LOH 2024 Hotový raj pre jedákov a ich chuťové kanáliky: Olympionikov čaká najväčšia reštaurácia sveta
PARÍŽ - Športovci v olympijskej dedine sa počas hier v Paríži môžu tešiť na pestrý výber jedál.
Pripravovať im ich budú aj štyria kuchári s prestížnou michelinskou hviezdou. Menu hviezdnych šéfkuchárov bolo podľa organizátorov pripravené v úzkej spolupráci s odborníkmi na športovú výživu a dostatočne zahŕňa aj rastlinné alternatívy mäsa.
Reštaurácia s 3500 miestami na sedenie ponúka jedlá z celého sveta a 1200 zo 40.000 denných porcií bude mať "michelinskú" pečať. K dispozícii je aj šesť bufetov s rýchlym občerstvením a pekárňou, ktorá ponúkne 800 čerstvých bagiet denne.
Približne 30 percent z jedálneho lístka na hrách bude rastlinného pôvodu, potvrdil podľa portálu insidethegames.biz Philipp Wurz, šéf stravovania počas OH v Paríži.
"Športovci majú k dispozícii najväčšiu reštauráciu na svete. Môžu sa tešiť nielen z architektonického nastavenia hlavnej jedálne, ale aj z kvality receptov a ponúkaného jedla. Snažili sme sa vymyslieť veľmi špecifický plán ako využiť kvalitu francúzskej kuchyne, ktorá má výbornú povesť po celej planéte," vyhlásil Wurz s tým, že 80 percent potravín v dedine bude francúzskeho pôvodu, vrátane širokého výberu syrov a pečiva.
Každá výprava mala svoje požiadavky
Parížski organizátori povolili výpravám z celého sveta, aby predložili svoje konkrétne požiadavky na jedlo a podľa Wurza sa apetít a chute výrazne líšia nielen medzi športovcami z jednotlivých krajín, ale aj naprieč športovými odvetviami.
Hráči plážového volejbalu, či taekwondisti vyžadujú najmä studené mäso, sendviče a šaláty, kým napríklad veslári preferujú skôr "teplý bufet". Bedmintonisti, prevažne z Ázie, zasa "nie sú príliš veľkými fanúšikmi chleba".
"Už teraz máme veľmi veľa pozitívnych ohlasov, pretože toto je určite niečo, na čo nie sú športovci v porovnaní s minulými edíciami hier zvyknutí," dodal Wurz.
- Autor: © Zoznam/
- Zdroj: TASR