Šok pred štartom pretekov: Rakúska lyžiarska hviezda nečakane ukončila kariéru!

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer (druhý zľava) sa rozpráva s členom rakúskeho tímu po prehliadke trate pred štartom štvrtkového super-G mužov  Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku BormioRakúsky lyžiar Matthias Mayer (druhý zľava) sa rozpráva s členom rakúskeho tímu po prehliadke trate pred štartom štvrtkového super-G mužov Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Bormio Zdroj: TASR/AP/Marco Trovati

BORMIO - Trojnásobný olympijský víťaz Matthias Mayer nečakane ukončil lyžiarsku kariéru.

Tridsaťdvaročný rakúsky zjazdár to oznámil v Bormiu, kde v stredu chýbal na štarte pretekov Svetového pohára pre žalúdočné problémy. Pred dnešným super-G ešte ráno absolvoval prehliadku trate, ale do pretekov už nenastúpil.

"V posledných dňoch som o tom veľa premýšľal a uvedomil som si, že nadišiel čas sa rozlúčiť. Posledná sezóna bola úžasná, ani táto nezačala zle, ale stačilo to," povedal Mayer televízii ORF.

Najúspešnejší Rakúšan na OH

Na OH vyhral Mayer v roku 2014 zjazd a o štyri roky neskôr super-G, tento rok v Pekingu zlato v tejto disciplíne obhájil a pridal bronz zo zjazdu. Stal sa vďaka tomu najúspešnejším rakúskym zjazdárom pod piatimi kruhmi, keď predčil legendu Toniho Sailera.

Ešte na začiatku decembra Mayerovi v priebežnom poradí Svetového pohára patrilo tretie miesto, v elitnom seriáli zvíťazil v 11 pretekoch.

Rakúsky lyžiar Matthias Mayer Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/AP/Marco Trovati

V dnešnom superobrovskom slalome v Bormiu mal štartovať s číslom 6, zo svahu sa však už nespustil. "Naposledy som bol na prehliadke trate a tým sa to skončilo. Už v sebe nemám ten zápal. Pre ľudí je šport veľmi dôležitý a malo by to tak zostať, ale ja už mám hotovo," vyhlásil Mayer.

Medzi elitou pretekal od roku 2009 a popri olympijských hrách slávil víťazstvo aj v preslávených zjazdoch v Kitzbüheli či Bormiu. Iba na majstrovstvá sveta sa medaily nedočkal. Jeho najlepším výsledkom je štvrté miesto v super-G v roku 2015 v Beaver Creeku.

Pred siedmimi rokmi mal Mayer ťažký pád v zjazde vo Val Gardene. Hoci sa mu po náraze nafúkal ochranný airbag, utrpel zlomeninu dvoch hrudných stavcov a na lyže sa vrátil až v ďalšej sezóne.

Viac o téme: Rakúsko Matthias Mayer
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy