Britská tenisová asociácia bude pykať za vylúčenie Rusov a Bielorusov: Sme tým hlboko sklamaní!

Centrálny dvorec vo Wimbledone Centrálny dvorec vo Wimbledone Zdroj: SITA/AP/John Walton

LONDÝN - Britská tenisová asociácia LTA dostala od mužskej tenisovej organizácie ATP pokutu milión dolárov za to, že na tohtoročných turnajoch pred Wimbledonom zakázala kvôli invázii na Ukrajinu štart ruským a bieloruským tenistom. Lawn Tennis Association o tom informovala v tlačovom vyhlásení.

"Sme tým hlboko sklamaní. Podľa ATP nie je invázia na Ukrajinu dostatočne závažnou situáciou a rovnako tak neuznala ani postoj športovej komunity a britskej vlády," uviedla LTA.

Predstavitelia ATP ju tiež varovali, že ak urobia rovnaký krok budúci rok, môže prísť o členstvo v mužskej asociácii.

Britská asociácia dostala pokutu 200 000 dolárov za každý z piatich turnajov na tráve, ktoré pred Wimbledonom organizovala: turnaje elitnej tour v Queen's Clube a Eastbourne a troch challengerov. Podľa ATP bol zákaz nespravodlivým rozhodnutím, ktoré by mohlo byť nebezpečným precedensom.

Už v lete dostala LTA pokutu od ženskej organizácie WTA za rovnaké opatrenie týkajúce sa ruských a bieloruských tenistiek. LTA mala za ich vylúčenie z troch turnajov zaplatiť 750-tisíc dolárov.

Stopka na Wimbledon

Tenisti a tenistky z Ruska a Bieloruska nesmeli štartovať ani vo Wimbledone, kam ich nepozval organizujúci All England Lawn Tennis Club. ATP a WTA na to reagovali tým, že neudeľovali za slávny turnaj body do svetového rebríčka. Všetky štyri grandslamy sa hrajú pod patronátom Medzinárodnej tenisovej federácie. 

LTA sa zastala britská ministerka kultúry Michelle Donelanová. "Šport nemôže byť zneužívaný na legitimizáciu smrtiaceho útoku, preto musia mať ruskí a bieloruskí reprezentanti zákaz štartovať v iných krajinách," citovala ju agentúra Reuters.

"A hoci inváziu odsúdil celý svet, oba tenisové okruhy to vidia inak. Toto je zlý krok od ATP aj WTA. Ich vedenie by sa malo dôkladne zamyslieť, aký tým vysielajú signál, a postoj prehodnotiť," uviedla Donelanová.

Viac o téme: Bielorusko Rusko ATP Wimbledon All England Club
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy