Prekvapujúca prehra lídra! Slovan nečakane podľahol Novým Zámkom, Michalovce konečne vyhrali

Na snímke vpravo Tomáš Klempa (N. Zámky), uprostred brankár Samuel Hlavaj a vľavo Michal Sersen (obaja Slovan)Na snímke vpravo Tomáš Klempa (N. Zámky), uprostred brankár Samuel Hlavaj a vľavo Michal Sersen (obaja Slovan) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

BRATISLAVA - Hokejisti Slovana Bratislava prekvapujúco prehrali vo štvrtkovom dueli 47. kola Tipos extraligy s predposledným tímom tabuľky HC Nové Zámky 1:2. Hostia dokonale zaskočili lídra súťaže, po góloch Juraja Šišku a Tomáša Klempu viedli už po prvej tretine 2:0, domáci dokázali v 50. minúte už iba znížiť zásluhou Williama Rapuzziho. Nové Zámky sa po sérii štyroch prehier dočkali víťazstva a poslednému Liptovskému Mikulášu sa vzdialili v tabuľke na rozdiel štyroch bodov.

HC Slovan Bratislava - HC Nové Zámky 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Góly: 50. Rapuzzi (Haščák, Valach) - 16. Šiška (Varga, Jackson), 20. Klempa (Šišovský). Rozhodovali: Štefík, D. Konc st. - Durmis, Valo, vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.

HC Slovan Bratislava: Hlavaj - MacKenzie, Breton, Gachulinec, Sersen, Valach, Maier, Beňo - Haščák, Rapuzzi, Yogan - Jääskeläinen, Harris, Takáč - Gašpar, Kytnár, Sukeľ - Šotek, Bezák, Belluš - Urbánek

HC Nové Zámky: Bakala - Kozák, Roman, Hatala, Bull, Knižka, Holenda, Ligas - Ahlholm, Langkow, Klempa - Jackson, Šiška, Šišovský - Varga, Barto, Števuliak - Fetkovič, Ondrušek, Ferenyi - Mišiak
      
Prvá veľká šanca prišla v 10. minúte, keď MacKenzie vysunul Harrisa, ktorý korčuľoval sám na bránku Nových Zámkov, ale Bakalu neprekonal. To bola jediná vážnejšia príležitosť, ktorú líder tabuľky v I. tretine vyprodukoval. Domáci hrali príliš profesorsky, ľahkovážne strácali puky a agresívnejší hostia ich chyby trestali. V 11. min Hlavaj ešte predviedol výborný zákrok pri šanci Klempu a v 13. min vychytal aj Barta, ale o tri minúty neskôr už kapituloval po dorážke Šišku. V závere tretiny zvýšil na 2:0 Klempa, ktorému pripravil gól ako na podnose bekhendovou prihrávkou Šišovský.

Hráči Slovana v druhom dejstve trochu zvýšili aktivitu a začali súpera vyššie napádať. Do dobrej pozície sa dostal Sersen, no Bakala si s jeho bekhendovým zakončením poradil a následne Gašpar rozvlnil len bočnú sieť. Domáci potom v presilovke roztočili kolotoč v obrannom pásme Nových Zámkov, výsledkom bola delovka Yogana, ktorá opečiatkovala ľavú žŕdku. Na druhej strane zaváhanie Hlavaja nepotrestali Števuliak s Vargom. V 36. min nepremenil veľkú šancu ani domáci Sukeľ.

Slovanisti sa stále nevedeli dostať do správneho tempa. Na začiatku tretej časti takmer inkasovali tretíkrát, strelu Bulla s námahou vyrazil Hlavaj na žŕdku a poradil si aj s následnými dorážkami. V 49. min zahodil veľkú príležitosť hostí Šišovský. Až v záverečných desiatich minútach si domáci vytvorili výraznejší tlak. V 50. min sa dočkali kontaktného gólu, Rapuzzi ušiel dvojici brániacich hráčov a nájazd zakončil strelou medzi betóny Bakalu - 1:2. V 53. min mal vyrovnanie na hokejke v presilovke Takáč, no puk skončil iba na bočnej sieti. Tri minúty a 20 sekúnd pred koncom Hlavaj vykorčuľoval z bránky a Slovan to skúsil v šestici, strelu Rapuzziho i dorážku Haščáka však vykryl skvelý Bakala. Domáci sa o záverečný nápor obrali sami, keď zle striedali a dostali 2 min za príliš veľký počet hráčov na ľade. Skóre sa už nezmenilo a "býci" si tak odviezli z ľadu lídra nečakané tri body.

Zvolen v derby zdolal Banskú Bystricu

Hokejisti HKM Zvolen zvíťazili vo štvrtkovom zápase 47. kola Tipos extraligy nad HC´05 Banská Bystrica 3:2 po nájazdovom rozstrele.

HKM Zvolen - HC´05 Banská Bystrica 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0, 1:0)
Góly: 8. J. Mikúš (Stupka, Puliš), 22. Hraško (Kubka, Krieger), 65. Osterberg (rozh. sam. nájazd) – 17. G. Gabor, 39. Berger. Rozhodovali: Snášel ml., Baluška – Crman, Jedlička, vylúčení na dve min.: 5:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:2, bez divákov.

Zvolen: Rahm – Roy, Meliško, Kotvan, Hain, Kubka, Hraško – Saracino, Krieger, Leskinen – Puliš, Viedenský, Zuzin – Osterberg, J. Mikúš, Stupka – Török, Gubančok, Csányi
Banská Bystrica: Weninger – Cardwell, Bačík, Björkung, Kostromitin, Žiak, Boldižár – Výhonský, Tamáši, Kabáč – Fossier, Berger, Šoltés – Vašaš, Bubela, Ščerbak – Galbavý, G. Gabor, Melcher

Gólová radosť hráčov Zvolena Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Prvá tretina bola bohatá na šance. V piatej minúte nevyužil sólo domáci Stupka, ale majster sa napokon presadil v presilovke. Mikúš síce strieľal nad bránku, ale puk sa od zadného mantinelu odrazil pred ňu a korčuľou vlastného gólmana prekvapil Kostromitin – 1:0. Bystričania nevyužili 85 sekundovú výhodu piatich proti trom. Po nej na opačnej strane pálil z uhla do žŕdky Török. Hostia mohli vyrovnať, ak by sa sám pred Rahmom presadil Berger. Zvolen nevyužil druhú presilovku, keď Mikúš netrafil odkrytý priestor Weningerovej svätyne, a navyše inkasoval, pretože pošmyknutie Kriegera dokonale využil Gabor – 1:1. Bystričanov môžu mrzieť dva nevyužité úniky Ščerbaka, pri prvom ruský útočník trafil hornú žŕdku, pri druhom mu v účinnejšej koncovke zabránil stíhajúci protihráč. Veľkú šancu mal z prečíslenia i Vašaš, sám pred Rahmom pohorel.

Nick Saracino (Zvolen) v Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na začiatku druhej tretiny mali možnosť presilovky hráči spod Urpína, dve šance nevyužil Gabor a prišiel trest. V oslabení sa podarila parádna strela Hraškovi spoza kruhov a bolo 2:1. Hosťom sa potom zranil obranca Žiak a rotovať tak museli už iba piati zadáci HC ´05. Zvolenčania mrhali dobrými presilovkami, Weningera v nich nepokorili Puliš, Zuzin a Leskinen. Naopak opäť padol gól v oslabení. Únik využil v 39. minúte Berger, takže do šatní na druhú prestávku odchádzali mužstvá za stavu 2:2.

Brankár Banskej Bystrice Evan Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V tretej tretine sa najprv predviedol bystrický útočník Výhonský, predral sa pred Rahma, no nevyzrel na neho. Viac príležitostí mali domáci hokejisti. Meliško z dobrej pozície mieril tesne vedľa a Puliš neuspel zblízka. Majster potom nevyužil ďalšiu presilovku, sršal aktivitou, ale ´barani´ dobre bránili a pomohli im neskôr aj dve žŕdky, prvá zvonila po koncovke Kriegera z uhla a druhá po strele Leskinena spomedzi kruhov. V poslednej minúte bystrický center Tamáši narobil vetry obrane HKM, no Rahma nepokoril. Duel teda dospel do predĺženia, v ktorom znovu pomohla Weningerovi žŕdka po strele Haina. Dvakrát sa zoči – voči gólmanovi HC ´05 nepresadil Viedenský, takže o víťazovi sa rozhodovalo v samostatných nájazdoch, v nich mali viac šťastia Zvolenčania, dva body zariadila svojmu tímu nová posila Osterberg.

Peter Zuzin (Zvolen) vedie Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Michalovce konečne zvíťazili

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce zvíťazili vo štvrtkovom zápase 47. kola Tipos extraligy nad HK Spišská Nová Ves 4:2. V decembri uspeli zverenci fínskeho trénera Tomeka Valtonena prvýkrát a preťali osemzápasovú sériu prehier. Ich víťazný gól strelil v 49. minúte v oslabení Tony Cameranesi.

HK Dukla Ingema Michalovce - HK Spišská Nová Ves 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
Góly: 34. Mráz (Cameranesi, Pavlin), 44. Keränen (Regenda, Pavlin), 49. Cameranesi (Suja), 58. Buc (Regenda) - 20. Rapáč (Petgrave, Ouellet-Beaudry), 32. Kuru (Giľák, Štrauch). Rozhodovali: Kalina, Korba - Orolin, Janiga, vylúčení: 4:8 na 2 min, navyše Mašlonka (Michalovce) 5+DKZ za podkopnutie, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, bez divákov

Michalovce: Vošvrda – Gajdoš, Pavlin, Macejko, Suja, Stripai, Luža – Mráz, Cameranesi, Regenda – Keränen, Galamboš, Žitný – Kukuča, Buc, Mašlonka – Bača, Hajnik, Lačný
Spišská Nová Ves: Melicherčík (44. Surák) – Atwal, Petgrave, Romaňák, Oullet-Beaudry, Malina, Ordzovenský, Chatrnúch, Česánek – Ščurko, Salituro, Giľák – Nieminen, Kuru, Rapáč – Štrauch, Rauter, Hamráček – Džugan, Vartovník, Vrábeľ

Úvodná 20-minútovka priniesla vyrovnaný hokej s minimom vyložených šancí. Domáci v jej úplnom závere doplatili na nedisciplinovanosť, keď sa pri vylúčení Mašlonku presadil dorážkou zblízka Rapáč. Spišiakom sa podarilo využiť tretiu početnú výhodu v krajskom derby, do ktorého vstupovali s cieľom natiahnuť štvorzápasovú víťaznú sériu. Michalovčania sa pre zmenu chceli vymaniť z výsledkovej i hernej krízy.

V 25. minúte dostali možnosť vyrovnať v presilovke. Vôbec ju však nezvládli, nevedeli sa nasťahovať do obranného pásma súpera. Rovnako neslávne dopadla zakrátko aj ich ďalšia početná výhoda a to dokonca o dvoch hráčov. Spišiaci im ukázali recept na strieľanie gólov v 32. minúte. Kuru šikovne obišiel brániaceho hráča a zoči-voči Vošvrdovi nezaváhal. Michalovčania o necelé dve minúty znížili po tom, ako Mráz poslal puk z prvej pod hornú žrď Melicherčíkovej svätyne. V 39. minúte nevyužili veľké šance hostí Ščurko a Giľák.

V 44. minúte putoval na trestnú lavicu za hru vysokou hokejkou Salituro a Keränenovi stačilo na vyrovnanie jedenásť sekúnd. Pri tejto akcii sa zranil hosťujúci brankár Melicherčík a prepustil miesto Surákovi. Ten si dlho čisté konto neudržal, v 49. minúte ho v oslabení pri brejku 2 na 1 prekonal Cameranesi a domáci prvýkrát v zápase viedli. Obľúbeného súpera napokon zdolali Michalovce aj tretíkrát v sezóne, vďaka čomu v neúplnej tabuľke poskočili na štvrté miesto. V 58. minúte spečatil ich triumf Buc, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku pred bránku od Regendu.

Východniarske derby pre Košice

Hokejisti domácich Košíc zvíťazili vo štvrtkovom zápase 47. kola Tipos extraligy v derby nad Prešovom 3:2. V tejto sezóne nad týmto súperom druhýkrát vyhrali a nadviazali na utorňajší triumf nad Michalovcami 2:1 pp.

HC Košice - HC GROTTO Prešov 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)
Góly: 4. Snuggerud (Slovák), 12. Chovan (Klhůfek, Pereskokov), 18. Slovák (Bartánus, Snuggerud) - 27. A. Nauš (Čacho, Welychka), 44. Klíma (Růžička). Rozhodovali: Valach, Goga - Jurčiak, Staššák, vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Košice: Košarišťan - Snuggerud, Saucerman, Šedivý, Romančík, Cibák, Deyl, Novota - McPherson, Slovák, Bartánus - Klhůfek, Chovan, Pereskokov - Mrázik, Linet, Rogoň - Jokeľ, Havrila, Milý
Prešov: Bespalov - Rajnoha, Ťavoda, F. Fekiač, Růžička, Glazkov, Turan - A. Nauš, Čacho, Welychka - Michnáč, Šimun, Lialka - T. Nauš, Zagrapan, Lalík - Žilka, V. Fekiač, Klíma - Miškuf

V prvej tretine to nebol atraktívny hokej, ale domáci mohli byť spokojní. Využili chyby aj smolu súpera a dali po nich tri góly. Najprv si v 4. minúte hosťujúci Ťavoda nešťastne zrazil puk do vlastnej siete, keď prihrávku pred bránku poslal Snuggerud. V 12. minúte predviedli domáci krásnu kombinačnú akciu, na jej konci bol v nájazde Chovan, ktorý perfektnou kľučkou nedal brankárovi Bespalovovi najmenšiu šancu. V 18. minúte sa nešťastníkom okamihu opäť stal Ťavoda, ktorý si vo vlastnom oslabení opäť nešťastne tečoval puk do bránky po strele Slováka.

Do druhej tretiny nastúpili Prešovčania aktívne, podali v nej oveľa lepší výkon. V 27. minúte znížil A. Nauš, ktorému v prečíslení 2 na 1 prihral Čacho a autor gólu pekne umiestnil do protipohybu Košarišťana. Čacho mal 34. minúte šancu dať kontaktný gól, ocitol sa sám medzi kruhmi, napálil ale len do košického brankára. Ďalšou dobrou šancou potom pohrdol A. Nauš. Následne prišli chvíle domácich, Chovan aj Klhůfek strieľali presne, ale Bespalov ukázal kvality.

Hneď na začiatku tretej tretiny mohol opäť zvýšiť na rozdiel troch gólov McPherson, z bezprostrednej blízkosti ale Bespalova nepokoril. A tak prišiel trest, v 44. minúte Klíma prešiel cez dvoch obrancov ako nôž maslom, natiahol si aj Košarišťana a znížil na 2:3. Šarišania súpera zatlačili, ten však obetavo bránil a tesnú výhru aj napokon ubránil.

Viac o téme: HC Košice HC Slovan Bratislava HK Spišská Nová Ves HC Nové Zámky HK Dukla MIchalovce HC Grotto Prešov
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy