Pogačarova superjazda posadila na zadok športový svet: Niečo také som urobil prvýkrát!

Primož Roglič (vľavo) a Tadej PogačarPrimož Roglič (vľavo) a Tadej Pogačar Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena

PARÍŽ - Tohtoročná Tour de France má prekvapivého, ale zaslúženého víťaza. Na triumf 21-ročného Slovinca Tadeja Pogačara sa uznanlivo vyjadrili mnohé bývalé i súčasné hviezdy svetovej cyklistiky a predpovedajú mu skvelú budúcnosť. V Slovinsku považujú duel Pogačara s Primožom Rogličom za najkrajší v tamojšej športovej histórii.

Vlani v decembri v Prezidentskom paláci v Ľubľane dekorovali Rogliča cenou pre športovca roka v Slovinsku. Na otázku redaktora TASR, aký má cieľ v novej sezóne, odpovedal, že sa chce pokúsiť na Tour o čo najlepší výsledok. Svoje predsavzatie splnil, vystúpil na druhé miesto pri dekorovaní v Paríži, ale spôsob, akým prišiel o triumf, zarezonoval po celom svete. Roglič sa do žltého dresu obliekol po 9. etape a na sebe ho mal až do predposlednej.

Dvadsiata etapa zásadne zmenila celú Tour. Časovka s cieľom na La Planche des Belles Filles premiešala celkové poradie a v tíme UAE sa po nej rozpútali veľké oslavy. Pogačar strácal pred etapou na lídra Rogliča 57 sekúnd. Na domácom šampionáte bol v časovke Pogačar lepší od Rogliča o 9 sekúnd, jeho prípadný triumf by preto neprekvapil. Pogačar však napokon famóznou jazdou nadelil konkurentovi minútu a 56 sekúnd. A Rogličov tímový kolega Tom Dumoulin po dojazde Pogačara iba neveriacky krútil hlavou.

Tadej Pogačar víťazom Tour Galéria fotiek (8) Zdroj: SITA/AP/Stephane Mantey

Tour napísala jeden z najpamätnejších príbehov v jej histórii. Úžasne naň hľadeli nielen fanúšikovia, ale aj osobnosti cyklistiky. "Bola to najvzrušujúcejšia a najprekvapujúcejšia časovka, akú som kedy videl a komentoval," napísal na sociálnej sieti Robbie McEwen, ktorý na Tour vyhral v minulosti 12 etáp. Michael Kwiatkowski z tímu Ineos uviedol: "V roku 2020 nemôže nikto nič garantovať. Bolo to bláznivé finále, úžasný víťaz!" Peter Kennaugh nazval Pogačarov triumf za šialený, poklonu vystrúhal víťazovi aj Lance Armstrong: "Bol to jeden z najlepších výkonov, ktoré som kedy v cyklistike videl. Absolútne neuveriteľné víťazstvo."

Víťaz TdF Geraint Thomas tiež vyzdvihol úžasný výkon mladého Slovinca, ale vyjadril aj súcit s tímom Jumbo-Visma: "Klobúk dolu pred Pogačarom. Časovku zajazdil neskutočne. Ale zároveň je mi veľmi ľúto Rogliča a celého Jumba. Boli na Tour skvelí a prehrali tým najhorším možným spôsobom." Z tímu Jumbo-Visma vypadol pred Tour pre zlomeninu ramena Steven Kruijswijk, ktorý taktiež vyzdvihol svojich kolegov: "Bol som a stále som hrdý na všetko, čo náš tím za uplynulé tri týždne predviedol. Ale stratil som slová po tom, ako som videl, čo sa stalo v časovke."

Tadej Pogačar víťazom Tour Galéria fotiek (8) Zdroj: SITA/AP/Stephane Mantey

 

Našli sa však aj takí, ktorí taktiku Rogličovho tímu kritizovali. Legendárny cyklista Eddy Merckx v rozhovore pre L'Equipe povedal: "Jumbo-Visma sa hral s ohňom, keď dovolil osamelému jazdcovi Pogačarovi byť úplne po ich boku až do predposlednej etapy. To, že Roglič prehral, je chybou taktiky tímu. Spýtajte sa mojej ženy a priateľov. Každému som povedal, že pochybujem, že na spoľahlivé víťazstvo postačuje náskok 57 sekúnd pred časovkou. Pogačar nemohol útočiť na Jumbo v etapách, čakal iba na chronometer. A Rogličov tím mu to umožnil. Aj keď boli dosť silní, aby si pred časovkou zabezpečili väčšiu výhodu agresívnejšou taktikou. Pogačar má 21 rokov, bol oveľa sviežejší ako Roglič. Na Pogačara v Jumbo-Visma jednoducho zabudli a teraz sa poučili. Spomeňte si na vlaňajšiu Vueltu, kde už Pogačar ukazoval svoju silu."

O tom, aký vplyv mal priebeh kľúčového momentu celých pretekov na ostatných cyklistov, svedčia slová Mattea Trentina z tímu CCC. Jazdci, ktorí mali po dojazde do cieľa namierené k parkovisku tímových autobusov zastavovali, aby na televíznych obrazovkách v autách svojich športových riaditeľov mohli v pokoji sledovať túto dychberúcu bitku. "Niečo také som urobil po prvý raz v živote," povedal Trentin.

Prirodzene najväčší ohlas mala tohtoročná Tour v Slovinsku. Pri záverečnom defilé viali v Paríži na stožiaroch dve slovinské vlajky. "Je to jeden z veľkých športových úspechov a nie je to len o súťažení. Zahŕňa to aj vzájomnú úctu športovcov. Aj keď boli konkurenti, Pogačar a Roglič hájili slovinské farby tým najkrajším a čestným spôsobom. Dokázali tiež, že patria medzi najväčších športovcov v slovinskej histórii. Vždy mali k sebe veľmi korektný prístup, zdravili sa a vzájomne sa povzbudzovali. To v individuálnych športoch medzi konkurentmi zvyčajne nevidíme," citoval portál delo.si Toma Levovnika, zakladajúceho člena Slovinského olympijského výboru.

Viac o téme: Lance Armstrong Eddy Merckx Geraint Thomas Robbie McEwen Steven Kruijswijk Peter Kennaugh Tadej Pogačar Michael Kwiatkowski
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Christophe Ena; VIDEO: Youtube
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá