Miro Konôpka s ARC Bratislava dokázal to, čo nikto iný na Slovensku: Toto nám už nikto nevezme!

Monopost ARC BratislavaMonopost ARC Bratislava Zdroj: ARC Bratislava

BRATISLAVA - Štvrtým miestom v subkategórii Pro/Am a 13. priečkou v LMP2 v pretekoch Bapco 8 hod Bahrajn zakončil slovenský tím ARC Bratislava účinkovanie v Majstrovstvách sveta vytrvalostných pretekov automobilov FIA WEC.

Posádka Miro Konôpka, Mathias Beche (SUI) a Richard Bradley (GBR) odštartovala do pretekov na prototype Oreca 07 Gibson z 5. miesta v triede LMP2. Už v prvej zákrute akoby predznamenal celé preteky kontakt štartového čísla 1 s naším vozidlom, keď do Konôpku narazil Francúz Chatin.

Žltý prototyp s číslom 44 náraz ustál, no na začiatku druhej hodiny to už nedopadlo dobre. Pri predbiehaní vozidiel GTE Am, ktoré bojovali o pozíciu, si Francúz Dezoteux z tímu Spirit of Race nevšimol vedľa seba Mira Konôpku a po tvrdom náraze poškodil zavesenie pravého zadného kolesa.

Skúsený slovenský pretekár auto dostal do boxov, no po viac ako 10-minútovej zastávke, po ktorej vzápätí nasledovala povinná ďalšia, na opravu poškodeného spätného zrkadla pri rovnakom incidente, bolo celkom jasné, že nádej na dobrý výsledok nám ušla pomedzi prsty ako jemný bahrajnský piesok.

Monopost ARC Bratislava na Galéria fotiek (3) Zdroj: ARC Bratislava

Z posledného miesta sme sa potom postupne prepracovali dopredu na konečné 22. miesto v celkovom poradí, no bola to horká rozlúčka s týmto šampionátom. Miro Konôpka už pred štartom ohlásil, že ARC Bratislava do budúcej sezóny svetového šampionátu FIA WEC už neprihlási.

"Boli to ťažké preteky, v ktorých sme príliš skoro prišli o šancu bojovať o stupne víťazov," povedal po pretekoch Miro Konôpka. "Napriek tomu musím zhodnotiť celú sezónu pozitívne. Ukázali sme, že aj v našich podmienkach vieme robiť svetový motoršport a bojovať s oveľa silnejšími tímami z motoristicky vyspelých krajín.

Na to, aby sa nám podarilo dostať na stupne víťazov, nám chýbal len kúsok šťastia. Či dnes, alebo v predchádzajúcich pretekoch sezóny. V Le Mans to bol nešťastný kamienok, tu zasa náraz od súpera. Každopádne, naše rozpočtové možnosti sú obmedzené, a tak to boli posledné preteky nášho tímu v Majstrovstvách sveta.

Slovenský automobilový pretekár Miro Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR/Dano Veselský

Neviem, či sa ešte niekomu niekedy podarí dostať sa na štart takého významného podujatia, no my sme boli prvý slovenský tím v motoristických Majstrovstvá sveta a to nám už nikto nevezme. Ďakujeme všetkým fanúšikom za silnú podporu, bolo to neuveriteľné, ako nám držali palce nielen ľudia na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku či Poľsku. Ešte raz, ďakujem za celý náš tím."

V celkovom hodnotení FIA WEC LMP2 Pro/Am skončil Miro Konôpka na 4. mieste z ôsmich klasifikovaných so ziskom 78 bodov, keď jeho najlepším bodovým ohodnotením v tomto roku zostáva 30 bodov za 3. miesto medzi Pro/Am tímami MS v 24h Le Mans.

ARC Bratislava sa na začiatku decembra predstaví na premiérových pretekoch Hankook 12h Kuwait a vo februári 2023 v Dubaji a Abú Dhabí v pretekoch Ázijskej Le Mans Série.
Foto: Martin Straka (titulná) a Jules Beaumont

Viac o téme: Miro Konôpka Slovensko ARC Bratislava
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: Športky
 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy