MS VO FUTBALE 2022 Enrique končí na lavičke Španielska: Nahradí ho tento muž

Španielsky tréner Luis EnriqueŠpanielsky tréner Luis Enrique Zdroj: SITA/AP/Angel Fernandez

DAUHA - Tréner Luis Enrique nebude pokračovať na lavičke španielskej futbalovej reprezentácie.

Španielska futbalová federácia (RFEF) vo štvrtok potvrdila, že po vyradení národného tímu v osemfinále MS v Katare nepredĺži koučovi zmluvu.

Na poste ho nahradí Luis de la Fuente, doterajší kormidelník španielskej "dvadsaťjednotky".

"Prezident Luis Rubiales a športový riaditeľ Jose Francisco Molina oznámili dnes trénerovi svoje rozhodnutie," uviedla RFEF v stanovisku, z ktorého citovala agentúra AFP.

Osudným sa mu stal neúspech na MS

Španieli skončili na MS už v osemfinále po tom, ako ich zdolalo Maroko 3:0 po jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil nerozhodne 0:0. Enrique, ktorého zmluva mala vypršať po konci šampionátu, po vypadnutí sám zvažoval svoje zotrvanie vo funkcii.

Tréner Španielska Luis Enrique Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader

Päťdesiatdvaročný Enrique prvýkrát viedol španielsky tím od júla 2018 do júna 2019. Následne pre rodinné dôvody odišiel z funkcie, no v novembri 2019 sa do nej vrátil.

Pod jeho vedením sa Španieli prebojovali na EURO 2020 až do semifinále, kde vypadli s neskorším šampiónom Talianskom rovnako po jedenástkovom rozstrele.  Vlani postúpili do finále Ligy národov, v ktorom nestačili na Francúzsko.

"La Furia Roja" začala MS v Katare suverénnym výkonom proti Kostarike (7:0), no bolo to jej jediné víťazstvo na mundiale. Následne remizovala s Nemeckom 1:1 a prehra s Japonskom 1:2 znamenala, že do vyraďovacej fázy sa prebojovala až z druhého miesta v E-skupine.

V osemfinále nedokázali Španieli dať Maroku gól z hry a ani z troch jedenástkových pokusov v záverečnom rozstrele. Už tretíkrát za sebou tak chýbali vo štvrťfinále MS.

Šesťdesiatjedenročný De la Fuente viedol v minulosti na klubovej úrovni Alaves či Bilbao. Pre španielsky zväz pracoval od roku 2013, trénoval mládežnícke výbery od 19 až do 23 rokov.

Na OH v Tokiu doviedol národný tím k zisku strieborných medailí.

Viac o téme: Španielsko Luis Enrique MS vo futbale Katar 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy