Nový tréner si zvolil asistentov: Takto vyzerá realizačný tím slovenskej reprezentácie

Na snímke tréner slovenskej hádzanárskej reprezentácie mužov Fernando Gurich počas tlačovej konferencie pred kvalifikáciou o postup na majstrovstvá Európy 2024 v BratislaveNa snímke tréner slovenskej hádzanárskej reprezentácie mužov Fernando Gurich počas tlačovej konferencie pred kvalifikáciou o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Bratislave Zdroj: TASR/Jakub Kotian

BRATISLAVA - Nový tréner slovenskej mužskej hádzanárskej reprezentácie Fernando Gurich si za svojich asistentov vybral Pavla Polakoviča s Rastislavom Jedinákom. Na utorňajšej tlačovej konferencii predstavil celý realizačný tím.

Ladislav Kovačin bude trénerom brankárov, Lukáš Klačanský vedúcim tímu a zároveň videoanalytikom. Fyzioterapeutmi budú Mikuláš Jakab, Josetxo Retegi a Jorge Suárez, pozície kondičného kouča sa ujme Ján Čerňan.

"Pre mňa je dôležité mať dobrý realizačný tím, bez neho to totiž nepôjde. S Pavlom Polakovičom som tri roky spolupracoval pri kadetoch. Poznáme sa veľmi dobre, navyše jeho španielčina je lepšia ako moja slovenčina, takže mi pomáha aj pri komunikácii s hráčmi.

Na snímke tréner slovenskej Galéria fotiek (10) Zdroj: TASR/Jakub Kotian

asťo Jedinák pôsobí v Nemecku a jeho myšlienky nám tiež môžu pomôcť. Laco Kovačin stále chytá za Považskú Bystricu, ale pri mládežníckych reprezentáciách odvádzal dobrú robotu. Verím, že v tom bude pokračovať aj tu. Lukáš Klačanský ako videoanalytik s nami tiež spolupracoval pri kadetoch.

Mikuláš Jakab bol členom realizačného tímu predchádzajúceho trénera Petra Kukučku, s ním bude spolupracovať dvojica španielskych fyzioterapeutov. Rovnako výbornú robotu odvádza už dlhšie kondičný tréner Ján Čerňan, takže nevidím dôvod nepokračovať aj s ním.

Ešte hľadáme manažéra tímu. Už sme oslovili viacerých, na ďalšom zraze by tu mal byť už s nami," uviedol Gurich pre stránku slovakhandball.sk.

Chýba nám čas

Španielsky kouč má za sebou prvé tréningy v novej funkcii: "Najväčší problém je, že nie je veľa času. Zatiaľ je však všetko v poriadku. Som spokojný s prístupom a prácou chalanov. Komunikácia je na dobrej úrovni. Snažím sa vštepiť chalanom svoje myšlienky. Myslím si, že aj odozva je dobrá."

Slováci stihnú pred stredajším odchodom do dejiska úvodného kvalifikačného zápasu absolvovať päť tréningov. Po druhom utorkovom určí Gurich šestnástku hráčov z 20-členného kádra, ktorá odcestuje do Larviku, kde vo štvrtok 13. októbra o 18.15 h nastúpi proti domácemu Nórsku.

Neostáva nič iné, iba trénovať

V nominácii určite nebude chýbať dvojica opôr Marián Žernovič a Jakub Prokop. "O očakávaniach je teraz náročné hovoriť. Dávame sa dokopy po zmenách v hráčskom kádri i realizačnom tíme. Čaká nás nielen náročný týždeň, ale aj celkovo obdobie. Vieme, kde je svetová hádzaná a kde my. Nám nezostáva nič iné, iba tvrdo trénovať a potom odovzdať na ihrisku maximum. Uvidíme, či to bude stačiť na súperov," poznamenal brankár Žernovič.

Slováci sa budú spoliehať na góly spojky Jakuba Prokopa. "Osobne mám o niečo náročnejšiu pozíciu, lebo sme s klubom vypadli z najvyššej súťaže. Budem sa však snažiť to najlepšie preniesť aj do reprezentácie a odviesť čo najlepšie výkony.

Nóri a potom aj Srbi nie sú momentálne súperi pre nás, ale do každého duelu musíme ísť s cieľom vyhrať a urobiť všetko pre čo najlepší výsledok," tvrdí kanonier španielskej Navy.

Nominácia hádzanárov SR na prvé dva zápasy kvalifikácie ME 2024:
Brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC kelag Ferlach/Rak.), Lukáš Ľuba (HC Sporta Hlohovec)

Pivoti: Šimon Macháč (Fejér-B.Á.L. Veszprém/Maď.), Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR)

Krídelníci: Martin Straňovský (HK Košice), Lukáč Péchy (HC Sporta Hlohovec), Erik Fenár (Tatran Prešov), Tomáš Dévai (MHC Štart Nové Zámky)

Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice/ČR), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Ľuboš Hlipala (HBC Jičín/ČR), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda (obaja MŠK Považská Bystrica), Mikuláš Kucsera ml. (MHC Štart Nové Zámky)

Program zápasov 1. a 2. kola 2. kvalifikačnej skupiny:
streda 12. 10.: 18.00 h Srbsko – Fínsko (Novi Sad)
štvrtok 13. 10.: 18.15 h Nórsko – Slovensko (Larvik)
nedeľa 16. 10.: 15.00 h Fínsko – Nórsko (Vantaa), 18.00 h Slovensko – Srbsko (Prešov)

Realizačný tím:
hlavný tréner: Fernando Gurich
asistenti: Pavol Polakovič, Rastislav Jedinák
tréner brankárov: Ladislav Kovačin
kondičný tréner: Ján Čerňan
vedúci tímu a videoanalytik: Lukáš Klačanský
fyzioterapeuti: Josetxo Retegi, Jorge Suárez, Mikuláš Jakab

Viac o téme: Slovensko Fernando Gurich Mikuláš Jakab Josetxo Retegi Jorge Suárez
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: TASR/Jakub Kotian
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy