MS VO FUTBALE 2022 Anglicko po ľahkom víťazstve čaká Francúzsko: Najťažší možný súper

Futbalisti Anglicka oslavujú gól Futbalisti Anglicka oslavujú gól Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez

DAUHA - Futbalisti Anglicka v osemfinále MS v Katare nepripustili prekvapenie. Senegal zdolali 3:0 a v sobotu 10. decembra nastúpia vo štvrťfinálovom dueli proti obhajcom titulu Francúzom.

Svoj prvý gól na turnaji strelil Harry Kane. Kapitán Albiónu zaznamenal 52. presný zásah v reprezentačnom drese a v historických tabuľkách sa priblížil 53-gólovému Wayneovi Rooneymu.

"Trpezlivo som čakal, kedy skórujem, našťastie to prišlo v osemfinále. Cítim sa dobre a dúfam, že to pre mňa naštartuje dobrú sériu. Viem, že to pomôže aj tímu," citovala najlepšieho strelca MS 2018 agentúra AP.

Harry Kane strieľa gól Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit

Útočník londýnskej Tottenhamu predbehol Garyho Linekera a s 11 gólmi sa stal najlepším strelcom svojej krajiny na veľkých turnajoch. Lineker na sociálnej sieti Twitter chválil stredopoliara Judea Bellinghama, ktorý sa postaral o asistenciu na MS ako najmladší hráč Anglicka.

"Jude je neuveriteľne dobrý. Je to líder tohto tímu. Jeho rodičia musia byť na neho pyšní. Milujem ho," vyjadril sa Lineker na adresu 19-ročného hráča Borussie Dortmund.

Najťažší možný súper

Kouč anglických futbalistov Gareth Southgate po víťazstve nad Senegalom očakáva súboj tradičných rivalov s Francúzskom vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. Podľa neho čaká jeho tím najťažší možný súper. Anglicko sa bude musieť vysporiadať aj s najlepším strelcom šampionátu v Katare Kylianom Mbappým.

"Máme skvelý žreb, však? Je to najväčšia skúška, ktorá nás mohla stretnúť. Francúzi sú majstri sveta, majú neuveriteľnú kvalitu a fantastické individuality. Budeme musieť predviesť to úplne najlepšie, čo dokážeme," vyhlásil na tlačovej konferencii Southgate.

Tréner Anglicka Gareth Southgate Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar

"Ak chcete vyhrať majstrovstvá sveta, musíte poraziť aj tých najväčších favoritov," uviedol na margo zápasu s Francúzskom kapitán Harry Kane.

Francúzi v osemfinále vyradili po výsledku 3:1 Poľsko. Opäť žiaril hviezdny útočník Mbappé, ktorý sa trafil dvakrát a s piatimi gólmi sa osamostatnil na čele tabuľky strelcov.

"Mbappé je svetová extratrieda. Ukazuje to nielen na tomto turnaji, ale bol skvelý už na šampionáte pred štyrmi rokmi," pripomenul Southgate výkony vtedy devätnásťročného Mbappého, ktorý pomohol Francúzsku k titulu štyrmi zásahmi.

V hre Bellinghama nie je žiadna slabina

Na mladíkov v zostave sa ale spolieha aj Anglicko. Proti Senegalu skóroval tretíkrát na šampionáte dvadsaťjedenročný Bukayo Saka a dvoma asistenciami sa blysol dvadsaťjedenročný krídelník Phil Foden.

Prihrávku na gól Jordana Hendersona a veľký podiel na Kaneovej trefe zaznamenal 19-ročný stredopoliar Jude Bellingham, ktorý je na MS oporou tímu. Zatiaľ nechýbal ani raz v základnej zostave a má na konte aj gól z úvodného duelu s Iránom.

Jude Bellingham a Jordan Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco

"Ťažko mohol niekto predpovedať, že Jude takto rýchlo futbalovo vyspeje. Teší ma pokrok, aký robia naši mladí hráči," uviedol Southgate.

"Nechcem ho veľmi vychvaľovať, pretože je stále veľmi mladý. Ale je to jeden z najtalentovanejších hráčov, akého som kedy videl. V jeho hre nie je žiadna slabina," doplnil na adresu spoluhráča Foden.

Angličania na šampionáte pred štyrmi rokmi skončili štvrtí a na zlato z veľkého turnaja čakajú od triumfu na domácich majstrovstvách sveta v roku 1966.

Štvrťfinále proti Francúzsku ich čaká v sobotu od 20.00 h SEČ.

Viac o téme: Anglicko MS vo futbale Harry Kane Gareth Southgate Katar 2022 Senegal Aliou Cissé
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR, ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy