Mourinho spomína na impozantné úspechy: Chcel som vstúpiť do futbalovej histórie!

José MourinhoJosé Mourinho Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer

MADRID - Hoci sa futbalový tréner José Mourinho môže pýšiť množstvom impozantných úspechov s niekoľkými tímami, vrchol svojej kariéry určiť nedokáže. V roku 2010 sa mu s Interom Miláno podaril zisk treble vďaka triumfu v lige, Talianskom pohári a Lige majstrov. Súčasný kouč Tottenhamu si však najviac váži iné treble - ako jediný tréner v dejinách totiž vyhral anglický, taliansky a španielsky titul. Presne tak chcel vstúpiť do futbalovej histórie.

"Môj osobný treble pre mňa predstavuje víťazstvo v anglickej, talianskej a španielskej lige. Stále som jediný kouč, ktorému sa to podarilo, čo je unikátne. Pravda je taká, že presne tak som chcel vstúpiť do futbalovej histórie. Real Madrid od odo mňa tiež chcel," povedal Mourinho pre španielsky denník Marca.

Pred príchodom na lavičku "Bieleho baletu" v roku 2010 vyhral s Portom a Interom Miláno Ligu majstrov a s oboma klubmi vybojoval dva ligové tituly. To sa mu podarilo aj s Chelsea, s ktorou neskôr získal aj tretí titul. S Realom si musel počkať na ligové prvenstvo do druhej sezóny, čím prerušil trojročnú nadvládu Barcelony.

José Mourinho prežíva radostné Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/John Walton

"Ťažko môžem určiť vrchol kariéry, ale titul s Realom Madrid bol samozrejme veľmi dôležitý, pretože sme ho vyhrali vo zvláštnom období, v ktorom Barcelona dominovala. Vďaka tomu, že sme ukončili jej suverenitu a navyše tým, že sme získali rekordný počet bodov a gólov v španielskej lige, to bolo viac ako fascinujúce. Nevyhrali sme len La Ligu, ale dokázali sme to takým spôsobom, ktorým sme vstúpili do dejín," uviedol päťdesiatsedemročný Portugalčan.

Futbal mi naozaj chýba

Kvôli pandémii koronavírusu, ktorá prerušila aj Premier League, trávi doma voľný čas sledovaním futbalových zápasov. "Je to pre mňa šanca, ako sa naučiť o množstve iných mužstiev. Futbal mi naozaj chýba. Ak by sa nám podarilo sezónu dohrať, bol by to dôležitý signál pre celú spoločnosť," vyhlásil Mourinho, ktorý sa po konci v Reale vrátil do Chelsea a potom viedol aj Manchester United.

Hoci sa futbal po návrate bude musieť zaobísť bez divákov, Mourinhovi to prekážať nebude. "Aj keď sa bude hrať pred prázdnymi tribúnami, milióny ľudí by sa pozerali v televízii, takže prázdny štadión by nikdy nebol tak prázdny," konštatoval tréner, ktorý v novembri vystriedal v Tottenhame Maurícia Pochettina. Pred prerušením ligy patrila "kohútom" ôsma priečka.

Viac o téme: Manchester United Chelsea Londýn Real Madrid José Mourinho FC Porto Inter Miláno Mauricio Pochettino
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Jens Meyer
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy