Na UCI sa valí obrovská vlna kritiky: Emotívny príbeh spojil cyklistov aj fanúšikov

Michael SchärMichael Schär Zdroj: Profimedia

BERN - Nové pravidlá Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) o ohadzovaní odpadu si od vstupu v platnosť 1. apríla už vyžiadali svoje "obete". Jedna z nich je Švajčiar Michael Schär, ktorý musel predčasne skončiť na nedeľňajšej klasike Okolo Flámska. Po diskvalifikácii poslal cez sociálne siete predstaviteľom UCI emotívny odkaz. Opísal v ňom, ako ho odhodená fľaša priviedla k cyklistike.

Skúsený pretekár tímu AG2R Citroën počas slávneho podujatia nasledoval tradíciu a odhodil prázdnu fľašu smerom k malej skupinke fanúšikov na okraji cesty, ktorí si ju hneď vzali. Porušil tým však nové pravidlá UCI. Tá stanovila takzvané "odpadkové zóny" každých 30 až 40 km, kde sa môžu cyklisti zbavovať prázdnych fliaš či obalov na jedlo "s ohľadom na životné prostredie". V etapových pretekoch sa za porušenie tohto pravidla udeľujú najprv tresty 30 sekúnd a dve minúty, až pri treťom prehrešku nasleduje vylúčenie. V jednodňových podujatiach však môžu pretekára hneď za prvý priestupok diskvalifikovať.

Tridsaťštyriročný Schär sa vyjadril k vylúčeniu na sociálnej sieti Instagram v rozsiahlom príspevku s názvom: "Drahá UCI: Prečo deti začínajú bicyklovať". Opísal v ňom, ako ho so sestrou zobrali rodičia v roku 1997 na etapu Tour de France do pohoria Jury a ako si práve tam a aj vďaka odhodenej fľaši zamiloval tento šport.

"Pamätám si to, akoby to bolo včera. Čakali sme hodiny uprostred davu, napokon dorazil reklamný karavan a všetci sme si uchmatli nejaké suveníry. Potom prešli policajné motorky, nad našimi hlavami helikoptéra. Presne táto elektrizujúca atmosféra prichádzajúcich cyklistov mi zmenila život. Nekonečne na mňa zapôsobili rýchlosť a ľahkosť, s ktorou jazdili na bicykloch. Odvtedy som nechcel v živote nič iné, ako stať sa profesionálnym cyklistom. Od toho momentu ma poháňal sen," opísal zlomový moment: "Navyše k tomu dojmu som dostal fľašu od profesionála. Tento malý kúsok plastu dokončil moju cyklistickú závislosť. Doma mi tá fľaša každý deň pripomínala môj sen. Každý deň som hrdo jazdil s mojou žltou fľašou tímu Polti."

 

Schärovi sa podarilo premeniť svoj sen na skutočnosť a v roku 2006 sa pripojil k profesionálom, keď podpísal zmluvu s tímom Phonak Hearing Systems. Neskôr si obliekal dresy Astany, BMC, CCC a momentálne AG2R. Skúsený Švajčiar verí, že aj teraz môže práve odhodená fľaša priviesť k cyklistike ďalšie deti: "Počas pokojných chvíľ v pretekoch vždy nosím svoju prázdnu fľašu, kým neuvidím pri ceste nejaké deti. Potom im ju jemne hodím presne tam, kde ju môžu bezpečne chytiť. Pred dvoma rokmi som hodil fľašu jednému dievčaťu. Jej rodičia mi povedali, že ju nepotešila len na jeden deň, ale stále o nej hovorí. A možno sa jedného dňa stane cyklistkou. To sú okamihy, pre ktoré milujem náš šport. To nám nikto nikdy nemôže vziať. Sme najdostupnejší šport, ktorý popri tom rozdáva fľaše. Je to také jednoduché."

Pod Schärovým emotívnym odkazom sa objavilo obrovské množstvo podporných komentárov a taktiež vlna kritiky smerom na UCI. Nielen zo strany fanúšikov, ale aj od veľkého množstva profesionálov. "Kam smeruje náš šport," napísal štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome. "Výborne povedané kamarát. Existuje riadiaci orgán, ktorý stráca viac kontakt so svojím športom?" pýtal sa Austrálčan Richie Porte.

Podobný zážitok si zo ženskej edície Okolo Flámska odniesla Talianka Letizia Borghesiová, ktorú taktiež diskvalifikovali za zahodenú fľašu mimo povoleného úseku. "Myslím si, že vidieť úsmev dieťaťa, keď si vezme fľašu na kraji cesty, je na nezaplatenie. S týmto novým pravidlom uvidíme oveľa menej úsmevov a to určite nie je dobré pre cyklistiku," citoval ju portál cyclingnews.com.

Viac o téme: UCI Michael Schär
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá