Messi sa už dávno zaradil medzi najväčšie legendy futbalu: Argentínska superstar má dnes veľký deň

Lionel MessiLionel Messi Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena

PARÍŽ - Nielen pre svoj herný štýl býva argentínsky futbalista Lionel Messi často porovnávaný s Diegom Maradonom. Rovnako ako jeho slávny krajan je opora Paris St. Germain aj reprezentácie menšieho vzrastu, skvele ovláda loptu a má fantastickú ľavačku. Loptový kúzelník, ktorý sa v posledných rokoch preťahuje o post najlepšieho hráča sveta s o dva roky starším Cristianom Ronaldom, bol už sedemkrát vyhlásený za hráča planéty. Tímových trofejí má rovných štyridsať, drvivú väčšinu pozbieral s Barcelonou. Ďalšiu môže "Leo" pridať po tridsaťpäťke, ktorú oslávi 24. júna.

"Je jasné, že Leo je najlepším hráčom sveta. Zosobňuje úplne všetko, čím futbal je," povedal o ňom bývalý tréner Barcelony Luis Enrique. "Videl som veľa skvelých hráčov, ale nikto neovládal loptu tak dokonale ako Messi. Má ju úplne prilepenú k nohe," dodal Maradona, ktorý útočníka s desiatkou na drese viedol v reprezentácii.

Lionel Messi a jeho Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos

Mimoriadne úspešné obdobie v Barcelone

Vo farbách Barcelony, za ktorú odohral 17 sezón, Messi oslavoval štyri triumfy v Lige majstrov, tri prvenstvá na majstrovstvách sveta klubov či desať ligových titulov. S národným tímom stál olympijský víťaz z roku 2008 niekoľkokrát tesne pod vrcholom, vlani konečne doviedol Argentínu k víťazstvu na Cope América. Držiteľ rady rekordov vrátane 91 gólov za kalendárny rok nastrieľal v oficiálnych zápasoch dohromady už cez 750 gólov.

Futbalisti FC Barcelona po Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA

Úctyhodný počet ich rodák z Rosaria zaznamenal počas šiestich rokov v mládežníckych tímoch celku Newell's Old Boys. V roku 2000 ho získala Barcelona, ​​ktorá sa ponúkla, že mu zaplatí liečbu nedostatku rastového hormónu.

Za A-tím katalánskeho celku prvýkrát nastúpil ako šestnásťročný, v najvyššej súťaži debutoval o rok neskôr. Už v útlom veku sa stal hviezdou, v roku 2009 prvýkrát získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča planéty a vyhral aj obdobnú anketu FIFA. Doteraz sa mu to podarilo celkom sedemkrát, čo žiadny iný hráč nedokázal.

Odchod z milovaného klubu a výkony za očakávaniami

Predvlani sa Messi kvôli sporom s vtedajším šéfom Josepom Mariom Bartomeom pokúsil z Barcelony odísť, nakoniec zostal a vlani sa s klubom svojho srdca dohovoril na novej päťročnej zmluve. Tá však kvôli finančným pravidlám španielskej ligy nemohla byť podpísaná, a tak Messi prestúpil do Paríža. Vo farbách ambiciózneho tímu síce hneď v premiérovej sezóne získal francúzsky titul, svojimi výkonmi ale zostal ďaleko za očakávaním.

Lionel Messi Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA/AP/Francois Mori

Vysnívaný titul s Argentínou

Chuť si spravil v reprezentácii, s ktorou sa vlani po štyroch finálových nezdaroch na veľkých akciách vrátane MS 2014 dočkal ako kapitán triumfu na majstrovstvách Južnej Ameriky. Rekordnú bilanciu 86 gólov v 162 zápasoch bude môcť vylepšiť na svetovom šampionáte v Katare, ktorý bude už jeho piatym. Modrobiely dres prvýkrát obliekol v auguste 2005 krátko po víťazstve na svetovom šampionáte do 20 rokov, kde bol najlepším hráčom aj strelcom.

"Neviem, čo budem robiť po majstrovstvách sveta. Premýšľam o tom, čo bude ďalej. Po Katare ale budem musieť veľa vecí prehodnotiť," povedal pred časom otec synov Thiaga, Matea a Cira, ktoré má s manželkou Antonellou. Fanúšikovia dúfajú, že sa z Messiho kúskov budú tešiť aj po šampionáte.

Lionel Messi dvíha nad Galéria fotiek (5) Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham

Viac o téme: Lionel Messi Paríž Saint-Germain Argentína
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy