MS VO FUTBALE 2022 Bujaré oslavy francúzskych fanúšikov: V Paríži sa zastavila doprava

Fanúšik oslavuje s vlajkou FrancúzskaFanúšik oslavuje s vlajkou Francúzska Zdroj: SITA/AP/Lewis Joly

PARÍŽ - Po celom Francúzsku včera večer prepukli bujaré oslavy postupu francúzskeho národného tímu do finále majstrovstiev sveta vo futbale po výhre 2:0 nad Marokom.

Davy ľudí sa schádzajú v uliciach, odpaľujú ohňostroje a petardy, hlučne sa oslavuje tiež v reštauráciách a krčmách. V uliciach vejú francúzske, marocké aj napríklad alžírske vlajky, píšu francúzske médiá.

Na hlavnom parížskom bulvári Champs-Elysées sú tisíce ľudí, nad davom sa v mrazivom počasí vznáša červený dym zo zábavnej pyrotechniky. Počuť klaxóny, ich zvuk sa mieša s radostným spevom i výkrikmi, opisuje dianie vo francúzskej metropole Le Figaro. Pri víťaznom oblúku sa prakticky zastavila doprava.

Francúzski fanúšikovia oslavujú v Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP/Aurelien Morissard

Mrazivé počasie v Štrasburgu prinútilo futbalových fanúšikov k oslavám najmä vo vnútorných priestoroch. Bary sú plné oslavujúcich ľudí, zatiaľ čo centrum mesta s vyhlásenými vianočnými trhmi zíva prázdnotou. 

Oslavy v Bordeaux sprevádzali ohňostroje, policajti zabavovali pyrotechniku kvôli bezpečnosti v preplnených uliciach. V Marseille sa oslavovalo v prístave, pyrotechnika vo veľkom žiarila aj nad Toulouse. V Nantes sa spievala národná hymna Marseillaisa. V Lyone na námestí Bellecour musela polícia proti skupine agresívnych ľudí v kuklách použiť slzotvorný plyn.

Futbalistom k víťazstvu gratulujú aj mnohí francúzski politici, vrátane prezidenta Emmanuela Macrona. Ten sa išiel na zápas do Kataru osobne pozrieť.

Viac o téme: Fanúšikovia Francúzsko Maroko MS vo futbale Katar 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/Philstar.com
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy