Dopingový hriešnik a neskôr obvinenie z korupcie: Olympijský šampión už môže pokojne spať

Alexander Vinokourov
Alexander Vinokourov Zdroj: SITA/AP/Sergei Ponomarev

BRUSEL - Olympijského šampióna z Londýna 2012 z cyklistických cestných pretekov mužov s hromadným štartom Kazacha Alexandra Vinokurova zbavili obvinenia z korupcie. Vinokurov bol spolu s Rusom Alexandrom Kolobnevom podozrivý z ovplyvnenia výsledkov cyklistickej klasiky Liége-Bastogne-Liége v roku 2010. Súd v Belgicku riešil podnet, podľa ktorého Vinokurov zaplatil Kolobnevovi 150-tisíc eur za to, aby ho nechal vyhrať spomenuté podujatie. Dvojici hrozilo v prípade preukázania viny až šesť mesiacov za mrežami.

Aktuálne 46-ročný Vinokurov vyhral celkovú klasifikáciu prestížneho podujatia Vuelta a Espaňa v roku 2006, na Tour de France si pripísal štyri etapové triumfy. Za krvný doping počas Tour de France 2007 si odpykal dvojročný dištanc, po ktorom sa vrátil do súťažného diania a vyhral zlato na OH 2012 v Londýne. Okrem neho má na svojom konte aj striebro z OH 2000 v Sydney.

V súčasnosti pracuje ako manažér v tíme Astana, za ktorý sám jazdil. O sedem rokov mladší Kolobnev v profipelotóne nedosahoval také výsledky ako Vinokurov, aj on však má olympijskú medailu - v roku 2008 si vyjazdil bronz na OH v Pekingu.

Spomenuté duo od začiatku popieralo akékoľvek previnenie, za ktoré im hrozili aj pokuty 50 až 100-tisíc eur. Žalobca tiež okrem toho požadoval konfiškáciu sumy 150-tisíc eur z bankového účtu Kolobneva.

Viac o téme: Alexander Kolobnev Alexander Vinokourov
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Sergei Ponomarev
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá