Patril medzi absolútnu špičku: Svet opustil uznávaný tréner, ktorý viedol aj Hantuchovú

Zosnulý tenisový tréner Nick BollettieriZosnulý tenisový tréner Nick Bollettieri Zdroj: Profimedia

BRADENTON - Legendárny tenisový tréner Nick Bollettieri zomrel v nedeľu vo veku 91 rokov. Informáciu médií o úmrtí vplyvnej postavy tenisovej histórie dnes potvrdili predstavitelia tenisovej akadémie na Floride.

V Bollettieriho slávnej akadémii v Bradentone v minulosti trénovala aj Slovenka Daniela Hantuchová, ktorá sa vo svetovom rebríčku WTA prepracovala na piate miesto.

"Nikdy nezabudnem na deň, keď sa Nick opýtal mojej mamy, či ma môže trénovať. Mala som vtedy 12 rokov a môj život sa od toho momentu zmenil. Uvedomila som si, že trénersky priekopník a jeden z najväčších velikánov v tenisovej histórii verí mojej hre viac ako ja sama, čo ma šokovalo.

Ďakujem ti Nick za všetko, slovami sa ani nedá opísať, aká som ti vďačná za to, že som mala to šťastie byť jednou z tvojich žiačok," uviedla Hantuchová na svojom facebooku v reakcii na Bollettieriho úmrtie.

Ďakovali mu aj ďalší

Bollettieriho rodina ani tenisová akadémia na Floride, ktorú založil, informáciu o úmrtí vplyvnej postavy tenisovej histórie nepotvrdili.

Bollettierimu už na sociálnych sieťach poďakovali niektorí z jeho bývalých zverencov. "Ďakujem za tvoj čas, za tvoje vedomosti, múdrosť, oddanosť, odbornosť, ochotu deliť sa o vedomosti a tvoj osobný záujem o moju kariéru.

Bol si snílek a macher, priekopník nášho športu, bol si jedinečný," napísal na instagrame bývalý nemecký tenista Tommy Haas, ktorý sa vďaka Bollettierimu dostal na druhé miesto svetového rebríčka.

Tenis by bez neho nebol tam, kde je

"Tenis by bez Nickovho vplyvu nebol tam, kde je dnes," uviedol na webe IMG Academy jej riaditeľ pre tenisové záležitosti Jimmy Arias, sám jeden z Bollettieriho študentov.

"Jeho tenisová akadémia, v ktorej som mal tú česť vyrastať, slúžila nielen ako odrazový mostík pre mnohých tenisových velikánov, ale stala sa z nej inštitúcia, ktorá mala mimoriadny vplyv na rozvoj športovcov v mnohých odvetviach na všetkých úrovniach," dodal.

Bollettieriho zdravotný stav sa v posledných rokoch zhoršoval. V novembri jeho dcéra zverejnila na sociálnych sieťach jeho fotografiu s textom, v ktorom písala, že "otec je blízko odchodu na iné miesto". Následne niektoré médiá informovali o jeho úmrtí, čo Bollettieri prostredníctvom svojej tenisovej akadémie na sociálnych sieťach poprel.

Tenisový samouk, ktorý sa narodil v New Yorku do rodiny talianskych imigrantov, bol trénerom od 50. rokov. V roku 1978 založil akadémiu vo floridskom Bradentone.

K Bollettieriho hviezdnym zverencom patrili tiež Boris Becker, Maria Šarapovová, Martina Hingisová, Anna Kurnikovová či Marcelo Ríos.

Viac o téme: Daniela Hantuchová Monica Selešová Tommy Haas Andre Agassi Nick Bollettieri
  • Autor: © Zoznam/
  • Facebook/Daniela Hantuchová, Instagram/tommyhaasofficial
  • Zdroj: TASR, ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy