IIHF čelí obrovskej dileme: Existujú tri dôvody, pre ktoré je šampionát ohrozený!

René FaselRené Fasel Zdroj: SITA/Branislav Bíbel

BERN - Medzinárodná hokejová federácia naďalej plánuje na prelome mája a júna 2021 zorganizovať svetový šampionát v Minsku a Rige, vzhľadom na koronavírusovú hrozbu a napätú politickú situáciu v Bielorusku však zvažuje aj plán B. Podľa ruských médií by mohla Minsk nahradiť ako druhé usporiadateľské mesto Moskva, švédske zdroje hovoria o presune celého turnaja do kanadskej "bubliny" a Lotyši začali pracovať s alternatívou, že by MS usporiadali samostatne.

Slováci by sa na budúcoročných MS (21. mája-6. júna) mali predstaviť v základnej A-skupine v Minsk Aréne proti Rusku, Švédsku, Česku, Švajčiarsku, Dánsku, Veľkej Británii a domácemu Bielorusku. Od augustových prezidentských volieb v Bielorusku však každým dňom rastie zástup ľudí, ktorí volajú po zrušení či odložení šampionátu v Minsku. Odporcovia Alexandra Lukašenka už tri mesiace protestujú v uliciach Minska i ďalších miest a spochybňujú jeho znovuzvolenie za prezidenta.

Voľby neuznávajú ani predstavitelia jednotlivých krajín, v Európskom parlamente sa začala spisovať petícia proti stretnutiu hokejového sveta v bieloruskej metropole. Vrcholní politickí predstavitelia Švédska, Fínska a predovšetkým zástupcovia lotyšskej vlády už viackrát žiadali o odobranie či odloženie usporiadateľského práva MS Minsku. Dôležitý je v tejto otázke predovšetkým lotyšský postoj, keďže krajina je spoluorganizátor šampionátu. Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevics zaradil prezidenta Bieloruskej hokejovej federácie i Dinama Minska Dmitrija Baskova na zoznam nežiadúcich osôb, ktoré nesmú vstúpiť do Lotyšska.

K bojkotu turnaja vyzývajú aj líderka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanovská, trojnásobná olympijská medailistka v plávaní Alexandra Herasimenová či basketbalistka Jelena Levčenková, ktorú nedávno pätnásť dní väznili za vyjadrenie postojov vo väznici Okrestina v Minsku. "Je čestné usporiadať majstrovstvá sveta v krajine, kde zákon a ani Olympijská charta nič neznamenajú?" citoval Levčenkovú portál hockeyslovakia.sk. Mnohí bieloruskí športovci však verejne odsudzujú snahy o odobranie šampionátu či mlčia.

Definitíva musí padnúť najneskôr začiatkom roka

Fínska vicepremiérka a ministerka pre vzdelanie a kultúru Annika Saarikkoová, do ktorej rezortu patrí aj šport, už prezradila, že ministri krajín Európskej únie pripravujú vyhlásenie, v ktorom budú požadovať neuskutočnenie MS v Bielorusku. Práve jej krajania vyhrali vlaňajšie MS na Slovensku. "Existujú tri dôvody, pre ktoré je šampionát ohrozený. Koronavírus môže znemožniť usporiadanie zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov, nepokoje v Bielorusku zasa môžu byť bezpečnostným rizikom pre každého účastníka a problematiku nedodržiavania ľudských práv je zasa potrebné chápať z politickej roviny," povedala pre fínske periodikum Maaseudun Tulevaisuus Saarikkoová.

IIHF zatiaľ tieto hlasy nevypočula, vníma ich, avšak naďalej plánuje na prelome mája a júna 2021 usporiadať MS v Minsku a Rige. Vrcholiť by mal v pätnásťtisícovej Minsk Aréne. Aj tieto plány však môže IIHF ešte prehodnotiť, definitíva musí padnúť najneskôr začiatkom budúceho roka. "Vnímame veľké riziko spojené s udalosťami v Minsku i s prístupom lotyšskej vlády k týmto udalostiam. Dôležité je však vnímať aj situáciu so šírením ochorenia COVID-19. To všetko môže mať veľký vplyv na majstrovstvá sveta," uviedol v oficiálnom vyhlásení IIHF jej prezident René Fasel.

prezident Medzinárodnej hokejovej federácie Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/Dano Veselský

Federácia momentálne čaká na analýzu stavu v oboch usporiadateľských krajinách. Jej zástupcovia si chcú byť istí, či vôbec dokážu Bielorusko a Lotyšsko spolupracovať. "Musíme urobiť racionálne rozhodnutie na základe prieskumu a informácií. Potrebujeme ešte čas," priznal Fasel. Ako uviedol web hockeyslovakia.sk, IIHF však netlačí iba čas, ale predovšetkým financie.

Zrušenie šampionátu po tohtoročnom neusporiadaní turnaja vo Švajčiarsku by znamenalo pre IIHF i národné federácie veľké škody. Akékoľvek rozhodnutie bude mať veľmi zásadný dopad na ďalšie fungovanie IIHF i svetového hokeja. Dôležitá je aj otázka poistnej zmluvy. Už na jar sa ukázalo, že poisťovne vyplatia financie za zrušenie turnaja iba v prípade vyššej moci. Samotná IIHF nemohla švajčiarsky šampionát zrušiť, ak nechcela prísť o poistku. Práve poistná zmluva bude teraz dôležitá aj v prípade turnaja v Bielorusku a Lotyšsku.

Medzičasom sa už objavili aj viaceré špekulácie, ako bude IIHF postupovať. Podľa jedných zdrojov by mohla popri Rige byť druhým usporiadateľským mestom Moskva. Ďalšie, najmä švédske zdroje, však hovoria o presune celého turnaja do kanadskej "bubliny". Lotyši už pracujú s alternatívou, že by turnaj usporiadali samostatne. "Lotyšská strana pracuje bez prestávky na prípravách majstrovstiev sveta, pretože nemáme informácie, že niekto plánuje Rige odobrať šampionát. Ďalšie kroky budeme plánovať až po tom, čo dostaneme informácie z IIHF. V jej réžii sú všetky rozhodnutia," povedal generálny sekretár Lotyšskej hokejovej federácie Viesturs Koziols.

V hre sú viaceré scenáre

Ak by turnaj napokon usporiadali iba v pobaltskej krajine, museli by vyriešiť problém s druhou halou. Tamojšie médiá už informovali, že na modernizáciu niektorej z tamojších arén a jej prispôsobenie na hokejové potreby potrebujú Lotyši asi štyri mesiace. Oveľa väčší problém však budú financie. Organizačný výbor rižskej časti turnaja pracuje s alternatívou osemmiliónového rozpočtu, avšak ak by usporiadal celé podujatie, potreboval by ďalších päť miliónov eur. Od vlády už dostal 1,3 milióna eur, pripravuje sa ďalší milión. Bez divákov v hľadiskách však bude obťažné naplniť aj pôvodný rozpočet, ktorý počítal, že 90 percent príjmov bude z predaja vstupeniek.

V ruských médiách sa už medzičasom objavili informácie, že René Fasel plánuje cestu do Moskvy a prediskutovať s prezidentom Vladimirom Putinom možnosť presunúť časť šampionátu vrátane skupiny so slovenskou účasťou do ruskej metropoly. Podľa viceprezidenta IIHF Kalerva Kummolu by to však bolo absurdné vzhľadom na šírenie koronavírusu v Rusku a fakt, že Rusko bola jediná krajina, ktorá počas prezidentských volieb otvorene podporovala Lukašenka.

Na správy o možnom presune turnaja z Minska do Moskvy či dokonca do Kanady už zareagovali aj bieloruskí organizátori. "Zatiaľ sme nedostali žiadne oficiálne informácie o presune turnaja či jeho zrušení. Sme v dennom kontakte s našimi lotyšskými partnermi i zástupcami IIHF a naďalej pripravujeme spoločný šampionát v Minsku a Rige," citoval portál hockeyslovakia.sk z ich vyhlásenia.

Viac o téme: IIHF MS v hokeji René Fasel
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/Branislav Bíbel
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy