Nenávisť nemá vo futbale miesto: Stačil jediný rozhovor a tréner brankárov dostal padáka

Futbalisti Herthy BerlínFutbalisti Herthy Berlín Zdroj: SITA/AP/Annegret Hilse

BERLÍN - Nemecký futbalový klub Hertha Berlín rozviazal zmluvu s trénerom brankárov Zsoltom Petrym pre jeho homofóbne a xenofóbne vyjadrenia. Bývalý maďarský brankár v rozhovore pre periodikum Magyar Nemzet ostro reagoval na súčasného reprezentačného gólmana Maďarska Petra Gulacsiho, ktorý vyjadril podporu zväzkom medzi ľuďmi rovnakého pohlavia a postavil sa za práva LGBT.

Petry v rozhovore pripomenul, že väčšina Maďarov sa nestotožňuje s Gulacsiho liberálnymi názormi: "Neviem, čo Petra viedlo k zastávaniu sa homosexuálov, transvestitov a podobných ľudí. Ja by som na jeho mieste nevzbudzoval vášne." Pri prezentácii svojho postoja neobišiel ani tému utečencov, keď označil európsku migračnú politiku za prejav morálneho úpadku: "Nechápem, ako mohla Európa klesnúť tak hlboko. Imigračná politika je pre mňa manifestáciou morálneho rozkladu. Európa je kresťanský svetadiel a nerád vidím degradáciu, ktorá sa tu rozmáha."  

Jeho vyjadrenia sa nestretli s pochopením predstaviteľov Herthy, ktorej dres oblieka aj slovenský reprezentant Peter Pekarík. Predseda klubu Carsten Schmidt vyzdvihol hodnoty tolerancia a rôznorodosti. Zároveň pripomenul, že Petry sa od príchodu v roku 2015 nikdy neprezentoval nenávistne a pre tím odviedol dobrú prácu. Jeho výroky však smerovali proti zásadám Herthy, informovala agentúra AP.

Samotný Petry sa za svoje výroky ospravedlnil a poprel, že by ich cieľom bolo vzbudiť nenávisť: "Chcem zdôrazniť, že nie som homofób ani xenofób. Veľmi ľutujem moje vyjadrenie k imigračnej politike a chcem sa ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorí hľadajú azyl a ktorých som urazil."

Viac o téme: Hertha Berlín Péter Gulácsi Peter Pekarík Zsolt Petry Carsten Schmidt
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy