Boss je len jeden! Legendárny Sir Alex Ferguson oslavuje 80. narodeniny

Sir Alex FergusonSir Alex Ferguson Zdroj: SITA

MANCHESTER - Jeden z najúspešnejších futbalových trénerov všetkých čias, Sir Alex Ferguson, oslavuje krásne životné jubileum 80 rokov. Preslávil sa predovšetkým ako dlhoročný tréner anglického klubu Manchester United, z "Červených diablov" počas niekoľkých sezón vybudoval jeden z popredných svetových tímov. Naposledy viedol Manchester United v máji 2013, za 26 rokov na jeho lavičke získal s klubom 38 trofejí a odkoučoval 1500 zápasov.

Rodák z Glasgow prešiel ako hráč niekoľkými škótskymi klubmi na čele so slávnymi Rangers. Jeho trénerská kariéra sa začala v roku 1974 pri druholigovom celku East Stirlingshire, prvé veľké úspechy slávil "Fergie" s Aberdeenom, s ktorým v prvej polovici 80. rokov získal tri ligové tituly aj triumfy v Pohári víťazov pohárov a Superpohári.

S Manchestrom United, ktorý prevzal v novembri 1986, keď sa potácal na dne anglickej ligy, potom vyhral okrem iného dvakrát Ligu majstrov (1999, 2008), PVP a Superpohár (1991), oslavoval 13 víťazstiev v anglickej lige, päťkrát držal nad hlavou pohár a štyrikrát Ligový pohár. Jeho pozíciu v United neohrozili ani mediálne ostro sledované spory s hviezdami "Reds" Davidom Beckhamom, Royom Keanom, Waynom Rooneym a ďalšími.

Viedol len štyroch hráčov svetovej extratriedy

V roku 1999 bol kráľovnou Alžbetou II. za svoje služby britskému futbalu povýšený do šľachtického stavu, v roku 2010 prekonal klubový rekord legendárneho Matta Busbyho, ktorý na lavičke United pôsobil nepretržite v rokoch 1945-1969.

Neskôr Ferguson povedal, že v United viedol len štyroch hráčov svetovej extratriedy - Erika Cantonu, Ryana Giggsa, Paula Scholesa a Cristiana Ronalda. "Oni boli rozdieloví a možno to jednoducho dokázať," povedal tréner, ktorý po sezóne 2012/13 odišiel zo svojho rozhodnutia na zaslúžený dôchodok. V roku 2018 podstúpil náročnú operáciu mozgu.

Viac o téme: Manchester United Sir Alex Ferguson
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy