Ammann mieri už na svoju siedmu olympiádu, nad účasťou obhajcu veľkého mostíka visí otáznik

Simon AmmannSimon Ammann Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA - Skoky na lyžiach sa prihlásia o slovo deň po slávnostnom otvorení ZOH 2022 súťažou žien na strednom mostíku. V Pekingu rozdajú päť kolekcií medailí, premiéru zažije súťaž miešaných tímov. Siedmu olympiádu absolvuje Švajčiar Simon Ammann - dvojnásobný zlatý medailista zo ZOH 2010 vo Vancouveri i ZOH 2002 v Salt Lake City.

Skoky na lyžiach sú súčasťou programu už od prvých ZOH vo francúzskom Chamonix v roku 1924. Na veľkom mostíku sa o olympijské kovy prvýkrát súťažilo v roku 1964 na innsbruckom Bergiseli. Na ZOH 1988 v kanadskom Calgary sa rodila predzvesť blížiacej sa revolúcie v skokanskom športe. V štartovom poli sa totiž objavili prví pretekári preferujúci tzv. V-štýl, ktorého priekopníkom bol Švéd Jan Boklöv.

Hoci štýloví rozhodcovia spočiatku reagovali na neortodoxné držanie lyží od seba bodovými zrážkami, už v Kanade sa novátorstvo dočkalo medailovej odmeny, keď Jiří Malec vybojoval pre ČSSR bronzovú medailu na veľkom mostíku. "Véčko" si postupne osvojila celá svetová špička, ako jeden z posledných sa naň preorientoval zarytý zástanca klasického štýlu a majster telemarku Jiří Parma.

Japonsko si brúsi zuby na zlatú medailu

K najväčším favoritom v Pekingu bude patriť Japonec Rjoju Kobajaši, ktorý na prelome rokov vyhral prestížne Turné štyroch mostíkov. Na medaily si brúsi zuby aj silná nemecká ekipa na čele s lídrom celkového poradia Svetového pohára Karlom Geigerom a Markusom Eisenbichlerom. Do nemeckej nominácie sa nedostali dvaja rutinéri Andreas Wellinger a Severin Freund.

Wellinger mal na strednom mostíku obhajovať zlato z Pjongčangu. Rovnako ako Freund má v zbierke aj najcennejší kov zo súťaže družstiev zo ZOH 2014 v Soči.

Rjoju Kobajaši pózuje so Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader

Titul na veľkom mostíku získal na ZOH 2018 Poliak Kamil Stoch. Tri týždne pred štartom pekinských hier však utrpel zranenie členka a nad jeho účasťou v Číne visí otáznik. V Soči získal dve zlaté medaily v individuálnych súťažiach. Rakúšania sa budú spoliehať na Stefana Krafta, do poradia na popredných priečkach chcú prehovoriť i Nóri Halvor Egner Granerud či Marius Lindvik.

Medzi ženami, ktoré zažili svoju olympijskú premiéru v Soči, sú najväčšie favoritky Rakúšanka Marita Kramerová, Nemka Katharina Althausová, Japonka Sara Takanašiová ši Slovinky Urša Bogalajová, Ema Klinecová a Nika Križnarová.

Program skokov na lyžiach na ZOH 2022:

5. februára - sobota:
11.45 súťaž žien na strednom mostíku

6. februára - nedeľa:
12.00 súťaž mužov na strednom mostíku

7. februára - pondelok:
12.45 súťaž miešaných tímov

12. februára - sobota:
12.00 súťaž mužov na veľkom mostíku

14. februára - pondelok:
12.00 súťaž mužských družstiev

Viac o téme: Simon Ammann Skoky na lyžiach Peking Olympiáda ZOH 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy