VIDEO Životný víkend a milá oslava s Vlhovou: Nemecká slalomárka bola vysmiata ako lečo

Petra Vlhová a gratulujúca Nemka Lena DürrováPetra Vlhová a gratulujúca Nemka Lena Dürrová Zdroj: SITA/AP/Alessandro Trovati

LEVI – Píše sa január 2013 a Veronika Velez-Zuzulová má na dosah tretie víťazstvo v pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní. V nočnom paralelnom slalome v Moskve postupne vyradí Rakúšanku Alexandru Daumovú, Fínku Tanju Poutiainenovú a v semifinále aj Švajčiarku Wendy Holdenerovú.

Vo finále mestských pretekov na špeciálne pripravenom svahu moskovského výstaviska čelí len dvadsaťjedenročnej mladici Lene Dürrovej. Na talentovanú Nemku nestačí.

Mníchovská rodáčka ju v prvej jazde poráža o jedinú stotinu sekundy, v druhej náskok ešte navýši o ďalších 42 stotín a oslavuje svoj premiérový triumf medzi lyžiarskou elitou.

Netuší, že na ďalšie pódiové umiestnenie si bude musieť počkať takmer deväť rokov.

Vo svetovom pohári debutovala vo februári 2008. V tom čase najtočivejšej disciplíne dominovala rakúska legenda Marlies Schildová a najväčšie hviezdy súčasného ženského lyžovania Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová nemali ani trinásť rokov.

Na pódiu sa to dá vydržať

Prešlo vyše päťtisíc dní a slovensko-americko-nemecké trio sa spolu stretlo na stupňoch víťazov. Dokonca v dvoch slalomoch po sebe.

1. Vlhová, 2. Shiffrinová, 3. Dürrová

Petra (12) s Mikkaelou (45) mali pred slalomom v Levi na konte 57 víťazstiev a ich neúčasť na pódiu by znamenala velikánske prekvapenie. Nemalými ambíciami sa netajila tiež Katharina Liensbergová, Michelle Gisinová, Wendy Holdenerová, Anna Swennová-Larssonová či Andreja Slokarová.

Všetkým ale vypálila rybník 173 centimetrov vysoká Nemka.

Prvý úder zasadila už v sobotu, na trať sa vydala ako piata v poradí a na najlepšiu Vlhovú stratila prijateľných 72 stotín sekundy. V druhej jazde svoj úžasný výkon vyšperkovala premiérovým slalomovým pódiom v kariére. Rýchlejšia bola iba obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu.

Dürrová bola šťastná, prešťastná, už keď prišla do cieľa. Keď si uvedomila, že pódium jej tentoraz neunikne, neubránila sa slzám. "Šialené, jednoducho šialené. Konečne! Bola to nekonečná cesta, ale lepšie neskoro ako nikdy," tešila sa po životnom výsledku.

S Vlhovou má pozitívny vzťah, viackrát spolu trénovali a po nečakanom úspechu tridsaťročnej Nemky na svahu Levi Black sa od radosti vyobjímali.

Keby šípili, že rovnaká zostava ovládne aj nedeľňajší slalom, možno by sa vystískali ešte silnejšie.

"Bola to zábava. Po včerajšku som si verila, ale nečakala som, že mi vyjdú obe kolá, to sa mi stáva málokedy. S Petrou Vlhovou sme za posledných pár rokov veľa trénovali a bola so mnou naozaj spokojná. Na pódiu sa to dá vydržať," smiala sa Dürrová v cieli.

Kým na premiérový prienik na bedňu si musela počkať roky rokúce, druhý úspech prišiel prakticky okamžite. V nedeľu predviedla skoro na vlas rovnaký výkon ako predchádzajúci deň a do priebežného hodnotenia Svetového pohára si pridala ďalšiu 60-bodovú porciu.

Kolotoč SP sa po dobrodružstve za polárnym kruhom presunie do zámoria. V americkom Killingtone je v sobotu 27. novembra na programe obrovský slalom, o deň neskôr slalom. Rekordérkou a doposiaľ nezdolanou hviezdou podujatia je štvornásobná šampiónka Shiffrinová.

Petra Vlhová skončila na severovýchode USA trikrát na druhom mieste.

Viac o téme: Petra Vlhová Slalom Veronika Velez-Zuzulová Mikaela Shiffrinová Levi Lena Dürrová
  • Autor: © Zoznam/ Patrik Seman
  • VIDEO: YouTube/FIS Alpine
  • Zdroj: Športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy