Manchester City má veľký problém: Vážne obvinenie a hrozba tvrdého trestu!

Manažér Manchestru City Pep GuardiolaManažér Manchestru City Pep Guardiola Zdroj: SITA/AP/Dave Thompson

MANCHESTER - Vedenie futbalovej Premier League začalo vyšetrovanie Manchestru City kvôli podozreniu z porušenia finančných pravidiel medzi rokmi 2009 až 2018.

Úradujúci anglickí šampióni sú obvinení, že počas uvedených rokov neposkytli kompletné údaje z účtovníctva a nesplnili podmienky finančnej fair play. S odkazom na vyjadrenie Premier League to uviedli agentúry Reuters a AP.

Premier League odovzdá prípad nezávislej komisii. "Členovia komisie budú menovaní nezávislým predsedom súdneho panelu Premier League. Vyšetrovanie bude neverejné a do odvolania sa k nemu nebudeme ďalej vyjadrovať," uviedlo vedenie najvyššej anglickej súťaže.

"Citizens" čelí podozreniu, že medzi sezónami 2013/14 a 2017/18 nedodržali podmienky finančnej fair play Únie európskych futbalových asociácií. UEFA stanovila pravidlá, aby zabránila neúnosnému míňaniu veľkoklubov a čiastočne vyvážila ich príjmy a výdavky. Manchester navyše mohol medzi rokmi 2015 až 2018 porušiť aj pravidlá Premier League ohľadom finančnej udržateľnosti.

Hrozí Citizens osud Juventusu?

Obvinenia o nejasnom účtovníctve sa začínajú sezónou 2009/10, ktorá bola prvým kompletným ročníkom po prevzatí klubu majiteľmi zo Spojených arabských emirátov. Odvtedy vyhral Manchester City aj vďaka veľkým investíciám šesťkrát anglickú ligu a ďalšie trofeje.

"Vznesené obvinenia nás prekvapili, najmä vzhľadom na to, koľko informácií a detailných materiálov Premier League poskytujeme. Zapojenie nezávislej komisie vítame a veríme, že sa táto záležitosť čoskoro vyrieši raz a navždy," uviedol Manchester City vo vyhlásení na webe.

"Citizens" nečelí podobným obvineniam prvýkrát. V roku 2020 dostali od UEFA dvojročný zákaz účasti v európskych pohároch kvôli porušeniu finančnej fair play. Anglický celok sa ale úspešne odvolal na Športový arbitrážny súd a vyviazol "len" s pokutou 10 miliónov eur.

V prípade potvrdenia obvinenia hrozí Manchestru finančný postih aj trest na športovom poli. Juventus Turín za falšovanie účtovníctva prišiel v talianskej lige o 15 bodov. Klub sa odvolal na najvyšší športový súd pri Talianskom olympijskom výbore. Kvôli možnému porušeniu finančného fair play ho vyšetruje aj UEFA.

Viac o téme: Premier League Manchester City Finančná fair play
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/Manchester City
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy