Petr Čech velebí legendárneho Nedvěda: On nemal žiadne slabiny!

Pavel Nedvěd v drese Juventusu TurínPavel Nedvěd v drese Juventusu Turín Zdroj: TASR

PRAHA - Podľa bývalého brankára Petra Čecha nemal niekdajší kapitán českej futbalovej reprezentácie Pavel Nedvěd skoro žiadne slabiny, a preto nie je divu, že v roku 2003 ovládol anketu Zlatá lopta.

Súčasný viceprezident Juventusu Turín, ktorý v utorok oslávi 50. narodeniny, vynikal výbornou strelou, vedel hrať oboma nohami, bol bojovníkom a mal tiež víťaznú mentalitu. Bývalý reprezentačný brankár sa domnieva, že na Nedvědov úspech bude z českých hráčov len ťažko niekto nadväzovať.

"Myslím, že sa u neho ťažko hľadajú slabiny, pretože skoro žiadne nemal. Mal víťaznú mentalitu, bol to dríč, ktorý nikdy nič nevynechal a mal aj vynikajúcu techniku. Obe nohy, ľavá, pravá, fantastická strela. Bol agresívny, rýchly a navyše mal úžasný prehľad v hre.

To je taká kombinácia, ktorá sa ťažko nahrádza. To, že vyhral Zlatú loptu, nie je vôbec náhoda," povedal Čech v rozhovore, ktorý sprostredkovala hráčska agentúra Sport Invest.

Petr Čech sa stáva Galéria fotiek (3) Zdroj: Profimedia

S Nedvědom sa v reprezentácii stretli v rokoch 2002 až 2006. Niekdajší záložník pôvodne ukončil kariéru v národnom tíme už po bronze na majstrovstvách Európy 2004, ale potom ešte mužstvu pomohol k premiérovému postupu na svetový šampionát od rozdelenia federácie a na záverečnom turnaji v roku 2006 v Nemecku sa rovnako predstavil.

Vynikal nielen na ihrisku

"Pavel bol skvelý spoluhráč, keďže to bol hráč, ktorý na ihrisku nechal dušu. Navyše to bol tímový hráč. Hoci to o ňom ľudia veľmi nevedia, tak má rád aj humor a dobrú atmosféru. V tomto je to obrovský prínos pre tím. Nielenže vynikal svojou kvalitou, ale aj prístupom a odhodlaním na ihrisku," uviedol Čech.

"Najviac si vybavujem tie zápasy na Eure 2004 a potom aj baráž s Nórskom. To sú jednoducho zápasy, na ktoré sa nezabúda. Keď človek dokáže postúpiť a bolo to prvýkrát v histórii českého národného tímu od rozdelenia federácie, tak sú to jednoducho špeciálne momenty. To sa potom aj odráža v tom tíme," doplnil rekordér v počte štartov za českú reprezentáciu.

Pavel Nedvěd v drese Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR

Nedvěd podľa Čecha neznášal porážky ani na tréningu. "Bolo ťažké proti nemu chytať, pretože bol zarputilý aj v tréningu, aby dal čo najviac gólov a vyhral. Aj keď sa na konci hralo na dve bránky, koľkokrát aj zo srandy, tak jednoducho nezniesol prehrávať. Takže v tomto to bolo proti nemu ťažké aj v tréningu, pretože jednoducho hral vždy naplno," uviedol Čech.

"Štvalo ho, keď bola streľba, alebo keď mal šancu a nedal gól. Takže to, že hral naplno, bolo aj pre nás pre brankárov zložitejšie. K náročnosti pridávalo aj to, že mal výbornú strelu oboma nohami," doplnil víťaz Ligy majstrov s Chelsea.

Na jeho úspechy sa bude ťažko nadväzovať

Čech sa domnieva, že na Nedvěda a jeho zisk Zlatej lopty bude len ťažko niekto nadväzovať. Z českých hráčov ovládol anketu už iba legendárny Josef Masopust v roku 1962.

"Myslím, že ktokoľvek z Českej republiky bude mať ťažké vyrovnať sa tomuto úspechu. Keď si zoberieme, koľko rokov uplynulo medzi Zlatou loptou pre Jozefa Masopusta a Pavla Nedvěda, konkurenciu, ktorá vo svetovom futbale momentálne je, aj situácii českého futbalu, tak to bude zložité pre kohokoľvek," povedal Čech.

"Trend je taký, že je to boj českých klubov o Konferenčnú alebo Európsku ligu. Samozrejme, keď sa objavia momenty ako teraz postup Viktorie Plzeň do skupiny Ligy majstrov, tak to určite zvyšuje šance na to, aby sa hráči potom dostali do top klubov.

Aj národný tím na to musí mať predpoklady, aby hral o tituly, alebo minimálne štvrťfinále alebo semifinále turnajov. To všetko sa musí zísť. Pre kohokoľvek bude zložité splniť všetky tieto podmienky, aby sa k Zlatej lopte priblížil," dodal.

Viac o téme: Petr Čech Juventus Turín Pavel Nedvěd
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy