava predseda ÚAD Michal Rajčan a Tomáš ŽampaSprava predseda ÚAD Michal Rajčan a Tomáš Žampa Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

BRATISLAVA - V slovenskom lyžovaní pokračujú boje medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a Úsekom alpských disciplín (ÚAD). Kým šéf slovenského lyžovania František Repka podáva ruku na urovnanie sporov, Úsek alpských disciplín podal žalobu na SLA, pod ktorú sa podpísalo 68 ľudí. Avšak vyzerá to tak, že lyžiarsky úsek musí riešiť aj spory medzi vlastnými členmi. Príkladom je Peter Bendík, otec zjazdára Martina Bendíka, ktorý vyvolal rozruch aj na nedávnej tlačovej konferencii ÚAD.

Športky obdržali list, v ktorom pán Bendík opisuje boj o ovládnutie Slovenskej lyžiarskej asociácie. V prvom rade mu vadilo, že na poslednej tlačovej konferencii ÚAD sa novinári dozvedeli iba o príprave najlepších reprezentantov, teda Veronike Velez-Zuzulovej, Petre Vlhovej a bratoch Žampovcov. "Zmienka o ďaľších reprezentantoch ako je Falát, Bendík, Kantorová, Kamenická, juniori a juniorky, ako sú sestry Jančové, pretekári Šenkár, Jaroščák, Madro, Revúcky, Mažgut, Katrenič a ďalší, na túto tému neodznelo nič. Taktiež neodznelo nič, na tému čo sa urobilo a čo sa v nasledujúcej sezóne pripravuje pre mládež, teda aké preteky nás čakajú u predžiakov a žiakov," povedal v otvorenom liste.

Ďalej hovorí o predsedníctve troch rodinných klanoch, ktorých trápi iba jediný problém: "Pre nich existuje len jeden problém, že je málo peňazí, že my zjazdári sme najpočetnejší. Pritom v členskej základni Úseku alpských disciplín združujeme cca 2500 členov a približne 1100 členov sú inštruktori, učitelia lyžovania a snowbordingu a nemajú s Úsekom alpských disciplín nič spoločné. Boli tam nútene zaradení."

Ako ďalej píše, tento spor sa neurovná, kým Úsek alpských disciplín nedosiahne väčšinu v rozhodovacej moci, teda aj deľbe penazí. Podľa Bendíka je tento spor práve o moci a peniazoch. A obviňuje z toho predovšetkým otca bratov Žampovcov. Vadilo mu, že Tomáš Žampa hovoril o rakúskom pretekárovi Hirscherovi, ktorý lieta na preteky biznis triedou a slovenskí lyžiari ekonomickou. "Mnohí pretekári zo Slovenskej lyžiarskej asociácie nemajú ani na letenku, musia sa pripravovať tu doma na Slovensku a nie na Novom Zélande, ako aj Veronika Velez-Zuzulová v Argentíne. Mnohým pretekárom sa dnes len sníva o takých podmienkach, aké na prípravu a pretekanie máte Vy a o takých peniazoch, ktoré Vám prichádzajú na účty."

Bendík obviňuje Žampu aj z porušení pravidiel FIS, ktoré hovoria o tom, že lyžiari s reprezentačnými zmluvami musia priznávať všetky finančné a materiálne príjmy. Ak toto nedodržia, nemôžu štartovať na svetovom pohári. "Na tlačovke pán Žampa, ste na otázky novinárov, za aké peniaze žijete a robíte tento šport, len zahmlievavo a vyhýbavo odsunul pozornosť do ústrania," napísal v liste a pokračoval: "Musím priznať, že množstvo ľudí z našej Slovenskej lyžiarskej asociácie sa Vás bojí, boja sa hovoriť pravdu, nahlas a len v kuloároch si šuškajú súčasnú realitu."

Žampu zároveň napadol aj s neoprávneným obohacovaním. Údajne sa mu v decembri 2015 na účet pristála suma 2500 eur zo SLA a do dnes ju nevrátil. Na záver sa ho pýtal, prečo sa nepodpísal pod hromadnú žalobu na lyžiarsku asociácu.

Na mušku si zobral aj Timoteja Zuzulu - otca úspešnej reprezentantky Veroniky. Ten mal odbiť otca mladého reprezentanta Samuela Šenkára, ktorý sa pravdepodobne dožadoval príspevku od ÚAD: "No a čo, keď na to nemajú výkonnosť, zostanú doma. Slovenská lyžiarska asociácia nie je taká bohatá, aby si dovolila takýto luxus - Majstrovstvá sveta juniorov v Sochi. Pri výkonnosti, ktorú momentálne majú naši juniori im bohato stačia FIS preteky. Veď ani nespĺňajú kritéria do stredísk vrcholového športu a vy už riešite reprezentáciu."

V otvorenom liste nakoniec položil otázku aj šéfovi Úseku alpských disciplín Michalovi Rajčanovi: "Koho vlastne Vy ako predseda Úseku alpských disciplín zastupujete, keď na moje písomné požiadavky a potreby riešiť závažné problémy reprezentanta zjazdára Martina Bendíka, ste mi rok a pol neodpovedali? Pričom zo Stanov Slovenskej lyžiarskej asociácie Vám vyplýva povinnosť odpovedať do 30 dní."

Viac o téme: Martin Bendík Úsek alpských disciplín Peter Bendík
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Pavel Neubauer
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy