ZOH v Pekingu v ohrození? Čínska metropola odhalila prvý prípad vysoko nákazlivého omikronu

ZOH 2022ZOH 2022 Zdroj: SITA/AP/Ng Han Guan

PEKING - V čínskej metropole Pekingu prvýkrát zaznamenali výskyt vysoko nákazlivého koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra Bloomberg, podľa ktorej odhalenie omikronu v hlavnom meste potvrdili miestni predstavitelia na dnešnej tlačovej konferencii. Správa prichádza necelé tri týždne pred plánovaným zahájením zimnej olympiády, ktorú bude hostiť práve Peking.

Variant omikron sa v posledných týždňoch šíril v čínskom meste Tchien-ťin, ktoré leží neďaleko Pekingu. Inak sa omikron v Číne zatiaľ preukázal len v hŕstke prípadov, novo je ale hlásený aj z čínskej finančnej metropoly Šanghaja a juhočínskej provincie Kuang-tung.

Čína sa rozhodla postupovať proti koronaviru cestou nulovej tolerancie. Cieľom je zabrániť miestnemu šíreniu vírusu hneď v zárodku, hoci za pomoci uzáver celých miest a ďalších prísnych opatrení.

Za posledných 24 hodín Čína, kde žije viac ako 1,4 miliardy ľudí, odhalila 165 nových prípadov covidu, pričom v 104 prípadoch išlo o miestny prenos. Od začiatku pandémie registruje Čína podľa agentúry Reuters 104 745 infekcií koronavírusom a 4636 úmrtí. Za posledný deň nepribudlo úmrtie žiadne.

Pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami, ktoré majú v Pekingu začať 4. februára, úrady vyzývajú obyvateľov, aby neopúšťali domovské mestá, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Desiatky medzinárodných a domácich letov boli zrušené.

Viac o téme: ZOH 2022 Peking Omikron
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy