Veľká cena, ktorá zmenila priebeh lanskej sezóny: Formula 1 sa vracia na legendárnu trať

Minuloročná kolízia Maxa Verstappena s Lewisom HamiltonomMinuloročná kolízia Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom Zdroj: SITA/AP/Jon Super

SILVERSTONE - S výrazným náskokom 46 bodov na čele majstrovstiev sveta vstúpi holandský jazdec Max Verstappen do víkendovej Veľkej ceny Británie F1. Úradujúci svetový šampión z Red Bullu, ktorý vlani preteky v Silverstone nedokončil kvôli kolízii s Lewisom Hamiltonom, môže zaútočiť na tretí triumf za sebou a siedmy v sezóne.

Narušiť jeho súčasnú pohodu sa pokúsi nielen tímový kolega Sergio Pérez, ale aj tretí Charles Leclerc z Ferrari, ktorý stráca 49 bodov.

"Myslím, že je pred nami ešte dlhá cesta. Mám síce veľký náskok, ale všetci vieme, že sa všetko dokáže hrozne rýchlo obrátiť. Po treťom podniku v tejto sezóne som to bol ja, kto strácal na čelo 46 bodov. Musíme preto zostať pokojní, sústrediť sa a ďalej sa zlepšovať," povedal Verstappen pred desiatymi pretekmi z tohtoročných 22.

Red Bull môže získať siedme víťazstvo za sebou

V minulom roku bola GP Británia dôležitým medzníkom. Vtedy mal Verstappen pred štartom pretekov náskok 33 bodov pred Hamiltonom. Po tvrdom súboji a vzájomnej kolízii v úvodnom kole však Holanďan podnik nedokončil, zatiaľ čo jeho britský rival z Mercedesu zvíťazil a znížil stratu na osem bodov. Sezóna následne dramaticky vyvrcholila v záverečnej GP Abú Zabí, kde Verstappen získal titul aj vďaka kontroverzným rozhodnutiam vtedajšieho riaditeľa pretekov Michaela Masiho.

"Tentoraz ale bude skvelé pretekať pravdepodobne pred najväčšou diváckou kulisou, aká kedy na Silverstone bola. Snáď budeme konkurencieschopní a pokúsime sa trochu vykúpiť ten minulý rok," uviedol šéf tímu Red Bull Christian Horner, ktorého stajňa môže získať siedme víťazstvo za sebou. To sa jej naposledy podarilo pred deviatimi rokmi.

Sám Verstappen sa v Silverstone dočkal víťazstva iba v roku 2020 pri konaní Veľkej ceny k 70. výročiu formuly 1. Oficiálne GP Británie rodák z Hasseltu doposiaľ nevyhral.

Rok po súboji s Mercedesom by mali byť jeho hlavnými súpermi piloti Ferrari. Napriek tomu, že tretí muž priebežného poradia Leclerc nedokončil dve z posledných štyroch pretekov a nevyhral šesť podnikov za sebou, na GP Kanady sa aj napriek penalizácii za výmenu motora a štart z posledného radu prebojoval na konečné piate miesto. Ak mu jeho nová pohonná jednotka opäť nevypovie službu, mohol by bojovať na čele.

Vlani skončil Leclerc v Silverstone druhý, čo bolo jeho jediné pódium v ​​sezóne. "Už sa tam veľmi teším. Je to jeden z mojich najobľúbenejších okruhov v kalendári a snáď tu získame veľkú porciu bodov," prial si monacký jazdec.

Strieborné šípy s balíkom vylepšení

Najúspešnejším pilotom histórie je v Silverstone s ôsmimi triumfmi domáci Hamilton. Sedemnásobný majster sveta nevyhral už desať pretekov za sebou, a ak by to nedokázal ani teraz, zaznamenal by svoju najdlhšiu sériu bez víťazstva v F1. Brit v tejto sezóne dopláca na zmenu technických pravidiel, s ktorými sa Mercedes nedokázal vyrovnať tak dobre ako Red Bull alebo Ferrari. Na lídra Verstappena stráca Hamilton už 98 bodov, "Strieborné šípy" plánujú nasadiť v Británii balíček vylepšení.

"Musíme byť k sebe úprimní a povedať si, že v tejto chvíli za najlepšími jazdcami Ferrari a Red Bullu zaostávame," povedal technický riaditeľ tímu Mike Elliott. "Myslím, že to v pretekoch to bude ťažké. Silverstone je však okruh, ktorý by nám mal vyhovovať o niečo lepšie, rovnako ako Barcelona," dodal Elliott.

Program Veľkej ceny Británie sa začne dvoma piatkovými tréningami. Po sobotňajšom treťom sa uskutoční od 16:00 kvalifikácia. Preteky odštartujú v rovnakom čase o deň neskôr.

Viac o téme: Red Bull Silverstone Lewis Hamilton Christian Horner Ferrari Mercedes Max Verstappen Veľká cena Británie Sergio Perez Charles Leclerc
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Twitter/Formula 1
  • Zdroj: ČTK
 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy