Rusi by sa mohli dočkať zrušenia sankcií: Je to jednoduché, stačí im spraviť toto!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

RÍM - Dlhoročná suspendácia ruského atletického zväzu kvôli štátom podporovanému dopingovému programu by sa mohla skončiť v marci budúceho roka.

Šéf pracovnej komisie zaoberajúcej sa touto kauzou Rune Andersen po dnešnom zasadnutí Rady Svetovej atletiky v Ríme povedal, že ak požadované reformy budú naďalej pokračovať ako doteraz, mohol by v marci vydať odporúčanie na prijatie ruského zväzu do štruktúr Svetovej atletiky.

Zmena kultúry je značná

Tak ako tak by to ale neznamenalo automatický návrat ruských atlétov do medzinárodných súťaží. To šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe podmieňuje ukončením vojnového konfliktu na Ukrajine.

"Pár vecí treba ešte vybaviť, ale zmena kultúry je značná," konštatoval na tlačovej konferencii Anderson. Ruskí atléti majú zákaz štartov na medzinárodných podujatiach od roku 2015. Odvtedy pretekali na medzinárodnej scéne len vybraní športovci, ktorí dostali pridelený neutrálny status.

Po invázii Ruska na Ukrajinu ale pribudla tento rok nezávisle od dopingovej kauzy ďalšia sankcia. Svetová atletika v marci s okamžitou platnosťou vylúčila ruských a bieloruských atlétov zo všetkých vrcholných svetových podujatí, ako bolo tento rok halové aj letné majstrovstvá sveta. Pre jej zrušenie vidí Coe jedinú podmienku. "Je to jednoduché, opustiť Ukrajinu," povedal Coe.

Pod drobnohľadom aj Keňa

Plošná sankcia naproti tomu zatiaľ nehrozí kenskému zväzu, ktorého množstvom dopingových prípadov sa rada WA v Ríme tiež zaoberala. Hrozbu trestu africká bežecká veľmoc odvrátila písomným uistením, že v ďalších piatich rokoch poskytne na boj s dopingom po päť miliónov dolárov ročne.

"Ten list je veľmi dôležitý," konštatoval Coe a uviedol, že štedré financovanie a zvýšený dohľad vlády prinútili Svetovú atletiku k upusteniu od najprísnejšieho trestu. Kenský zväz však naďalej musí počítať s tým, že bude pod drobnohľadom WA.

Viac o téme: Rusko Doping
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy