MS VO FUTBALE 2022 Protest nemeckých futbalistov: Pozrite, čo urobili pred zápasom!

Futbalisti NemeckaFutbalisti Nemecka Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi

DAUHA - Nemeckí futbalisti si pri spoločnom fotení pred začiatkom dnešného zápasu majstrovstiev sveta s Japonskom demonštratívne zakryli ústa ako protest proti postoju FIFA k dúhovým kapitánskym páskam.

Svetová federácia použitie pások s dúhovým srdcom kampane "OneLove" na podporu sexuálnych menšín pred štartom turnaja tímom zakázala pod hrozbou udelenia žltých kariet.

Špeciálne pásky chcelo použiť viacero reprezentácií a vyjadriť tak podporu LGBTI+ komunite, ktorá je v Katare diskriminovaná. "One Love" pásky sú symbolom inklúzie a diverzity a počas zápasov ich mali mať na ramenách siedmi kapitáni európskych tímov.

Kapitán Manuel Neuer tak k prvému duelu Nemcov na šampionáte v Katare nastúpil s páskou zo schválenej kolekcie FIFA s nápisom No Discrimination. Pri fotení základnej jedenástky dal ale tím podľa vyjadrenia nemeckého zväzu gestom jasne najavo, čo si o prístupe FIFA myslí.

"Našou kapitánskou páskou sme chceli ukázať hodnoty, podľa ktorých v národnom tíme žijeme: rozmanitosť a vzájomný rešpekt. Byť počuť spoločne s ostatnými národmi. Nejde o politické posolstvo: O ľudských právach sa nedá rokovať," tweetoval nemecký zväz po začatí zápasu.

"Malo by to byť samozrejmé. Bohužiaľ stále nie je. Preto je pre nás toto posolstvo také dôležité. Zakázať nám pásku je ako zavrieť nám ústa. Náš postoj platí."

Proti zákazu dúhových pások sa vymedzila aj nemecká spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá rozhodnutie FIFA predtým označila za neprijateľné. Na zápase sa dnes podľa agentúry Reuters objavila v hľadisku vedľa predsedu FIFA Gianniho Infantina s dúhovou páskou na paži.

Viac o téme: FIFA Nemecko Japonsko MS vo futbale Katar 2022 Dúhové pásky
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/Germany
  • Zdroj: ČTK, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy