Kloppa čaká obdivuhodný míľnik: Hold mu vzdal aj legendárny Sir Alex Ferguson

Manažér Liverpoolu Jürgen KloppManažér Liverpoolu Jürgen Klopp Zdroj: SITA/AP/Sakchai Lalit

LIVERPOOL - Nemeckého futbalového trénera Jürgena Kloppa čaká v sobotu jubilejný 1000. zápas v kariére. Jeho tím FC Liverpool nastúpi v domácom stretnutí anglickej Premier League proti Chelsea Londýn.

Päťdesiatpäťročný Klopp označil svoj míľnik za šialený a poukázal na neľahké začiatky v druholigovom Mainzi. Hold vzdal koučovi "The Reds" aj legendárny Sir Alex Ferguson.

Náročné začiatky v druhej lige

Nemecký kouč sa vo februári 2001 prvýkrát posadil na lavičku druholigového Mainzu, v ktorom ukončil hráčsku kariéru. Jeho tím sa v tom čase nachádzal v zostupovej zóne, po Kloppovom príchode sa však dokázal pozviechať a výhrou nad Duisburgom (1:0) naštartovala úspešná cesta za udržaním sa v súťaži.

Kloppovi zverenci zvíťazili v šiestich zo siedmich duelov a vyhli sa pádu do tretej ligy. Bývalý kouč Dortmundu to označil za dôležitý kariérny moment.

"Ak by sme prehrali o jeden zápas viac, zostúpili by sme a nikto by si nepamätal päť víťazstiev. Išli by sme do tretej ligy a sľubná trénerská kariéra by sa skončila skôr, ako sa začala. Mal som šťastie, že sa to nestalo. Je to šialené číslo," uviedol Klopp, ktorý strávil v Mainzi sedem rokov a postúpil s ním do najvyššej súťaže.

Jurgen Klopp počas zápasu Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson

Následne sa presunul do Dortmundu a s Borussiou získal v Bundeslige dva tituly (2011, 2012) a zahral si v roku 2013 finále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov (1:2).

V októbri 2015 nahradil na Anfielde Brendana Rodgersa. "The Reds" následne v ročníku 2018/19 pod jeho vedením vyhrali Ligu majstrov, keď vo finále zdolali Tottenham Hotspur 2:0. V ďalšom ročníku 2019/20 dokázal Liverpool triumfovať aj v Premier League so ziskom 99 bodov a osemnásťbodovým náskokom pred druhým Manchestrom City.

"Nikdy som o týchto číslach neuvažoval a nikdy som si nemyslel, že budem trénovať tak dlho. Prešlo to však naozaj rýchlo. Problémy, ktoré som mal v začiatkoch kariéry sú úplne iné ako tie, ktoré mám dnes," dodal Klopp, ktorého percentuálna úspešnosť víťazstiev počas kariéry je na úrovni 53,9%.

Podľa Fergusona ho čaká ešte dlhá cesta

Uznanie za pozoruhodnú kariéru si vyslúžil aj od legendárneho Sira Alexa Fergusona, bývalého trénera úhlavného rivala Manchestru United.

Jürgen Klopp Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP - Rui Vieira

"Jürgen je nepochybne jeden z najtalentovanejších trénerov vo svete futbalu. Oddanosť a vášeň, ktorú vkladá do zápasov, je inšpirujúca pre každého, kto túži po kariére futbalového trénera," povedal osemdesiatjedenročný Škót, podľa ktorého Kloppa čaká ešte dlhá kariéra:

"Som si istý, že Jürgen bude pokračovať vo svojej úspešnej kariére a k tisícke zápasov, ktorú dosiahne tento víkend, pridá mnoho ďalších."  

Viac o téme: Jürgen Klopp Liverpool FC
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy