Obhajca trieli za medailou: Rusi zdolali Dánov a postúpili do semifinále

Hokejisti Ruska oslavujú gólHokejisti Ruska oslavujú gól Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek

PEKING - Reprezentanti Ruského olympijského výboru (ROC) postúpili do semifinále olympijského hokejového turnaja v Pekingu. V stredajšom štvrťfinálovom zápase zdolali Dánsko 3:1. Obhajca titulu je druhý istý semifinalista, prvým sa stali slovenskí reprezentanti po víťazstve nad USA 3:2 po samostatných nájazdoch.

ZOH 2022 - hokej - štvrťfinále:

ROC - Dánsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly: 14. Šipačov (Gusev, Jakovlev), 35. Nesterov (Gusev, Gricjuk), 56. Vojnov (Šipačov, Gricjuk) - 23. F. Nielsen (Bau Hansen, M. Lauridsen). Rozhodovali: Campbell (Kan.), Fraňo (ČR) - Ondráček (obaja ČR), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

ROC: Fedotov - Nesterov, Nikišin, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Telegin, Šaripzjanov - Čibisov, Šipačov, Galijev - Gricjuk, Tkačov, Gusev - Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Grigorenko, Andronov, Plotnikov

Dánsko: Dahm - Kristensen, O. Lauridsen, M. Lassen, M. Lauridsen, O. Larsen, Nich. Jensen, Bruggisser - Olesen, F. Nielsen, Bödker - Russell, Regin, Storm - Meyer, Madsen, Bau Hansen - Aagaard, Jakobsen, Poulsen
      
Prvá tretina priniesla výraznú hernú dominanciu favorizovaného ruského výberu. Na strely ju vyhral 18:1, no prevahu dlho nevedel prejaviť na skóre. V 10. minúte to nevyšlo dvojici Šipačov - Galijev, ktorí neuspeli pred brankárom Dahmom. V 14. minúte sa hráči ROC usadili v útočnom pásme a Šipačov otvoril skóre po dorážke Gusevovej strely - 1:0. Dáni aj naďalej čelili ofenzívnej aktivite ruských hráčov, avšak do konca prvej časti ich nepustili do vyložených príležitostí.

Snímka zo zápasu Rusko Galéria fotiek (10) Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek

Po prvej prestávke sa obraz hry zmenil, Dáni boli odvážnejší a rýchlejšie vyvážali puky z vlastného pásma. V 23. minúte vyťažili zo zmätku okolo brankára Fedotova a Frans Nielsen vyrovnal - 1:1. Ruskí hráči sa postupne vrátili k ofenzívnejšej hre a častému držaniu puku a v 35. minúte získali späť tesný náskok. Dáni doplatili na stratu puku vo vlastnom obrannom pásme, po ktorej sa k strele dostal obranca Nesterov a prestrelil Dahma - 2:1. Náskok favorita v následnom protiútoku nezvýšil Semjomov.

V 45. minúte nevyrovnal v sľubnej šanci Bödker. Dáni sa v tretej časti vrátili k aktívnejšej hre. V snahe o vyrovnanie viackrát zariskovali a Rusi sa následne dostali do viacerých nebezpečných brejkov. V 55. minúte brankár Fedotov podržal svoj tím po zakončení Nielsena z prečíslenia. Dánov to mrzelo dvojnásobne, pretože krátko na to sa tím ROC dostal k presilovke, v ktorej obranca Vojnov poistil náskok favorita - 3:1. Dáni sa v závere dostali k hre bez brankára, v ktorej sa usadili v útočnom pásme a viackrát ohrozili Fedotova, ale ten už neinkasoval.

Viac o téme: Rusko Dánsko Olympiáda ZOH 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy