Giorgio Chiellini to vidí jasne: Toto je budúcnosť futbalu, nie národné súťaže!

Giorgio Chiellini Giorgio Chiellini Zdroj: SITA/AP/Facundo Arrizabalaga

TURÍN - Kapitán Juventusu a talianskej futbalovej reprezentácie Giorgio Chiellini verejne podporil myšlienku na vznik Superligy, o založení ktorej sa v apríli pokúsila dvanástka európskych veľkoklubov.

Podľa tridsaťsedemročného majstra Európy by sa malo na klubovej úrovni hrať viac pohárových zápasov medzi najlepšími tímami, naopak národné ligy by mali ustúpiť do pozadia. "Špičkoví hráči aj fanúšikovia chcú viac zápasov na európskej úrovni. Toto je budúcnosť futbalu, nie národné súťaže," povedal Chiellini v rozhovore pre internetovú televíziu DAZN.

Futbal sa potrebuje posúvať

Podľa skúseného stopéra sa futbal potrebuje stále posúvať dopredu a za vzor dáva Spojené štáty. "V USA majú superligu v každom športe, ani my nesmieme zaspať. Momentálne ale neexistuje naprieč futbalovým prostredím žiadny poriadny dialóg," podotkol kapitán majstrov Európy z tohto roku.

Termíny pre novú súťaž by vytvoril utlmením národných líg. "Napríklad taliansku ligu by malo namiesto súčasných 20 tímov hrať 18, možno len 16 tímov. Pomohlo by to športovej úrovni a ubudlo by zápasov. Futbal je stále najkrajšia hra na svete, ale stále ho môžeme vylepšovať," dodal Chiellini, ktorý kvôli zraneniu bude Taliansku chýbať v záverečných dvoch zápasoch kvalifikácie o majstrovstvá sveta proti Švajčiarsku a Severnému Írsku.

Superliga dlho neprežila

Založenie samostatnej Superligy v apríli oznámilo 12 európskych veľkoklubov. Projekt nevydržal od ohlásenia ani 48 hodín, potom čo od neho pod tlakom vlastných fanúšikov aj vlády odstúpila anglická šestica Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester United a Manchester City. Čoskoro ich nasledovali ďalšie tri zakladajúce kluby AC Miláno, Inter Miláno a Atlético Madrid.

Ako posledný sa od projektu nedištancovali Real Madrid, Barcelona a práve Juventus. Európska futbalová únia UEFA sa stále usiluje o potrestanie rebelujúcich klubov, naposledy ale vyhovela požiadavke obchodného súdu v Madride a zastavila disciplinárne konanie. Zároveň však podala odvolanie na vyšší španielsky súd.

Viac o téme: Taliansko Juventus Turín Giorgio Chiellini
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy