VIDEO Českí mladíci neskrývajú radosť z postupu: Toto je dôvod, prečo vyhrali!

Hokejisti Česka sa tešia z góluHokejisti Česka sa tešia z gólu Zdroj: SITA/AP/Jason Franson/The Canadian Press

EDMONTON - Českí hokejisti senzačne porazili vo štvrťfinále juniorských majstrovstiev sveta v Edmontone 4:2 vysoko favorizovaný tím Spojených štátov amerických a postúpili do semifinále.

Českí mladíci po zápase neskrývali radosť. "Bol to z našej strany skvelý tímový výkon," vyhlásil český obranca David Špaček na webe medzinárodnej hokejovej federácie.

"Myslím, že každý z nás do toho dal úplne všetko. Bolo tam úplne všetko - slzy, pot a krv. Hrali sme dnes oveľa viac ako tím a mohli sme sami dobre vidieť, že práve to bola tiež cesta k víťazstvu," dodal Špaček.

Američania, ktorí Česko porazili na juniorskom MS sedemkrát za sebou, začali zápas očakávaným náporom. V 13. min sa dostali do vedenia, keď Cooleymu pomohol ku gólu nečakaný odraz puku od zadného mantinelu.

Poučenie zo zápasu s Lotyšskom

Američania mali výraznú streleckú prevahu, väčšie šance si ale nevytvárali. Aj preto mohol Myšák v 18. minúte vyrovnať, keď tečoval Ticháčkovu strelu od modrej čiary. Český kapitán strelil na MS štvrtý gól

"Myslím, že sme sa poučili vďaka lekcii, ktorú sme zažili v stretnutí proti Lotyšsku," pripomenul útočník Jan Myšák prekvapujúcu porážku 2:5 z posledného vystúpenia českých mladíkov v základnej skupine.

Hokejisti Česka sa tešia Galéria fotiek (10) Zdroj: SITA/AP/Jason Franson/The Canadian Press

"Tou najväčšou lekciou bolo, že oni jednoducho chceli tú výhru viac ako my. A preto sme prehrali. Dnes sme sa snažili o to isté my. Len sme chceli viac uspieť ako súper. Nikto nám neveril, ale dôležité je, že sme si verili my. Blokovali sme strely, doslova sme jedli puky a prinieslo to úspech," doplnil Myšák.

Chlapci nechali na ľade všetko

Z postupu do semifinále sa tešil aj tréner, Radim Rulík: "Už keď som sledoval zápasy pred nami, tak boli veľmi vyrovnané. Umiestnenie v skupine vôbec nehralo úlohu. Nasadenie nášho tímu bolo skvelé. Mali sme pred stretnutím dva dni voľno, takže chlapci zregenerovali a my sme ich pripravili na všetky možné situácie."

Rulík svojich zverencov pochválil a ocenil ich obetavosť, ktorú v zápase nechali. "Hráči podľa mňa na ľade postupne zisťovali, že Ameriku môžu poraziť. Súper mal prvých desať minút viac puk na hokejkách, potom sa to ale začalo otáčať. V posledných piatich minútach sme cítili, že to môžeme urvať. Chlapci nechali na ľade všetko, je to skvelé víťazstvo," doplnil tréner reprezentačnej dvadsiatky. 

"Presne kvôli tomu hráme hokej. Toto je odkaz tým, ktorí neprišli reprezentovať."

Šance na postup českého tímu boli minimálne. Potvrdil to svojimi slovami aj brankár českého tímu Tomáš Suchánek: "Ešte kým zápas začal, tak som cítil, že by sme mohli dokázať niečo špeciálne. A ono sa to stalo. Všetci hráči k stretnutiu pristúpili výborne."

"Veľa ľudí sa ma pýtalo, prečo sem vôbec idem a radšej sa nepripravujem na ďalšiu sezónu. Presne kvôli tomu hráme hokej. Toto je odkaz tým, ktorí neprišli reprezentovať," povedal po zápase obranca David Jiříček, ktorého si v tohtoročnom drafte vybral v prvom kole zo šiesteho miesta Columbus.

Strašné, ako sa táto cesta skončila

V druhej tretine sa obraz hry zmenil. Česi zrovnali so súperom krok, prevzali streleckú aktivitu a dostali sa aj do dvojgólového vedenia.

Američania dokázali odpovedať už iba raz v tretej tretine a prekvapenie bolo na svete. Gól do prázdnej americkej brány už nič neznamenal a Česko sa mohlo radovať z postupu do semifinále. 

"Je to hrozné. Tým skôr samozrejme pre hráčov ročníka 2002, ktorí na dvadsiatke hrali naposledy. Česi to zhustili v strede ihriska a my sme si s tým nevedeli lepšie poradiť. Som rád za to, ako sme bojovali, vôbec nemožno spochybniť úsilie celého tímu, ale je naozaj strašné, ako sa celá táto cesta skončila," uviedol za porazených úvodný strelec zápasu a tohtoročná trojka draftu Logan Cooley.

Viac o téme: MS juniorov Česko 20 USA 20 MS20 Jan Myšák Logan Cooley David Špaček
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Twitter/IIHF
  • Zdroj: ČTK, Športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy