VIDEO Weiss sa v šlágri s DAC ukázal v plnej paráde: Dva góly a dôležité body za obhajobou

Sprava Moha (Slovan), Zsolt Kalmár (DAC), Joeri De Kamps a Vladimír Weiss ml. (obaja Slovan)Sprava Moha (Slovan), Zsolt Kalmár (DAC), Joeri De Kamps a Vladimír Weiss ml. (obaja Slovan) Zdroj: TASR-Pavel Neubauer

BRATISLAVA - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v sobotnom šlágri záverečného 22. kola základnej časti Fortuna ligy nad DAC 1904 Dunajská Streda 3:1. Svoje prvé ligové góly v belasom drese strelil krídelník Vladimír Weiss, triumf Slovana spečatil po prestávke Moha. Úradujúci majster sa priblížil k obhajobe titulu, pred DAC má na čele tabuľky už desaťbodový náskok.

Desaťkolová nadstavbová časť sa začne úvodnými zápasmi na budúci víkend. Slovanu zo zdravotných dôvodov chýbali viacerí hráči, medzi nimi aj stálice zo základnej zostavy Holman, Ratao a Pauschek. Hostia pricestovali v plnej sile, v porovnaní s duelom proti Michalovciam spravil tréner Storck jedinú zmenu v jedenástke - Nicolaescua nahradil Balič. Pre DAC to bol jubilejný 800. zápas v najvyššej slovenskej súťaži a keď chcel zamotať boj o titul, potreboval na Tehelnom poli zabodovať. Pred úvodným výkopom si prítomní uctili minútou ticha bývalého dlhoročného kapitána Slovana a strieborného medailistu z OH 1964 v Tokiu Antona Urbana, ktorý zomrel v piatok vo veku 87 rokov.

Už v 3. minúte mu poslal gólový pozdrav do neba Weiss, ktorý sa spoza šestnástky oprel do lopty a Jedlička jeho prudký volej nedokázal vytlačiť mimo bránky - 1:0. DAC doslova prespal úvod šlágra. V 11. minúte Beskorovajnyj fauloval v šestnástke Medveděva a Weiss z jedenástky s prehľadom zariadil dvojgólové vedenie Slovana - 2:0. Hráčov DAC studená sprcha neprebrala k väčšej aktivite. Naopak, o zvýšenie skóre sa stále viac snažili domáci, ich viaceré krídelné prieniky však ku gólu neviedli. V 32. minúte pomohla hosťom hrubá individuálna chyba Nona, ktorý prišiel o loptu v súboji s Baličom, ten vysunul Divkoviča a jeho krížna strela zapadla k žrdi - 2:1. Kontaktný gól "žlto-modrých" posmelil, v 38. minúte vyskúšal šťastie strelou z uhla Divkovič, Greif sa nenechal prekvapiť.

Na snímke radosť hráčov Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

 Hostia vstúpili do druhého dejstva koncentrovanejší a s väčším držaním lopty na kopačkách, nebolo im to však nič platné. Slovan si skúsene počkal na svoju príležitosť, ktorá prišla v 57. minúte. Moha si v pokutovom území zasekol jedného z brániacich hráčov a šikovne preloboval brankára Jedličku - 3:1. O chvíľu mohlo byť už 4:1, Ožbolt oklamal dvoch obrancov DAC a naservíroval loptu ako na podnose Mohovi, ktorý z pár krokov trestuhodne prestrelil prázdnu bránku. Úspešný nebol ani v 72. minúte, keď jeho pokus z hranice šestnástky zneškodnil Jedlička. DAC sa chcel v závere nadýchnuť k náporu, v 80. minúte si Blackman po prieniku do šestnástky pýtal penaltu, ale rozhodca nechal pokračovať v hre. Slovan nepripustil žiadnu drámu, neprehral už desiaty ligový zápas v sérii a spravil rázny krok smerom k zisku titulu.

ŠK Slovan Bratislava - FC DAC 1904 Dunajská Streda 3:1 (2:1)
Góly: 3. a 11. Weiss (druhý z 11 m), 57. Moha - 32. Divkovič. Rozhodovali: Kráľovič - Bednár, Poláček, ŽK: De Marco - Schäfer, Ramirez, Taiwo, bez divákov.

Vladimír Weiss, autor dvoch gólov: "V prvom rade som rád, že sme vyhrali. Za seba sa teším, že mi to tam konečne padlo. Pomohlo nám, že sme na začiatku vyhrávali. V takýchto zápasoch je rýchly gól veľká pomoc. Osobne si myslím, že desaťbodový náskok by mal stačiť na obhajobu titulu, ale vo futbale je možné všetko, hrá sa ešte o 30 bodov."

Bernd Storck, tréner DAC: "Pre nás to dnes bola zrejme posledná šanca zamotať boj o titul, po prehre 1:3 a rozdiele desať bodov v tabuľke to už bude ťažké. Dostali sme dva rýchle góly, dokázali sme sa vrátiť do zápasu, ukázali sme túžbu. Vo fáze, keď sme mali prevahu, aj v držaní lopty, sme inkasovali tretí gól. Po ňom už to bolo pre nás ťažké. Treba sa z prehry poučiť, ale toto mužstvo ukázalo, že má v sebe veľa talentu a kvality. Slovan bol dnes šikovnejší, preto získal tri body. Desať bodov je veľa, ale čaká nás ešte desať zápasov. Musíme spraviť maximum, sezóna sa ešte neskončila."

Žilina tesne zdolala Ružomberok

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili v sobotnom zápase 22. kola Fortuna ligy nad MFK Ružomberok 3:2. Duel mal od úvodu rýchly spád. Domáci futbalisti si vypracovali prvú šancu už v prvej minúte, no Bičachčjan proti Krajčiríkovi neuspel. O päť minút neskôr však už išli do vedenia, keď sa presadil Rusnák a o ďalších päť viedli 2:0 zásluhou Mysloviča. Hostia udreli z prvej vážnejšej akcie, keď sa presadil Kružliak a v 13. minúte znížil na 1:2. Chvíľu na to mohlo byť vyrovnané, ale Petráš si s Mojžišovou hlavičkou poradil. V ďalších minútach bola blízko k tretiemu gólu aktívnejšia Žilina, no Myslovič a po ňom aj Ďuriš trafili len do žrde. Druhý menovaný si to vynahradil v 43. minúte, keď si nabehol na Anangov center a upravil na 3:1.

Aj v druhom polčase pokračoval aktívny futbal a obe mužstvá si vypracovali niekoľko sľubných šancí. Pri dvoch príležitostiach Madleňáka sa vyznamenal Petráš, na druhej strane sa nenechal zahanbiť Krajčirík, ktorý vytlačil dobrú strelu Ďuriša. Hostia sa snažili zdramatizovať zápas, no defenzíva Žiliny ich do väčších šancí nepúšťala. Ružomberku sa podarilo skorigovať výsledok až v štvrtej minúte nadstaveného času, keď sa presadil z pokutového kopu striedajúci Boďa.

Alexander Mojžiš (Ružomberok) a Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

MŠK Žilina - MFK Ružomberok 3:2 (3:1)
Góly: 6. Rusnák, 11. Myslovič, 43. Ďuriš - 13. Kružliak, 90.+4 Boďa (z 11m). Rozhodovali: Ziemba – Jekkel, Roszbeck, ŽK: Myslovič - Boďa, bez divákov.

Pavol Staňo, tréner Žiliny: "Dnes sa bolo na čo pozerať, obe mužstvá chceli vyhrať a urobili všetko pre to, aby ten zápas zvládli. Teším sa aj z toho, že hralo dosť mladých hráčov a že tí hráči ukázali aj kvalitu. Dovolím si povedať, že treba vyzdvihnúť, že obe mužstvá s tak mladými hráčmi hrali výborný futbal. Tešíme sa, že máme tri body, treba sa pripraviť na ďalší týždeň, keď nás čaká Trnava a už sa na ten zápas tešíme."

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Prišli sme do Žiliny v situácii, že sme museli zvíťaziť, aby sme sa dostali do prvej šestky, ale nemali sme to vo vlastných rukách. Chceli sme spraviť všetko pre to, aby sme Žilinu zdolali. Úvod zápasu bol z našej strany celkom sympatický, no potom sme opäť doplatili na takú našu slabinu, že vždy dostaneme po zbytočnej chybe gól. Dnes to boli rovno dva. Našťastie sme v 13. minúte skorigovali na 1:2. Potom sa to tak prelievalo, ale Žilina bola lepšia a v závere polčasu dala na 3:1. V druhom polčase sme hrali vyrovnanú partiu, ale neboli sme vpredu nebezpeční, až v závere sme znížili z penalty. Výsledok je pre nás nepriaznivý, ale Žilina bola lepšia a zaslúžene vyhrala."

Trenčín si doma poradil s Trnavou

Futbalisti AS Trenčín zvíťazili v sobotňajšom zápase 22. kola Fortuna ligy nad FC Spartak Trnava 2:0 a poistili si šieste miesto, ktoré im zaručuje účasť v nadstavbovej skupine o titul. 

Trenčania potrebovali na istotu postupu do hornej šestky získať bod. V úvode stretnutia im akoby zodpovednosť zväzovala proti rozbehnutej Trnave nohy. Hostia boli v prvých minútach aktívnejší. V 6. minúte sa Cabral predral až do šestnástky. Prudkou prízemnou strelou preveril pripravenosť brankára Kukučku, ktorý chytal prvý fortunaligový zápas. Iniciatíva na hosťujúcich kopačkách bola aj naďalej, ale do vyložených šancí sa nedostávali. A tak udrelo na opačnej strane. V 21. minúte sa presadil prízemnou strelou spoza šestnástky Čatakovič a poslal domácich do vedenia. O jedenásť minút neskôr už mohli Trenčania viesť o dva góly. Slávik prenikol po krídle, prihral na nabehnutého Kmeťa, voči nemu však včas vybehol Rusov a jeho pokus v páde zachytil. Trnavčania sa snažili vyrovnať ešte do prestávky. V 37. minúte sa už do zakončenia dostával Ristovski, ale loptu tesne pred ním poslal do bezpečia obranca AS. V samom závere preveril pozornosť domáceho brankára Grič, no Kukučka bol na mieste.

Lucas Demitra z AS Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA/Tomáš Somr

V druhom polčase sa hra vyrovnala. V 58. minúte vysunul Demitra na krídle Kmeťa. Na jeho prízemný center si nabehol Corryn, no tesne pred ním odpratal loptu do bezpečia Turňa. O osem minút mohli Trnavčania vyrovnať. Po rohovom kope Twardzika vyskočil najvyššie Ristovski, ale jeho hlavičku vyškriabal spod brvna Kukučka. Domáci brankár mal plné ruky práce i v 76. minúte. Centrovaná lopta našla Cabrala. Ten pohotovo zakončil a Kukučka na dvakrát príležitosť zneškodnil. V závere mohol pridať gólovú poistku Ikoba, ale lopta mu šla na dlhú nohu a nedočiahol na ňu. Na opačnej strane sa do lopty oprel z 25 metrov pri priamom kope Kolesár a iba tesne minul ľavú tyč Kukučkovej brány. Napokon sa domáci Ikoba predsa len presadil. V predposlednej minúte si obhodil obrancu, krížnou strelou obstrelil brankára Rusova a uzavrel skóre na 2:0.

AS Trenčín - FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)
Góly: 21. Čatakovič, 89. Ikoba. Rozhodovali: Prešinský – Ferenc, Hrmo, ŽK: 7. Slávik, 42. Kmeť, 78. Ikoba – 83. Trajkovski, bez divákov.

Stijn Vreven, tréner Trenčína: "Bol to zaujímavý zápas proti kvalitnému súperovi. Trnava vyhrala posledné štyri zápasy. Nám dnes vyšli niektoré dôležité momenty. Začiatok bol síce v réžií súpera, no snažili sme sa presadiť a postúpiť do hornej šestky, čo sa aj podarilo. V prvom polčase sme dokázali streliť gól. Moji hráči ukázali túžbu po úspechu. Výborný výkon predviedol mladý brankár. V priebehu sezóny sme boli aj na dne tabuľky, teraz môžeme byť spokojní. Je to pre nás veľký úspech."

Michal Gašparík, tréner Trnavy: "Myslím si, že dnes rozhodla efektivita. My sme síce mali šance, ale nepremenili sme ich. Prvých 20 minút nebol Trenčín na našej polovici. Potom po góle asi na 15 minút prevzal iniciatívu a ožil. Celkovo si dovolím povedať, že sme boli iniciatívnejší a relatívne aj mali zápas pod kontrolou, len sme nedokázali streliť gól."

Nitra nenašla recept na Michalovce

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce zvíťazili v 22. kole Fortuna ligy nad FC Nitra 1:0. O jediný gól zápasu sa v 88. minúte postaral Dimitrios Popovits. Prvý polčas priniesol väčšiu ofenzívnu aktivitu domácich. V 14. minúte domáci Magda strelou spoza šestnástky zamestnal brankára Šípoša, ale ten sa nenechal prekvapiť. V 22. minúte ho neprekonal v sľubnej šanci ani Sharani. Snaha domácich o úvodný gól mohla byť zúročená gólom "do šatne," ale Trusa v nadstavenom čase prvého polčasu zblízka neprekonal Šípoša.

Brankár Nitry bol aj v druhom polčase opora svojho tímu. Vyznamenal sa najmä v 65. minúte, keď zmaril pokutový kop kapitánovi domácich Žofčákovi. Práve Žofčáka neskôr vystriedal Popovits, ktorý sa stal v 88. minúte hrdinom domácich. Po prihrávke Adekuoroyeho sa dostal do šestnástky, Fabiš mu nezabránil v zakončení a prekonal Šípoša.

MFK Zemplín Michalovce - FC Nitra 1:0 (0:0)
Gól: 88. Popovits. Rozhodovali: Smolák - Pozor, Borsányi, bez kariet, bez divákov.

Jozef Majoroš, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene a že sme boli po celý zápas lepší. Už v prvom polčase sme mali sľubné šance, ale splašene sme riešili ich koncovku. V druhom sme si už nevypracovali toľko šancí, ale chlapci išli za víťazstvom celý čas. Verím, že nás tento výkon nakopne a dodá nám viac sebadôvery."

Peter Lérant, tréner FC Nitra: "V prvom polčase mali Michalovce viaceré ofenzívne náznaky, v druhom sme mali aj my nejaké útoky. Futbal na ťažkom teréne však nemohol priniesť veľa kvality. Preto to bol boj. Gratulujem Michalovciam, my sme to nezvládli v hlavách. Domáci nepremenili penaltu a myslím si, že minimálne takú istú sme mohli kopať aj my v závere druhého polčasu. Aj v minulom zápase sme boli poškodení, no na tému rozhodcov si nemôžeme otvoriť ústa. V závere sme si to však pokazili sami, keďže hráči po debate s rozhodcom poľavili v koncentrácii a inkasovali lacnejší gól."

Senica si podelila body s Pohroním

Futbalisti FK Senica remizovali doma s  FK Pohronie 1:1 v sobotnom zápase 22. kola Fortuna ligy. Senica nastúpila do zápasu s čerstvým novicom Marinom Ljubičičom. Prvý polčas priniesol viac vzruchu pred oboma bránami. Obidve mužstvá si boli vedomé dôležitosti súboja o záchranu. Do prvých šancí sa dostali Záhoraci, už v 6. min tvrdo vypálil Gamboš, brankár jeho strelu vyrazil. O päť minút neskôr bol po obrovskej chybe v rozohrávke hostí vo veľkej šanci Malec, no zoči-voči brankárovi nastrelil len pravú žrď. Hostia sa dostali do svojej prvej a hneď veľkej šance v 21. minúte. Po signáli z priameho kopu a centri Faderu osamotený Heurtaux prestrelil. Potom mohli dvakrát udrieť Seničania. Najprv hlavičku Asanoviča brankár Hrdlička vyškriabal spod brvna na rohový kop a o malú chvíľu zakončenie druhého stopéra Carrilla v poslednej chvíli zneškodnil na bránkovej čiare gólman Pohronia Hrdlička. Nedáš - dostaneš sa opäť potvrdilo, na druhej strane dostal za obranu od Adamaca loptu Blahút a zoči - voči Fryštákovi nezaváhal. Hostia mohli ísť do kabín s dvojgólovým vedením. Po chybe Záhorákov bol v gólovke Chvěja, Fryšták tentokrát zachránil pred pohromou.

V druhom polčase už nebolo toľko vzruchu pred bránami. Aktívnejší smerom dopredu boli o trochu viac Seničania, ktorí sa snažili aspoň o vyrovnanie. Nádejne vyzerala Gambošova delovka z voleja v 67. minúte, no našla len pripraveného Hrdličku. Rovnako tak pochodil aj v 72. minúte Košťál. Zaslúženú deľbu bodov sa podarilo Záhorákom dosiahnuť až v hodine dvanástej. V 90. minúte po centri Pirosku preskočil obranu Ljubičič a hlavou prekonal brankára. Mužstvá si nakoniec body rozdelili a o týždeň sa stretnú opäť v nadstavbovej časti, tentokrát v Žiari nad Hronom.

FK Senica - FK Pohronie 1:1 (0:1)
Góly: 90. Ljubičič - 32. Blahút. Rozhodovali: Somoláni – Vorel, Galo. ŽK: Ljubičič, Turčák – Adamec, Fadera, bez divákov.

Zlaté Moravce zdolali Sereď

Futbalisti ViOnu Zlaté Moravce-Vráble zvíťazili nad ŠKF Sereď 1:0 v sobotnom zápase 22. kola Fortuna ligy a zaznamenali tretí triumf v sérii. Do stretnutia vstúpili lepšie hráči Vionu. V 12. minúte prišla pekná kombinácia po osi Ďubek - Hrnčár s gólovou hlavičkou Balaja. V 26. minúte Balaj šikovne uvoľnil na pravej strane Hrnčára, ten z uhla Yakubuho neprestrelil. Kurióznu situáciu priniesla 27. minúta. Po strete Yakubuho s Čögleyom nariadil hlavný arbiter pokutový kop, ktorý následne po Čögleyovom fair play geste odvolal. Domáci pevne držali opraty vo svojich rukách. Po polhodine hry sa v gólovej pozícii ocitol Balaj, ale jeho lob Yakubu prečítal. V 35. minúte sa v dobrej pozícii ocitol Pintér, z 10 metrov však prestrelil bránu.

Do druhého polčasu vstúpili aktívnejšie hostia. V 58. minúte sa dostal do koncovky Lačný, ktorého hlavičku Chovan poľahky kryl. Na opačnej strane v 72. minúte Čögleyovu prihrávku poslal Balaj z prvej tesne vedľa. V 74. minúte vyskúšal šťastie striedajúci Iván, jeho strela z priameho kopu preletela iba tesne vedľa pravej žrde. Ďalšiu zaujímavú situáciu priniesla 79. minúta, Michalík napálil loptu do Balajovej ruky, na prekvapenie sa kopal pokutový kop proti domácim. Loptu si na biely bod postavil Lačný, ktorého strelu však Chovan vyrazil. V závere sa hostia tlačili pred pokutové územie ViOnu, avšak do koncovky sa nedostali.

ViOn Zlaté Moravce-Vráble - ŠKF Sereď 1:0 (1:0)
Gól: 12. Balaj. Rozhodovali: Dohál – Perát, Košecký, ŽK: Pintér, Balaj – Michalík, Lačný, bez divákov.

Viac o téme: DAC 1904 Dunajská Streda FC Spartak Trnava AS Trenčín ŠK Slovan Bratislava
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Huste
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy