Vyzeralo to na rýchlu blamáž, bol z toho majstrovský zápas: Pre triumf som obetoval všetko!

Dominic Thiem získal svoj prvý grandslamový titulDominic Thiem získal svoj prvý grandslamový titul Zdroj: SITA/AP/Frank Franklin II

NEW YORK - Dominic Thiem pred finále US Open tušil, že k splneniu celoživotného sna povedie tŕnistá cesta. Rakúsky tenista prehrával s Nemcom Alexandrom Zverevom 2:6, 4:6, 1:2 a dlho bol zrelý na uterák. Predviedol však pozoruhodný obrat a po vyše štvorhodinovej dráme získal vytúžený prvý grandslamový titul.

V Open ére sa vo finále vo Flushing Meadows ešte nikomu nepodarilo otočiť z 0:2 na sety. Thiem sa stal prvým singlovým grandslamovým šampiónom, ktorý sa narodil v 90-tych rokoch, 55. v Open ére a celkovo 150. "Muselo to mať presne takýto scenár. Celú moju kariéru sprevádzajú víťazstvá a pády. Aj finálový duel proti Saschovi Zverevovi bol ako na hojdačke, plný zvratov. O zisku grandslamovej trofeje napokon rozhodol až tajbrejk piateho setu, nemohlo to mať krajšie vyvrcholenie," uviedol 27-ročný Thiem pre oficiálnu stránku ATP.

Najobľúbenejším povrchom Rakúšana bola vždy antuka. Vlani i predvlani postúpil do finále Roland Garros, v ktorom nestačil na Španiela Rafaela Nadala. Pod vedením čílskeho trénera Nicolasa Massua, olympijského víťaza z Atén 2004, však začal Thiem čoraz viac vystrkovať rožky aj na harde. V januári mal skvele rozohrané finále Australian Open, proti svetovej jednotke Srbovi Novakovi Djokovičovi viedol 2:1 na sety, no nedotiahol ho do úspešného konca. Proti Zverevovi nastúpil v pozícii favorita, dlho sa však na dvorci trápil.

"Vedel som, že to bude ťažký zápas a Sascha mi nedá zadarmo ani jedinú loptičku, je to výborný hráč. Po premenenom mečbale som cítil obrovskú úľavu, spadol mi kameň zo srdca. Zisk grandslamového titulu je najväčší úspech, ktorý môžete v tenise dosiahnuť. Sníval som o ňom od detstva, pre triumf na niektorom z podujatí veľkej štvorky som obetoval všetko. Aj za stavu 0:2 na sety som sa snažil myslieť pozitívne. Stále som veril, že to ešte môžem otočiť. Veľmi mi pomohol rebrejk na 2:2 v úvode tretieho setu. Tam som sa chytil a začal predvádzať oveľa lepší tenis. V závere to boli nervy, Sascha viedol 5:3 a išiel podávať na víťazstvo v zápase. Dostával som kŕče, ktoré som nepociťoval už dlhé roky. Pripísal by som ich skôr na vrub psychickej, ako fyzickej vyčerpanosti. Počas celého zápasu som totiž cítil veľké vypätie. Moja viera vo víťazstvo bola napokon silnejšia ako moje telo, z čoho mám veľkú radosť."

Dominic Thiem získal svoj Galéria fotiek (8) Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig

Zverev priznal, že nebolo pre neho ľahké stráviť prehru. "Počas slávnostného ceremoniálu ma premohli emócie, nedokázal som povedať dve súvislé slová. Bol som veľmi blízko k tomu, aby som sa stal grandslamovým víťazom, chýbalo mi pár loptičiek. Nemrzí ma ani tak tretí set, ale skôr piaty, v ktorom som nevyužil náskok 5:3. Premrhal som tam veľa šancí. Mám však iba 23 rokov a som presvedčený o tom, že ešte budem mať šancu získať titul z turnajov Major. Verím, že raz budem grandslamový šampión."

Viac o téme: Dominic Thiem Alexander Zverev
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Frank Franklin II; VIDEO: Youtube
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy