VIDEO Slávna stajňa sa chce vrátiť na víťaznú vlnu: Pozrite sa, ako bude vyzerať nové Ferrari

Charles LeclercCharles Leclerc Zdroj: SITA/AP/Rick Rycroft

MARANELLO - Legendárna stajňa formuly 1 Ferrari by sa tento rok rada vrátila v majstrovstvách sveta na víťaznú vlnu a po dvoch rokoch bez výhry oslavovala triumf vo Veľkej cene. Pomôcť by jej k tomu mal monopost F1-75, ktorý tím z Maranella slávnostne predstavil vo štvrtok.

Ferrari je najstarším a najúspešnejším tímom šampionátu, v ktorom pôsobí nepretržite od premiérovej sezóny 1950. V červených monopostoch jazdili slávne postavy motoršportu ako Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Niki Lauda či Michael Schumacher, ale posledný majstrovský titul Ferrari sa datuje do roku 2007.

Vlani sa taliansky tím zlepšil oproti katastrofálnej sezóne 2020 a obsadil tretie miesto v Pohári konštruktérov za "odskočenými" Mercedesom a Red Bullom, druhú sezónu po sebe ale zostal bez víťazstva v pretekoch.

"Naším cieľom pre rok 2022 je samozrejme byť znova konkurencieschopní, čo znamená byť schopní vyhrávať preteky," uviedol šéf tímu Mattia Binotto. "Takto to teraz vidíme a myslím, že budeme veľmi radi, pokiaľ sa do tej situácie dostaneme," dodal pri prezentácii monopostu F1-75. Názov odkazuje na tohtoročné výročie 75 rokov od roku, keď zakladateľ Enzo Ferrari vyrobil prvé auto nesúce jeho meno.

Nové pravidlá

Ferrari vidí svoju príležitosť na zlepšenie v nových pravidlách. Vozidlá F1 budú mať tento rok upravenú aerodynamiku a väčšie osemnásťpalcové kolesá, čo by malo zvýšiť atraktivitu pretekania. Na druhej strane sú ale pravidlá krokom do neznáma, čo si uvedomujú aj jazdci Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz.

"Samozrejme, očakávania sú veľké, pretože sme Ferarri, sme tím, od ktorého sa očakávajú víťazstvá. Optimizmus smerom k autu mi dodáva práca, ktorú som v minulých mesiacoch videl. Nikdy však neviete, kým nie ste na trati pri prvej kvalifikácii v sezóne. Pocit je ale dobrý," dodal Monačan Leclerc, siedmy muž MS z minulej sezóny.

Šampionát sa začne 20. marca v Bahrajne.

Viac o téme: Carlos Sainz F1 Ferrari Maranello Charles Leclerc Mattia Binotto F1-75
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Twitter/Scuderia Ferrari
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy