MS VO FUTBALE 2022 Van Gaal chce vrátiť Argentíne požičané: Messi je ich najväčšia zbraň

Lionel Messi oslavuje vedúci gól ArgentínyLionel Messi oslavuje vedúci gól Argentíny Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis

DAUHA - Futbalisti Holandska a Argentíny sa stretnú vo vzájomnom zápase po ôsmich rokoch a opäť na majstrovstvách sveta. V Brazílii uspeli Lionel Messi a spol., keď zdolali "oranjes" vo vyrovnanom semifinále 4:2 na strely z 11 m.

Po riadnom hracom čase a predĺžení sa skončil zápas 0:0. Zo súčasných tímov si pamätajú vzájomné súboje šiesti, na argentínskej strane okrem Messiho aj Angel di María a na druhej Daley Blind, Memphis Depay, Stefan de Vrij a tréner Louis van Gaal.

Louis van Gaal na Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA/AP/Natacha Pisarenko

"Musíme sa odplatiť Argentíne za to, čo sa stalo dva šampionáty dozadu," povedal pre FIFA kouč Holanďanov. Štvrťfinálový duel je na programe v piatok o 20.00 SEČ na štadióne Lusail a jeho víťaz sa stretne v boji o finále s Brazíliou alebo Chorvátskom.

Pamätné súboje histórie MS

Holandsko a Argentína majú bohatú históriu a ich vzájomné súboje patria medzi klasiky svetových šampionátov, na ktorých sa stretli doteraz päťkrát. Prvý odohrali v roku 1974 v skupine a "tulipány" vyhrali aj vďaka dvom gólom Johana Cruyffa 4:0.

O štyri roky neskôr sa po finálovom triumfe 3:1 po predĺžení tešili z titulu na domácej pôde Juhoameričania. Dva góly strelil ďalší legendárny hráč Mario Kempes. Na ďalší vzájomný duel čakali 20 rokov, vypäté štvrťfinále s červenými kartami na oboch stranách v Marseille vyhrali Holanďania 2:1.

Pamätný víťazný gól vtedy strelil v 89. minúte Dennis Bergkamp. V roku 2006 sa rozišli v základnej skupine bez gólov, pričom mali obe krajiny už istý postup do vyraďovačky a o osem rokov neskôr rozhodli po ďalšej bezgólovej remíze "La Albiceleste" až v rozstrele.

Kto uspeje tentokrát?

Pred piatkom sú papieroví favoriti dvojnásobní majstri sveta, no na prebiehajúcom šampionáte prešli do štvrťfinále hladšie trojnásobní neúspešní finalisti. Holanďania vyhrali skupinu so siedmimi bodmi a skóre 5:1 a v osemfinále zdolali ofenzívny tím USA 3:1 vďaka dvom gólom z prvého polčasu.

Gólové oslavy futbalistov Holandska Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner

V útoku ich ťahá trojgólový Cody Gakpo, defenzívu diriguje skúsený Virgil van Dijk a v bráne žiari pred turnajom v podstate neznámy Andries Noppert, ktorý debutoval v národnom drese až na MS. Van Gaalovi zverenci idú do štvrťfinále s devätnásťzápasovou sériou bez prehry.

Chceme v prvom rade triumfovať

Skúsený tréner sa napriek úspešnému ťaženiu nevyhol kritike, novinári z rodnej krajiny mu vyčítali, že namiesto "totálneho" hrá jeho tím "nudný" futbal. "Samozrejme, že by sme chceli hrať holandským štýlom. Ale koniec koncov chceme v prvom rade triumfovať. To je najdôležitejšie," povedal po osemfinále stredopoliar Davy Klaassen.

Van Gaal sa posadil minulý rok na lavičku Holanďanov už po tretí raz a oficiálne s mužstvom stále neprehral, keďže neúspechy v jedenástkových rozstreloch sa v štatistikách ako prehry neuvádzajú.

"Pod jeho vedením nás nezdolali, takže si zaslúži prejav úcty. Je veľkým prínosom pre holandský futbal," podržal trénera aj kapitán van Dijk.

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Galéria fotiek (11) Zdroj: TASR/AP/Natacha Pisarenko

"Môžeme sa stať majstrami sveta. Nehovorím, že sa nimi staneme, ale môžeme sa stať majstrami sveta," dodal sedemdesiatjedenročný van Gaal. V Katare je najstarší tréner a v piatok si zmeria sily s najmladším. Tým je štyridsaťštyriročný Lionel Scaloni.

"Van Gaal je legenda. Je česť nastúpiť proti nemu. Všetci vedia, čo dokázal ako tréner," vzdal hold svojmu súperovi.

Messi je najväčšia hrozba

Scaloniho zverenci prišli do Kataru so sériou 36 zápasov bez prehry, no šokujúco ju stratili hneď v úvodnom stretnutí. Po prehre so Saudskou Arábiou 1:2 neoslnili ani v súboji s Mexikom (2:0), no triumfovali vďaka Messimu, ktorý zlomil nerozhodný stav a prihral na druhý gól.

Ángel Di María a Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA/AP/Jorge Saenz

Hviezdny útočník v zápase s Poľskom nepremenil penaltu, ale nakoniec sa tešil z výhry 2:0 a postupu z prvého miesta. V osemfinále s Austráliou (2:1) pridal ďalší gól a aj proti Holanďanom bude najväčšia hrozba.

"Messi je najnebezpečnejší kreatívny hráč, dokáže tvoriť a sám strieľa góly. Ale keď Argentínčania stratia loptu, príliš sa nezapája do defenzívy, čo nám dáva šancu," poznamenal van Gaal.

Argentínčania odohrali s Holandskom dokopy deväť vzájomných duelov, no ani v jednom z nich nezvíťazili v riadnom hracom čase. Teraz sa to pokúsia zmeniť.

Lionel Scaloni na lavičke Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA/AP/Jorge Saenz

"Holanďania nemajú taký brilantný tím, aké boli tie predchádzajúce, ale vedia presne, čo robia a čo chcú hrať. Bude to skvelý zápas medzi dvoma historickými rivalmi a jeden vypadne. My veríme, že pôjdeme ďalej," povedal Scaloni.

Otázny je štart Angela di Maríu, ktorý mal problémy so stehnom a nenastúpil proti Austrálii. Holanďania by mali postaviť rovnakú zostavu ako proti USA.

Piatok, 9. decembra, 20.00 (SEČ)
štadión Lusail (mesto Lusail)

štvrťfinále:
Holandsko - Argentína
rozhodujú: Antonio Mateu - Pau Cebrian Devis, Roberto Diaz Perez del Palomar (všetci Šp.)

predpokladané zostavy:

Holandsko: Noppert - Timber, van Dijk, Ake - Dumfries, de Roon, F. de Jong, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay

Argentína: E. Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Acuna - De Paul, Fernandez, Mac Allister - Messi, Álvarez, di María/Gomez

Viac o téme: Holandsko Argentína MS vo futbale Katar 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy