MS VO FUTBALE 2022 Dlho sa to nikomu nedarilo: Dybala zlomil prekliatie v penaltách

Paulo Dybala oslavuje víťazstvo vo finále s brankárom Emilianom MartínezomPaulo Dybala oslavuje víťazstvo vo finále s brankárom Emilianom Martínezom Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco

LUSAIL - Až na ôsmy pokus uspel v penaltovom rozstrele na majstrovstvách sveta či Európy futbalista, ktorý na trávnik prišiel tesne pred koncom predĺženia.

V nedeľňajšom finále šampionátu v Katare sa to podarilo Argentínčanovi Paulovi Dybalovi, ktorý v druhej sérii nezaváhal a prispel k výhre nad Francúzskom. Zaujímavý fakt zistila spoločnosť Gracenote Sports, ktorá okrem iného pravidelne odhaduje výsledky na olympijských hrách a majstrovstvách sveta či Európy.

Ako prvý použil stratégiu so striedajúcim penaltovým špecialistom vo štvrťfinále MS 2006 švédsky tréner Angličanov Sven Göran Eriksson, ktorý tesne pred vypršaním 120. minúty poslal na ihrisko Jamieho Carraghera. Pokus skúseného obrancu ale zlikvidoval brankár Ricardo a vzápätí poslal Portugalčanov do semifinále Cristiano Ronaldo.

O desať rokov neskôr neuspel vo štvrťfinále Eura ani Talian Simone Zaza, ktorý v druhej sérii prestrelil. V jednom z najdlhších rozstrelov histórie ME rozhodol až 18. pokus, ktorým Jonas Hector zabezpečil postup Nemcom.

Na minuloročnom Eure najprv vo štvrťfinále vyrazil strelu Rodriho Yann Sommer, lenže Švajčiari zaváhali celkom trikrát a postup slávili Španieli.

Pred finálovým rozstrelom s Talianskom poslal anglický tréner Gareth Southgate na trávnik Marcusa Rashforda s Jadonom Sanchom, lenže prvýkrát menovaný trafil v tretej sérii tyč a vzápätí strelu druhého vyrazil Gianluigi Donnarumma. Keď potom nepremenil ani Bukayo Saka, majstrami Európy sa stali Taliani.

Ťah so striedajúcim penaltovým exekútorom trénerom dvakrát nevyšiel ani na šampionáte v Katare. V osemfinále Španielsko - Maroko trafil Španiel Pablo Sarabia na úvod rovnako ako v závere predĺženia len bránkovú konštrukciu, na druhej strane chytil pokus Maročana Badra Banúna Unai Simón. Napokon sa zo senzačného postupu radoval africký celok.

Viac o téme: Argentína MS vo futbale Paulo Dybala Katar 2022
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy