Finálový triumf Nadala sledoval celý svet: Zápas do histórie, absolútne úžasný tenis!

Radosť Rafu Nadala po zisku 19. grandslamového tituluRadosť Rafu Nadala po zisku 19. grandslamového titulu Zdroj: SITA/AP/Charles Krupa

BRATISLAVA - Čo sa spočiatku zdalo ako jasná záležitosť favorita, zmenilo sa na veľkolepú drámu a tretie najdlhšie finále histórie US Open. Päťsetový a takmer päťhodinový tenisový maratón medzi Rafaelom Nadalom a Daniilom Medvedevom pripravil obrovské emócie vyše 23-tisícom ľudí na Štadióne Arthura Ashea v New Yorku, ale aj miliónom pri televíznych obrazovkách po celom svete. Väčšina z nich blahoželala víťazovi Nadalovi, ale zároveň vyzdvihla neutíchajúcu bojovnosť zdolaného Medvedeva, ktorý zo stavu 5:7, 3:6 a 2:3 s mankom brejku a neskôr 2:5 v piatom sete napokon prehral iba o pár loptičiek 5:7, 3:6, 7:5, 6:4 a 4:6.

"Zápas do histórie. Absolútne úžasný tenis v mužskom finále zakončený triumfom neskrotného Nadala a jeho štvrtým titulom na US Open," napísala na twitteri americká tenisová legenda Billie Jean Kingová, ktorá na US Open celkovo triumfovala 4-krát vo dvojhre a 5-krát vo štvorhre.

Bokom nezostala ani ženská šampiónka spred dvoch rokov Sloane Stephensová. "Wooow, aký neskutočný tenis. Takto si to predstavujem, keď sa vraví, že sa nechá na kurte všetko. Obrovská bitka a obrovská gratulácia obom finalistom," zhodnotila Stephensová.

 

 

Veľké finále zanechalo obrovské emócie aj v Lindsay Vonnovej a P.K. Subbanovi. Prominentný americký športový pár sledoval mužské finále priamo v hľadisku Štadióna Arthura Ashea v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center. "Obrovská dráma a výnimočné výkony oboch hráčov. Gratulujem Rafaelovi Nadalovi k zisku ďalšieho grandslamového titulu, ale klobúk dolu aj pred Daniilom Medvedevom, že bojoval do úplne poslednej loptičky," pozdravila oboch finalistov niekdajšia kráľovná ženského zjazdu Vonnová. Stále aktívny hokejista NHL Subban na twitteri doplnil svoju snúbenicu: "Musel som ju držať pod kontrolou, taký to bol zápas. Veľká gratulácia obom finalistom."

Niekdajší skvelý španielsky tenista Emilio Sánchez vyslovil názor, že päťsetové drámy na grandslamových turnajoch je to najviac, čo môže mužský tenis ponúknuť. "Nikto si nepamätá finálové zápasy z turnajov série ATP Masters 1000 alebo tie z Davisovho pohára, ktoré sa už tiež nehrajú na tri víťazné sety. Pravá tenisová esencia boli vždy päťsetové maratóny a na tom sa nič nemení. Tohtoročné finálové zápasy na Wimbledone aj US Open sa vryli do našich sŕdc, lebo toto je pravé tenisové dedičstvo," napísal na svojej twitterovej prezentácii niekdajší siedmy hráč rebríčka ATP vo dvojhre a svetová jednotka vo štvorhre. Jeho niekdajší súper z okruhu ATP a dnes uznávaný tenisový expert Američan Brad Gilbert len súhlasne podotkol: "A teraz budeme musieť čakať do januára, kým sa začne Australian Open."

O Nadalovi je známe, že je veľkým fanúšikom futbalistov Realu Madrid. Preto ani tí nemohli zostať bez gratulácie na sociálnej sieti. "Legenda, ktorá nepozná limity. Gratulujeme k ďalšiemu veľkému triumfu. Real Madrid je veľmi hrdý na to, že Rafa Nadal je čestný člen nášho klubu," píše sa v reakcii oficiálnej twitterovej prezentácie Real Madrid C.F.

 

 

Nadal sa štvrtým titulom na US Open dostal takpovediac na dostrel najúspešnejšiemu zberateľovi grandslamových triumfov Rogerovi Federerovi. Švajčiarska legenda má na konte 20 titulov, španielska 19. Pre úplnosť tretí z veľkej trojky svetového tenisu Srb Novak Djokovič dosiaľ nazbieral 16 grandslamových trofejí. Za zmienku stojí aj fakt, že zatiaľ čo v ženskej kategórii vyhrala každý z tohtoročných grandslamových turnajov iná hráčka, medzi mužmi nemalo podujatie tzv. veľkej štvorky iného víťaza ako Djokoviča, Nadala a Federera od roku 2016. Vtedy na US Open triumfoval Stan Wawrinka.

"Všetci starneme, ale súperenie našej trojice je stále atraktívne pre fanúšikov a aj celý tenis. Som poctený, že som jeho súčasťou," vravel Nadal aj na portáli atptour.com. Na podpichnutie médií o jeho prípadnom predstihnutí Federera v počte grandslamových prvenstiev či Djokoviča na poste svetovej jednotky, Nadal takmer filozoficky zareagoval: "Nemôžete dopredu predpovedať, čo sa stane. Platí to v tenis ako aj celom živote. Preto musíte byť pripravený akceptovať čokoľvek."

Viac o téme: Rafael Nadal Daniil Medvedev Billie Jean Kingová Brad Gilbert Emilio Sánchez
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Charles Krupa
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy