MS VO FUTBALE 2022 Odchádzame so vztýčenou hlavou: Japonský futbal má budúcnosť

Sklamaní japonskí futbalisti po prehre s ChorvátskomSklamaní japonskí futbalisti po prehre s Chorvátskom Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino

DAUHA - Napriek pondelkovému osemfinálovému vyradeniu japonských futbalistov na majstrovstvách sveta v Katare po penaltovom rozstrele s Chorvátskom verí tréner Hadžime Morijasu v úspešnú budúcnosť svojej krajiny.

Ázijský celok na turnaji ovládol skupinu pred Španielmi aj Nemcami. Japonci oba európske tímy zdolali po obrate 2:1. Medzi dve nečakané výhry sa zmestila porážka 0:1 s Kostarikou.

"Porazili sme Nemecko a Španielsko, niekdajších majstrov sveta. Mali by sme si veriť. Ak sa budeme usilovať nielen o to, aby sme ich dohnali, ale aj prekonali, myslím si, že japonský futbal čaká iná budúcnosť," citovala agentúra Reuters Morijasua, ktorý sa po zápasu uklonil fanúšikom.

Japonsko sa pri siedmej účasti na svetovom šampionáte po štvrtýkrát prebojovalo medzi najlepších 16 mužstiev. Ani tentoraz však neprešlo do štvrťfinále.

Proti obhajcom striebra Chorvátom ho poslal do vedenia v 43. minúte Daizen Maeda, ale v 55. minúte zrovnal Ivan Perišič. Rozuzlenie neprinieslo ani predĺženie, a tak prišiel rad na penalty, v ktorých Japonci trikrát zlyhali.

Chorvátsky brankár Dominik Livakovič Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko

"Myslím si, že hráči nepodľahli tlaku. Hráči, ktorí odohrali 120 minút, a tí, ktorí šli na penalty, boli odvážni. Chcel by som vyzdvihnúť ich úsilie. Skúsili to pod nesmiernym tlakom," uviedol 54-ročný Morijasu.

Výsledok je nešťastný, ale...

"Samozrejme sme chceli vyhrať. Výsledok je nešťastný, ale nepopiera všetku snahu hráčov. Nedokázali sme prelomiť osemfinálovú bariéru. Hráči ale ukázali novú generáciu japonského futbalu," vyhlásil niekdajší reprezentant.

hráči Japonska oslavujú gól Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko

Viac o téme: Japonsko Chorvátsko MS vo futbale Katar 2022 Hadžime Morijasu
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/GOAL
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy