O takomto prvenstve sa jej určite nesnívalo: Bieloruská hviezda má na dosah nevšedný zápis

Rod Laver ArenaRod Laver Arena Zdroj: SITA/AP/Dita Alangkara

MELBOURNE - Aryna Sabalenková a Jelena Rybakinová sa v sobotu stretnú o prvý titul na Australian Open.

Zatiaľ čo piata nasadená Bieloruska Sabalenková zabojuje o prvý grandslamový triumf v kariére, víťazka minuloročného Wimbledonu Rybakinová, reprezentujúca Kazachstan, môže získať druhú trofej z turnajov "veľkej štvorky". Nová šampiónka nahradí na tróne Austrálčanku Ashleigh Bartyovú, ktorá vlani ukončila kariéru. Finále sa začne v Melbourne o 9:30 SEČ.

Dvadsaťštyriročná Sabalenková môže vo finále korunovať výborný vstup do sezóny. Rodáčka z Minsku neprehrala v úvodných desiatich tohtoročných zápasoch ani set a stala sa iba treťou tenistkou po Izraelčanke Anne Smašnovovej (2002) a Poľke Agnieszke Radwanskej (2013), ktorým sa v tomto storočí podobný počin vydaril.

Pred Australian Open vyhrala Sabalenková turnaj v Adelaide, kde porazila vo finále Lindu Noskovú. Bez ohľadu na výsledok finále sa Bieloruska posunie po turnaji na druhé miesto rebríčka WTA.

Prvá neutrálna grandslamová šampiónka?

Sabalenková postúpila do prvého grandslamového finále po víťazstve nad Poľkou Magdou Linetteovou 7:6, 6:2. Víťazka 11 turnajov WTA prelomila sériu troch semifinálových nezdarov, dvakrát neuspela na US Open (2021, 2022) a raz vo Wimbledone (2021).

V Melbourne porazila bieloruská tenistka popri Linetteovej aj Chorvátku Donnu Vekičovú alebo svetovú desiatku Belindu Bencicovú zo Švajčiarska. S o rok mladšou Rybakinovou sa stretne na okruhu štvrtýkrát, všetky tri doterajšie zápasy vyhrala.

Bieloruská tenistka Aryna Sabalenková Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila

Na Rybakinovú ale nemohla naraziť pri jej životnom ťažení vo Wimbledone, pretože ruských a bieloruských tenistov Briti vlani na slávny turnaj nepustili. "Vtedy som ten zákaz znášala naozaj zle, vôbec som Wimbledon nesledovala. Videla som teda kúsok finále, pretože som práve makala v posilňovni. Bol to skvelý tenis," spomínala.

Na iných turnajoch Rusky a Bielorusky štartovať môžu, ale kvôli ruskej agresii na Ukrajine, ktorú Bielorusko podporuje, musia vystupovať pod neutrálnou vlajkou. Sabalenková tak môže byť prvou "neutrálnou" grandslamovou šampiónkou. Zatiaľ to ale komentovať nechcela.

"Porozprávajme sa o tom, ak vyhrám. Nerada hovorím o 'keby'. Skrátka len o to chcem zabojovať, hrať čo najlepšie. Naozaj sa na toto finále teším," uviedla.

Rybakinová zaútočí na druhý titul

Rybakinová si zahrá vo finále grandslamu druhýkrát a pol roka od triumfu vo Wimbledone zaútočí na ďalší titul. Na Australian Open si výrazne vylepšila osobné maximum, doteraz nikdy tam neprešla cez 3. kolo. Vďaka tohtoročnému vystúpeniu sa posunie vo svetovom rebríčku z 22. priečky do prvej desiatky. Pokiaľ porazí aj Sabalenkovú, stane sa novou svetovou osmičkou.

Rodáčka z Moskvy, reprezentujúca Kazachstan, prišla v Melbourne o set len v 3. kole s Američankou Danielle Collinsovou. Potom vyradila svetovú jednotku Polku Igu Swiatekovú, víťazku French Open z roku 2017 Lotyšku Jelenu Ostapenkovú a dvojnásobnú šampiónku Australian Open Viktóriu Azarenkovú z Bieloruska.

Počas turnaja sa opiera o výborný servis, zaznamenala už 44 es. "Bola to pre mňa rozhodne veľká výzva, pretože súperky majú skúsenosti z víťazných grandslamov, takže to pre nich nebolo nič nové," komentovala Rybakinová svoju cestu turnajom.

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Dita Alangkara

Sama tiež využívala skúsenosti z víťazného ťaženia na londýnskej tráve. "Povedala by som, že to teraz bolo o trochu jednoduchšie ako vo Wimbledone, kde som hrala prvýkrát štvrťfinále, semifinále, finále (grandslamu)," povedala.

Verí, že vo finále môže uspieť. "Už sa mi to podarilo vo Wimbledone a samozrejme som presvedčená, že to môžem dokázať znova. Urobila som so svojim tímom naozaj dobrú prípravu. Moje výsledky ma neprekvapili," uviedla po víťaznom semifinále.

Víťazka finálového zápasu získa 2,97 milióna austrálskych dolárov, porazená hráčka si príde na 1,6 milióna.

Viac o téme: Australian Open Jelena Rybakinová Aryna Sabalenková
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy