MS VO FUTBALE 2022 Smoliar Ronaldo zavinil vyrovnanie, Kórea šokovala favorita: Darček pre fanúšikov

Juhokórejský hráč Hwang Hee-chan oslavuje víťazstvo 2:1 nad PortugalskomJuhokórejský hráč Hwang Hee-chan oslavuje víťazstvo 2:1 nad Portugalskom Zdroj: TASR/AP/Lee Jin-man

DAUHA - Hviezdou futbalistov Kórejskej republiky v ich záverečnom zápase H-skupiny na MS bol striedajúci Hwang Hee-chan. Ten rozhodol v 90.+1. minúte duel proti Portugalsku (2:1) a posunul svoje mužstvo do osemfinále.

Ázijský tím sledoval po stretnutí záver duelu medzi Ghanou a Uruguajom (0:2) na mobilných telefónoch a po skončení sa tešil po 12 rokoch opäť z postupu medzi najlepších 16 tímov. Skupinu ovládli aj napriek prehre Portugalci so šiestimi bodmi.

Kórejčania však nezačali dobre a už v 5. minúte prehrávali 0:1, keď Diogo Dalot previedol skvelé spracovanie dlhého pasu od Pepeho na pravom krídle, zvládol súboj 1 na 1 a prihrávkou pod seba našiel nabiehajúceho Ricarda Hortu, ktorý nezaváhal.

Mužstvo, bývalého portugalského reprezentanta Paula Benta sa napriek neúčasti svojho trénera na lavičke nevzdalo a otočilo priebeh stretnutia. Po prvom neuznanom góle už v 27. minúte vyrovnalo. Po prudkom rohu spadla lopta na chrbát brániaceho Cristiana Ronalda, ktorý nešťastným spôsobom sklepol loptu pre Kim Young-gwona, a ten v páde prekonal brankára Costu.

O všetkom však rozhodol nadstavený čas druhého polčasu. Kapitán Son Heung-min potiahol loptu, prihral medzi nohy brániaceho hráča a pripravil gólovú pozíciu pre striedajúceho Hwanga a ten rozhodol.

"Som mimoriadne hrdý Kórejčan a chcem poďakovať všetkým fanúšikom v našej krajine. Je to pre nich darček," uviedol podľa agentúry AFP 26-ročný Hwang, ktorý nastúpil v 66. minúte.

"Pred zápasom mi Son povedal, že niečo urobí a máme mu veriť. Bola to vynikajúca prihrávka a výrazne mi uľahčila zakončenie."

Kórejčania ako druhý tím tabuľky nastúpia v pondelok v osemfinále proti víťazovi "géčka" Brazílii.

Portugalský tréner Fernando Santos stiahol Ronalda z ihriska po 65. minútach, aby si oddýchol. "Stratili sme koncentráciu a súper kontroloval hru. Chceli sme zvíťaziť, ale po protiútoku sme inkasovali.

Sme naštvaní a napriek tomu, že sme skončili prví v skupine, sme chceli uspieť a zvýšiť morálku v mužstve. Tento duel slúži pre nás ako varovanie," povedal kouč Santos. Portugalci v osemfinále nastúpia proti druhému tímu z G-skupiny Švajčiarsku.

Viac o téme: Cristiano Ronaldo Portugalsko Južná Kórea Fernando Santos Hwang Hee-chan
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Facebook/Šport v RTVS
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy