Víťaz etapy na Tour de France v rozpakoch: Tú kravu si nechajte a dajte radšej peniaze!

Richard Virenque sa raduje z víťazstva
Richard Virenque sa raduje z víťazstva

BRIOUDE - Tá situácia sa opakuje počas Tour de France v každý súťažný deň. Víťaz etapy vystúpi na pódium, obdarujú ho kyticou kvetov, vyslúži si bozky od šarmantných hostesiek a tiež aplauz publika. Nositelia jednotlivých cenných tričiek dostanú navyše aj chlpatého plyšového leva, jedného z maskotov sponzora slávnych etapových pretekov. V niektorých regiónoch Francúzska však cyklisti po víťaznej etape obdržia aj oveľa väčšie a objemnejšie darčeky. Tak ako domáci cyklista Richard Virenque pred 15 rokmi.

Jeho víťazné sólo v Deň dobytia Bastily po 237 km dlhej etape s cieľom v Saint Flour bolo ocenené živým darčekom - 700 kg vážiacou kravou. Práve kravy sú typické zvieratá pre podhorie Centrálneho masívu. Chovajú sa tam pre vysoko kvalitné mlieko, ale aj pre mäso. Po patričnej úpravy sú z nich na tanieri lahodné stejky. Organizátori Tour si preto povedali: prečo nedať víťazovi etapy v našom regióne kravu? Domáci hrdina Virenque vtedy situáciu rýchlo vyhodnotil a kravu nechal na pôvodnom mieste, aby sa vyhol problémom s transportom. Nechal si len preplatiť jej cenu 1500 eur.

"Nechcel si ju vziať so sebou. Zostala u mňa ďalších 10 rokov, kým ako 13-ročná nezdochla," uviedol farmár Jean Salat pre AP. "Ale cyklista na nás nezabudol. Richard sa o rok vrátil na návštevu a vzal si domov aspoň jej zvon, ktorý bol tiež dosť ťažký," pokračoval Salat. Pridal ešte príhodu o tom, ako Virenque nevedel narýchlo vymyslieť meno pre svoj darček. "Pomohol som mu. Dal som jej meno "Víchrica" podľa spôsobu Virenqueovej jazdy v ten deň, keď sa ako víchor prehnal etapou a v cieli mal náskok vyše päť minút pred svojimi súpermi," dodal 70-ročný farmár.

Po 15 rokoch sa víťazom etapy v deň francúzskeho štátneho sviatku v Brioude nestal Francúz, ale Juhoafričan Daryl Impey. A živú kravu ako darček tentoraz nedostal. Namiesto toho sa mu však ušlo odporúčanie, aby si dal hovädzí stejk pochádzajúci z plemena Limousin, Salers alebo Aubrac. "Odporúčame Limousin, je veľmi chutný a má málo tuku," tvrdia Francúzi.


Tagy: Richard Virenque Jean Salat

Zdroj:
SITA
Foto:
TASR/AP

DISKUSIA