MS VO FUTBALE 2022 Argentína prepadáva futbalovému šialenstvu: Krajina je opäť modro-biela

Fanúšikovia ArgentínyFanúšikovia Argentíny Zdroj: SITA/AP/Ricardo Mazalan

BUENOS AIRES - S postupom Argentíny na katarskom šampionáte sa čoraz viac farbili ulice argentínskych miest do modro-biela. Pred nedeľňajším finále ale fanúšikovia doslova prepadávajú futbalovému šialenstvu.

Niektorí dúfajú, že šťastie Messiho celku prinesú napríklad rovnaké dresy ako v roku 1986, keď sa Argentína naposledy stala majstrom sveta a kedy ju k víťazstvu doviedol legendárny Diego Maradona.

Ďalší obyvatelia tejto krajiny, z ktorej pochádza aj pápež František, veria, že zosnulý "Diego Argentíne zhora fandí".

Futbal v dome Maradonu

K najpopulárnejším miestam v Buenos Aires, kde počas tohto šampionátu fanúšikovia sledujú zápasy, patrí aj dom, v ktorom Maradona býval. Minulý mesiac ho kúpil miestny podnikateľ a teraz v ňom hostí svojich známych, ľudí z miestnej štvrte, ale aj ďalších futbalových nadšencov.

"Keď sme so spoločným sledovaním zápasov začali, ľudia pri vstupe do domu plakali či omdleli dojatím," povedal majiteľ domu Ariel Fernando García.

"Podľa mňa bol Maradona mimozemšťan," dodal s nadhľadom štyridsaťsedemročný García, podľa ktorého žiadny iný človek nedal Argentínčanom toľko radosti.

Spoliehajú sa na všetky zázraky

Niektorí fanúšikovia veria, že Argentíne v nedeľu prinesú šťastie napríklad aj rovnaké dresy, aké malo mužstvo pri oboch triumfoch Argentíny na MS (1986 a 1978). Vtedy mali tiež bielo a svetlomodré dresy, zatiaľ čo pri dvoch porážkach vo finále MS v rokoch 1990 a 2014 mali modré.

Diego Maradona sa stal Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd

Niektorí na sociálnych sieťach si všimli aj to, že poľský rozhodca nedeľňajšieho zápasu má narodeniny v rovnaký deň, ako mal brazílsky rozhodca finálového zápasu Argentíny s Nemeckom v roku 1986.

Finále preberali aj prezidenti

Nedeľňajší zápas na sociálnych sieťach preberali aj prezidenti oboch krajín, ktorí reagovali na gratulácie k postupu do finále od budúceho brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Luly da Silva. Ako prvý odpovedal francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý Lulovi portugalsky poďakoval a pridal odkaz argentínskej hlave štátu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez

"Milý Albert, jeden z nás bude mať viac šťastia. Uvidíme v nedeľu. So všetkou úctou. Do toho, Les Bleus!" napísal na Twitteri.

"Milý priateľ, Emmanuel Macron. Mám Ťa veľmi rád a prajem Ti do budúcnosti všetko najlepšie. S výnimkou nedele. Argentína je nádherná krajina a je to Latinská Amerika! Do toho modrobieli," odpovedal prezident Alberto Fernández.

Posledná šanca zohnať vstupenky

Množstvo argentínskych fanúšikov sa na poslednú chvíľu snaží zohnať vstupenky na nedeľňajšie finále. Cena lístka najvyššej kategórie sa ale už z asi 1600 dolárov vyšplhala na najmenej trojnásobok, niektorí ich ponúkajú dokonca až za 15-tisíc dolárov, uviedla agentúra Télam.

Na tri stovky argentínskych fanúšikov vo štvrtok v Katare protestovali proti nedostatku vstupeniek na finálový zápas pred hotelom, v ktorom je ubytovaná delegácia Argentínskej futbalovej asociácie (AFA).

V mobilnej aplikácii WhatsApp vznikla skupina nazvaná Por favor, Chiqui (Prosím, Chiqui) podľa šéfa AFA Claudia Tapiy, prezývaného Chiqui.

Fanúšikovia Argentíny počas MS Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin

V tejto skupine sú Argentínčania, ktorí sa chystajú na finále a nemajú vstupenky. Podľa denníka Clarín, ktorý sa odvoláva na zdroje z FIFA, pôjde v sobotu večer do predaja oficiálne ešte 10-tisíc lístkov na nedeľňajšie finále, ktoré sa uskutoční na štadióne s kapacitou asi 89-tisíc miest.

Vírus v tíme Francúzov

Argentínske médiá píšu v súvislosti s nedeľňajším finále tiež o ochorení viacerých hráčov francúzskeho tímu, za ktorým je podľa niektorých zdrojov vírus prezývaný "ťaví", pretože ho prenáša najmä tieto zvieratá.

"Vírus, ktorým sa nakazili francúzski hráči, je spojený s ťavami a zrejme je to koronavírus MERS, ktorý v posledných dvoch dekádach spôsobil množstvo epidémií na Blízkom východe," povedal vo štvrtok agentúre Télam infektológ Javier Farina z nemocnice v provincii Buenos Aires, ktorý tak odhaduje podľa príznakov chorých futbalistov, o ktorých informovali médiá.

U človeka sa nákaza koronavírusom MERS prejavuje príznakmi podobnými ako pri covide-19: horúčkou, kašľom, dýchacími ťažkosťami. "Ťaví" vírus má ale vyššiu mortalitu ako covid-19.

Viac o téme: Argentína MS vo futbale Katar 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Twitter/Natalie Alcoba
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy