VIDEO Sagan šťastný, že sa mu podarilo prekonať rekord: Prvé slová po úspešnej Tour

Peter Sagan oslavuje na pódiu víťazstvo v bodovacej súťaži Peter Sagan oslavuje na pódiu víťazstvo v bodovacej súťaži Zdroj: SITA/AP/Michel Euler

PARÍŽ - Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) podľa predpokladov dotiahol do úspešného konca svoje úsilie o zelený dres a po siedmy raz ovládol bodovaciu súťaž na Tour de France. Prekonal tým historický rekordný zápis Nemca Erika Zabela, ktorý sa tešil v zelenom drese v Paríži šesťkrát (1996 - 2001). Sagan potreboval na sedem víťazných "bodovačiek" osem účastí na TdF. Svoju zelenú sériu prerušil iba v roku 2017, keď bol nútený odstúpiť z pretekov už po 4. etape po diskvalifikácii.

"Mať na sebe zelený dres na pódiu na Champs-Élysées je privilégium a česť, zvlásť po zisku rekordného siedmeho. Chcel by som sa poďakovať celému tímu, členom manažmentu, zamestnancom, športovým lídrom a šoférom. Všetci sme usilovne pracovali na dosiahnutí tohto cieľa. Zažili sme dobrú Tour de France a ukázali sme, že sa každým rokom zlepšujeme a posúvame vpred. Toto všetko by nebolo možné bez podpory našich sponzorov, ktorí v nás veria a stoja za nami aj v ťažkých časoch. Teraz si užijeme okamihy radosti a slávy. Následne si doprajem pár dní voľna a pripravím sa na nadchádzajúce sezónne ciele," povedal Peter Sagan prostredníctvom oficiálnej stránky svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Záverečná 21. etapa 106. ročníka TdF z Rambouillet do Paríža (128 km) mala podľa predpokladov šprintérsky záver a v ňom bol najlepší Austrálčan Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal, ktorý v tesnom špurte zdolal Holanďana Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma) a Taliana Niccolu Bonifazia (Total Direct Énergie). Ewan potvrdil pozíciu najlepšieho šprintéra na TdF 2019, vyhral dovedna tri etapy. Peter Sagan sa nedostal do úplného záveru medzi najlepších a skončil desiaty. "Dnes to mohlo byť aj lepšie, ale na poslednom kilometri tam bol dosť veľký 'bordel', v záverečnej zákrute sa to stočilo a bol tam trochu protivietor, takže som zostal vzadu. Ale nevadí, prišiel som do cieľa a mám zelený dres. Prvýkrát ho niekto vyhral siedmykrát a som rád, že som to ja," povedal Sagan pre RTVS.

Legendárny Zabel ich má na konte šesť, no stále drží rekord v počte získaných zelených tričiek za sebou. Sagana pripravil o šancu prekonať ho aj v tejto štatistike chybný verdikt jury v roku 2017, keď ho neprávom vylúčili z pretekov. "Už som ich mohol mať na konte aj osem, však. Ale všetky Tour, ktoré som dokončil, som dokončil v zelenom drese. Aj túto Tour som sa snažil brať s úsmevom. Na začiatku sa mi do toho až tak nechcelo, ale nakoniec to ubehlo rýchlo."

Sagan na práve skončenom ročníku TdF získal dovedna 316 bodov, pravidelne ich zbieral nielen na šprintérskych prémiách, ale aj v rýchlych koncovkách etáp. Dovedna deväťkrát sa mu podarilo skončiť v etape do 5. miesta, na konte má aj jednu víťaznú etapu, jedno druhé a jedno tretie miesto. V celkovom poradí boja o žltý dres 29-ročnému Slovákovi patrí 80. priečka s odstupom 2:44:24 h za víťazom.

Viac o téme: Peter Sagan
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Michel Euler; VIDEO: Youtube
  • Zdroj: SITA, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá