Žreb rozhodol: Slovenky spoznali súperky finálového turnaja vo Fed Cupe

Viktória Kužmová a Matej LiptákViktória Kužmová a Matej Lipták Zdroj: TASR - Martin Baumann

BUDAPEŠŤ - Slovenské tenisové reprezentantky sa na finálovom turnaji Pohára federácie v Budapešti predstavia v základnej C-skupine, kde bude ich súperkami Američanky a Španielky. Rozhodol o tom utorkový žreb v Múzeu krásneho umenia v hlavnom meste Maďarska. Slovensko bolo na základe aktuálneho poradia v rebríčku tenisových družstiev nasadené do tretieho výkonnostného koša a vopred bolo isté iba to, že nenarazí Belgicko, Švajčiarsko a domáce Maďarsko.

Obhajkyne prvenstva Francúzky sa predstavia v A-skupine s Ruskami a domácimi Maďarkami, v B-skupine nastúpia Austrálčanky, Bielorusky a Belgičanky, v D-skupine Češky, Nemky a Švajčiarky.

V Budapešti príde na vôbec prvé vzájomné meranie Sloveniek s Američankami, tieto tímy proti sebe ešte nikdy nenastúpili. So Španielkami hrali slovenské tenistky v minulosti už dvakrát - v apríli 2012 ich na antuke v Marbelle zdolali 3:2 a vo finále v novembri 2002 na tvrdom povrchu na Gran Canarii triumfovali 3:1.

ITF na finálovom turnaji v Budapešti rozdelí 18 miliónov amerických dolárov, z toho dve tretiny pre hráčky a tretinu pre národné federácie. V minulosti sa podobný formát Pohára federácie konal v roku 2001, v Madride vtedy uspeli Belgičanky.

Slovensko sa na záverečný turnaj prebojovalo vďaka víťazstvu nad Veľkou Britániou 3:1 v minulotýždňovom kvalifikačnom zápase. O dva z troch bodov sa postarala Anna Karolína Schmiedlová a svoju dvojhru úspešne zvládla aj Viktória Kužmová. Slovenky sa doposiaľ tešili z celkového triumfu v Pohári federácie iba raz. V roku 2002 najlepšie zvládli finálový turnaj v španielskom Maspalomase, pričom vo finále zdolali domáce reprezentantky 3:1. Dvoma bodmi sa zaskvela vtedy iba 19-ročná Daniela Hantuchová, tretí pridala Janette Husárová.

 

 

Zloženie základných skupín finálového turnaja Pohára federácie 2020:

A-skupina: Francúzsko, Rusko, Maďarsko
B-skupina: Austrália, Bielorusko, Belgicko
C-skupina: USA, Španielsko, SLOVENSKO
D-skupina: Česko, Nemecko, Švajčiarsko

Viac o téme: Španielsko Slovensko USA Fed Cup
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Martin Baumann
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy