Cyklistická ikona zvažuje predĺžiť si kariéru: Cítim sa dobre, hladný a motivovaný

Alejandro ValverdeAlejandro Valverde Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena

MADRID - Ešte vo februári hovoril, že na konci budúceho roka ukončí kariéru, no pandémia koronavírusu všetko zmenila a tak sa veterán Alejandro Valverde pohráva s myšlienkou, že s profesionálnou kariérou bude pokračovať aj v roku 2022. Už štyridsaťročný Španiel má totiž pocit, že má cyklistike "stále čo ponúknuť".

Vlani predĺžil kontrakt s Movistarom, ktorý mu vyprší na konci roka 2021 a v rovnakom čase chcel ukončiť i svoju dlhú a bohatú kariéru. Vo februári svoje slová zopakoval a zdôraznil, že to bude definitívny koniec, no potom prišla pandémia. Cyklistickú sezónu prerušili v marci a až teraz sa začína pomaly rozbiehať. Štart kalendára World Tour je naplánovaný na 1. augusta na jednodňovke Strade Bianche a následne sú podujatia natlačené do troch a pol mesiacov.

Valverde tak začal prehodnocovať svoje rozhodnutie a momentálne je stále viac naklonení pokračovať aj po budúcoročnej sezóne: "Áno, je to niečo, o čom premýšľam a čo považujem za veľmi pravdepodobné. Pohrávam sa s myšlienkou, že dokončím tento rok, odjazdím ten ďalší a potom svoje pôvodné rozhodnutie prehodnotím."

Španielsky cyklista má pred sebou ešte stále dostatok cieľov, ktoré by chcel dosiahnuť. "Cítim, že som schopný dať cyklistike viac. Cítim sa dobre, hladný a motivovaný. Mám 40 rokov, ale v mojej hlave som stále veľmi mladý," uviedol na tlačovej konferencii v národnom tréningovom centre v meste Altea, ktoré zverejnil denník Marca.

V rozhodnutí predĺžiť kariéru ho podporujú aj jeho oveľa mladší kolegovia z národného tímu a taktiež tréner Pascual Momparler. Ten ho označil za "jasný maják" a chce skĺbiť jeho skúsenosti s dravosťou nasledujúcej generácie cyklistov. "Som hrdý, že som stále tu s národným tímom a je pre mňa česť učiť mladých cyklistov. Zároveň sa učím aj ja od nich. Používajú pri tréningu moderné metódy, inak sa pozerajú na veci. Navzájom sa podporujeme," povedal.

Valverde odštartuje prerušenú sezónu na pretekoch Vuelta a Burgos (28. júla – 1. augusta), následne by mal absolvovať Critérium du Dauphiné (12.-16, augusta) a národný šampionát. Potom už príde na rad Tour de France, ktorá odštartuje 29. augusta a finišuje 20. septembra. I keď vedenie Movistaru uviedlo, že pôjde na slávne preteky s dvojicou lídrov Valverdem a Enricom Masom, skúsený Španiel chce pomáhať svojmu o 15 rokov mladšiemu krajanovi: "Musím zostať na čele čo najdlhšie, aby som mohol pomôcť svojmu partnerovi. Pre mňa to môže byť dobrá príprava na majstrovstvá sveta."

Tie odštartujú v záverečný deň Tour vo Švajčiarsku (20.-27. septembra), pričom hlavné preteky mužov na hornatej trati sú na programe nasledujúcu nedeľu a pre Valverdeho to je hlavný cieľ sezóny. "Vzhľadom na to, že mi tá trať veľmi vyhovuje. Viem, čo to znamená, nosiť na sebe celý rok dúhový dres a chcel by som si to zopakovať," povedal majster sveta z roku 2018. Ešte nevie, či bude po MS štartovať na klasikách, v hre je štart na monumente Liege - Bastogne - Liege. Sezónu zakončí tradične na domácej Vuelte. "Tento rok však bude veľmi odlišný. Bude zima, takže to pre mňa bude komplikovanejšie. Budem štartovať, no neviem s akými cieľmi," dodal Valverde, ktorý vyhral Vueltu v roku 2009 a vlani skončil druhý za Slovincom Primožom Rogličom.

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Christophe Ena
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá