MS VO FUTBALE 2022 Nemci nešetria kritikou: Absolútna katastrofa a najhorší deň kariéry

Nemeckí futbalisti Kai Havertz a Mario GötzeNemeckí futbalisti Kai Havertz a Mario Götze Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner

DAUHA - Futbalisti Nemecka zopakovali blamáž spred štyroch rokov a druhýkrát za sebou vypadli už v skupinovej fáze MS.

Vo svojom záverečnom dueli v E-skupine v Katare síce otočili skóre v dueli s Kostarikou na 4:2, ale ďalej ich nepustila nečakaná prehra Španielska s Japonskom (1:2) - tá posunula do osemfinále oba tieto tímy.

"Je to pre nás neuveriteľné trpké, pretože sme svoju úlohu v tomto dueli splnili a mohlo nám to stačiť na postup. Bol to pocit úplnej bezmocnosti," reagoval na prekvapujúcu prehru Španielov v paralelne prebiehajúcom zápase nemecký reprezentant Thomas Müller, ktorý sa v roku 2014 tešil z titulu majstra sveta. "Je absolútna katastrofa, že sme na druhom šampionáte za sebou skončili už v skupine."

Rozčarovanie neskrýval ani jeho spoluhráč Joshua Kimmich: "Je to najhorší deň mojej kariéry. Dvakrát za sebou sme sa nedostali do osemfinále na MS, medzitým sme priskoro vypadli aj na ME. Uplynulé štyri roky sú etapou nevyužitých príležitostí a mám pocit, že v tom mám prsty. Do tímu som prišiel v roku 2016 a dovtedy bolo Nemecko vždy a všade aspoň v semifinále."

Flick neplánuje skončiť

Nemci doplatili na šokujúcu prehru s Japonskom 1:2 vo svojom úvodnom dueli, hoci potom získali bod so Španielskom a zdolali aj Kostariku. Štyri body stačili iba na tretiu priečku o skóre za Španielmi.

"Nemôžeme sa vyhovárať na výsledok niekoho iného, všetko sme mali v rukách my. Nevyužili sme veľké príležitosti proti Japonsku a mali sme ich aj proti Španielom. Také šance musíme premeniť. Všetci máme svoj výrazný podiel na tom, že ideme domov už pred osemfinále.

Vždy som vedel byť dostatočne kritický a to sa prejaví aj v analýze nášho vstúpenia v Katare, ktorú predostriem čo najskôr," vyhlásil nemecký kouč Hansi Flick, ktorý má so zväzom kontrakt až do európskeho šampionátu na domácej pôde v roku 2024.

Tréner Nemecka Hansi Flick Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader

"Osobne neplánujem skončiť, ale nie je to iba v mojich rukách. Máme dobrých hráčov, ale musíme viac dbať aj na novú generáciu a niečo v tréningovom procese zmeniť."    

Kostaričania ešte 20 minút pred koncom viedli nad Nemcami 2:1 a v tej chvíli figurovali spolu s Japonskom na postupovej priečke. Ich nádej na senzáciu však trvala iba tri minúty a v závere inkasovali ďalšie góly.

"Bojovali sme, ale nestačilo to. V zápasoch proti Japonsku i Nemecku sme ukázali, že vieme hrať futbal a prečo sme sa dostali na šampionát. Pri debakli so Španielmi to nebola pravá Kostarika," narážal kostarický kouč Luis Fernando Suarez na výprask 0:7 v prvom stretnutí na katarských MS.

Ukázali sme svetu ako vyzerá japonská guráž

Japonci v skupine zhodne 2:1 zdolali topfavoritov Nemecko i Španielsko a v rozpore s predpokladmi postúpili medzi šestnástku najlepších z prvej priečky. V osemfinále nastúpia proti druhému tímu z F-skupiny Chorvátsku.

"Nikto na svete neveril, že by sme takúto skupinu mohli vyhrať. Nikto. My sme si však verili a ukázali sme svetu ako vyzerá japonská guráž," tešil sa obranca japonského tímu Juto Nagatomo, ktorý dlhé roky pôsobil v milánskom Interi a obliekal si aj dresy Galatasarayu Istanbul a Olympique Marseille.

Japonskí futbalisti sa tešia Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

"Nezlomil nás ani prvý inkasovaný gól, boli sme na to pripravení. Všetci sme držali spolu, nikto z nás nemal pochybnosti a to bol základ úspechu."

Päťminútovka hrôzy

Kouč Španielov Luis Enrique označil začiatok druhého polčasu súboja s Japonskom za "päťminútovku hrôzy". Jeho zverenci síce viedli od 11. minúty po zásahu Alvara Moratu, krátko po zmene strán však inkasovali dvakrát v priebehu troch minút a to znamenalo prehru 1:2. "Bolo to päť minút totálnej straty kontroly a paniky," uviedol španielsky kormidelník.

"Japonci vedeli, že nemajú čo stratiť, rozhodli sa všetko riskovať a leteli okolo nás ako na lietadlách. Dali nám dva góly a keby potrebovali streliť ďalšie dva, aj tie by dosiahli, to som si istý. Našťastie, tento tím zažije kolaps tak raz za štyri roky, inak by som to nezvládol," tvrdí Enrique.

Japonský futbalista Ao Tanaka Galéria fotiek (4) Zdroj: TASR/AP/Julio Cortez

Podľa jeho slov si Španieli skupinu vyhrať nezaslúžili a ako druhý tím tabuľky nastúpia v osemfinále proti víťazovi "efka" Maroku: "Japonci zdolali nás i Nemcov, takže sú právom na vrchole. Nie je čo oslavovať, teraz musíme prehltnúť bolesť a nech nám táto prehra slúži ako varovanie.

Pretože aj Maroko môže proti nám riskovať a my musíme ukázať viac sily a kvality vtedy, keď sme pod tlakom. Ani som netušil, že keď Kostarika viedla 2:1, tak sme boli chvíľku mimo postupovej priečky, sústredil som sa iba na náš zápas. Inak by som asi dostal infarkt..."

Viac o téme: Nemecko Thomas Müller Španielsko Japonsko Kostarika Luis Enrique MS vo futbale Joshua Kimmich Katar 2022 Hansi Flick
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy