Víťazom zjazdu v Saalbachu sa stal Kriechmayr, Feuz zvýšil náskok pred Mayerom

Vincent KriechmayrVincent Kriechmayr Zdroj: SITA/AP/Giovanni Auletta

SAALBACH - Sobotný zjazd Svetového pohára v rakúskom stredisku Saalbach-Hinterglemm sa stal korisťou Vincenta Kriechmayra. Domáci lyžiar zvíťazil s náskokom 17 stotín sekundy pred Švajčiarom Beatom Feuzom, tretí skončil ďalší rakúsky reprezentant Matthias Mayer (+0,27). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.

Dvadsaťdeväťročný Kriechmayr slávil deviate víťazstvo v pretekoch SP, z toho tretie v kráľovskej alpskej disciplíne. Nadviazal na vydarené MS v Cortine d'Ampezzo, kde získal zlato v zjazde i super-G. "Samozrejme, chcel som potvrdiť výsledky zo svetového šampionátu. Vo Svetovom pohári mi zjazdy veľmi nevychádzali, no uplynulé dva som mal skutočne skvelé. Vždy sa dá zajazdiť lepšie, ale dnes to bola z mojej strany veľmi dobrá jazda," citovala víťaza agentúra APA.

Na rozdiel od piatka vládlo v sobotu v Saalbachu ideálne slnečné počasie. Kriechmayr s číslom 1 nastavil latku veľmi vysoko, od štartovej búdky sa spustil agresívne, v technickej strednej pasáži našiel perfektnú líniu a bolo jasné, že jeho jazdu ťažko niekto prekoná. Talian Dominik Paris si prehral preteky už hore, keď ho vynieslo v tiahlej zákrute po prvom medzičase. Potom si držal ideálnu líniu, no stratu už nedohnal. Ku Kriechmayrovi sa najviac priblížil Feuz. Vo vrchnej kĺzavej časti mu nešli lyže, na prvom medzičase mal odstup 71 stotín, potom však zariskoval, postupne manko skresával a stiahol ho až na rozdiel sedemnástich stotín.

Švajčiar si vďaka druhej priečke upevnil vedúce postavenie v priebežnom hodnotení disciplíny, pred finále SP v Lenzerheide vedie s náskokom 68 bodov pred Rakúšanom Matthiasom Mayerom. Ten urobil v hornej pasáži veľkú chybu a musel sa uspokojiť s tretím miestom. Preteky potom ešte zdramatizoval s číslom 18 Marco Odermatt, ktorý viedol na druhom i treťom medzičase. Kĺzavý záver mu však "nesedel", výrazne stratil a zaradil sa na piatu priečku (+0,79). Švajčiar stiahol z náskoku Alexisa Pinturaulta na čele celkového poradia SP. Francúz, ktorý v zjazde neštartoval, vedie pred Odermattom o 165 bodov.

Vincent Kriechmayr Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA/AP/Alessandro Trovati

V rakúskom stredisku sa mal ísť zjazd už v piatok ako náhrada za zrušené podujatie vo Wengene. Súťaž sa síce rozbehli, no museli ju predčasne ukončiť po odjazdení prvých deviatich pretekárov. Na trati sa totiž držala hmla a začalo husto snežiť. Sobotná súťaž sa už išla a bola náhradou za zrušený zjazd v Kvitfjelli. V nedeľu sa v Saalbachu-Hinterglemme uskutoční super-G.

výsledky sobotného zjazdu SP mužov v Saalbachu-Hinterglemme: 1. Vincent Kriechmayr (Rak.) 1:53,07 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,17 s, 3. Matthias Mayer (Rak.) +0,27, 4. Dominik Paris (Tal.) +0,42, 5. Marco Odermatt (Švaj.) a Max Franz +0,79, 7. Otmar Striedinger (obaja Rak.) +0,85, 8. Erik Arvidsson (USA) +1,30, 9. Johan Clarey (Fr.) +1,31, 10. Bryce Bennett (USA) +1,39

celkové poradie SP (po 30 z 37 súťaží): 1. Alexis Pinturault (Fr.) 1034 b., 2. Odermatt 869, 3. Marco Schwarz (Rak.) 718, 4. Mayer 664, 5. Loic Meillard (Švaj.) 630, 6. Kriechmayr 615, ..., 64. Adam ŽAMPA 101, 131. Andreas ŽAMPA (obaja SR) 11

poradie v zjazde (7 z 8): 1. Feuz 486, 2. Mayer 418, 3. Paris 338, 4. Clarey 272, 5. Kriechmayr 267, 6. Romed Baumann (Nem.) 196

Viac o téme: Matthias Mayer Beat Feuz Vincent Kriechmayr
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy